Veikkauksen tuotot putosivat koronan takia – Hippos ja MMM etsivät yhä keinoa kasvatuspalkkioiden maksamiseen - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Veikkauksen tuotot putosivat koronan takia – Hippos ja MMM etsivät yhä keinoa kasvatuspalkkioiden maksamiseen

Valtion lisäbudjetti venyy kesäkuun puolelle, joten väliaikaisratkaisua haetaan säästyneistä kilpailupalkintovaroista.
Sanne Katainen
Kasvattajapalkintoja maksetaan ravikilpailusuoritusten perusteella. Ne on porrastettu hevosen iän mukaan. Maksatukset ovat tänä vuonna myöhässä Veikkauksen pelaamisen pudottua poikkeustilan aikana.

Hevoskasvattajat odottavat yhä viime vuoden kasvattajapalkintoja. Ne on maksettu kasvattajille yleensä toukokuussa, kun tähän aikaan eteen tulevat uuden kauden astutuskulut. Varsinkin arvostetuilla lämminverioreilla varausmaksut muodostavat merkittävän osan kuluista.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ja Suomen Hippos ovat pitkin kevättä yrittäneet löytää ratkaisua siihen, mistä rahat kaivetaan. Veikkauksen tuotot ovat pudonneet koronan poikkeustilan aikana selvästi, eikä siis valtion kirstusta löydy tarvittavaa summaa.

Nopeimmalta vaihtoehdolta näyttää nyt se, että ne maksetaan kahden kuukauden juoksemattomien ravien palkintotuista. Hippos on tehnyt MMM:lle sitovan laskelman, että kilpailutauon ajalta maakuntaratojen palkinnoista säästyy osa, kolme miljoonaa euroa, eikä niitä käytetä muuhun.

Tämä selvisi, kun MT kysyi asiaa sekä Hippokselta että MMM:ltä.

MMM:stä neuvottelevat virkamiehet Tauno Junttila ja Tapani Sirviö vastasivat maanantaina yhteisellä sähköpostilla, että laskelmaa ei vielä ole tullut.

"Asiaa selvitellään parhaillaan Hippoksen kanssa. Jos mahdollisuuksia (säästöihin) löytyy, tämä on todennäköisesti nopein tapa edetä", kuului vastaus.

"Hippoksen päässä on valmius, että enteriä painetaan maksatusten osalta, kun ministeriö näyttää vihreää valoa", sanoi perjantaina HIppoksen puheenjohtaja Juha Rehula.

Kasvatuksen tukien lisäksi ensimmäisinä maksuun menevät kesäratojen toimintatuet, joita myös maksetaan Veikkauksen tuotoista.

Hippoksen hallitus perää silti myös, että maan hallitus pitää kiinni lupauksestaan korvata täysimääräisesti Veikkauksen menetetyt tuotot kaikille edunsaajille – siis niin hevostaloudelle kuin urheilulle, kulttuurille, vapaaehtoisjärjestöille ja tieteelle.

Rehulan tietojen mukaan rahat olisivat tulossa lisätalousarvioon, jonka hallitus antaa eduskunnalle joko toukokuun viimeisellä tai kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Tämä on kuitenkin selvästi hitaampi tie. Kasvatustukia jouduttaisiin siis odottamaan jopa lähelle juhannusta, kun eduskunnan käsittely vie noin viikon ja sen jälkeen tarvitaan maksatuspäätökset MMM:stä sekä varsinaiset maksatukset Hippoksesta.

Rehula muistuttaa, että joka tapauksessa lisätalousarvio tuo sitten hevosurheilun käyttöön aiemmin sovittua rahaa. Osa kilpailutauolta säästyneistä palkintotuista ohjataan lisäpäiviin ja -lähtöihin, joiden ajamisesta Hippoksen hallitus sopii raviratojen esitysten perusteella.

"Kun sumaa päästään purkamaan, niin ennakkomaksulliset ja kasvattajakilpailut ovat kärjessä siinä, kun mietitään kilpailukalenterin täyttämistä", hän totesi.

Hippoksen hallitus päätti viime viikolla pyytää ministeriöltä lisäselvitystä ratojen toimintatuista sekä mahdollisen varsarahan maksamisesta, koska kotimainen hevoskasvatus on painunut parina viime vuonna historiallisen alas. Varsinkin suomenhevosen kohdalla puhutaan rodun elinvoiman alarajasta, koska rodun geenejä ei ole saatavissa mistään muualta.

Varsarahasta on MMM:n Sirviön ja Junttilan mukaan keskusteltu ensi vuodelle.

"Kyse olisi tilapäisestä ratkaisusta. Esitys on kokonaan uusi ja vaatii arviointia muun muassa valtiontuen näkövinkkelistä", sähköposti kertoo.

Kaikki hevostalouden tuet kuuluvat valtiontukisäännösten piiriin, eli ne on hyväksytettävä EU:lla.

Kasvattajapalkinto määräytyy ravihevosen edellisen vuoden aikana juoksemien palkintorahojen yhteismäärän perusteella. Palkinnot ovat 2–3 -vuotiailla lämminverisillä ja 3–4 -vuotiailla suomenhevosilla 15 prosenttia ja laskevat siitä asteittain vanhempien hevosten 5 prosenttiin.

Kasvattajapalkinto maksetaan nimensä mukaisesti hevosen kasvattajalle, kun ravien palkinnot maksetaan hevosen nykyiselle omistajalle.

Lue myös, miten hevospelien alamäki koronakriisin aikana on laajemminkin liityksissä hevostalouden tulevaisuuteen

Viikon vieras: "Raviurheilulla on mahdollisuus pelastaa hevospelit, ei päinvastoin".

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jari Leppä tyytyväinen budjettiriihen tuloksiin – Veikkauksen tuottojen pudotus korvataan täysin kaikille tuotonsaajille

Millainen lienee arki koronan jälkeen?

Ravit = tuote

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video