Uutiset

Viikon vieras: ”Heti tuntui, että tämähän olisi kova juttu”

Suomen Hippoksen uusi toimitusjohtaja Sami Kauhanen tietää raviurheilulla olevan isoja haasteita edessä, muttei pelkää tarttua niihin.
Anu Leppänen
Sami Kauhanen aloittaa Suomen Hippoksen toimitusjohtajan työt 1. syyskuuta.

Nousu huippupaikoille Veikkauksessa kertoo hyvistä johtajanominaisuuksista, ja moni näkisi lajin läpikotaisesti tuntevassa miehessä myös ihanteellisen johtajan raviurheilulle. Mutta sykkiikö sydän raviurheilulle enää niin paljon, että varma ja arvostettu työ Veikkauksessa vaihtuisi epävarmaan ja arvosteltuun pestiin Hippoksessa? 

Näin kirjoitin Sami Kauhasesta Ravinetin blogissa, jossa spekuloin potentiaalisia ehdokkaita Suomen Hippoksen uudeksi toimitusjohtajaksi haun ollessa päällä. Eikö Kauhasta itseään hirvitä?

”Tiedän hyvin, että jokaiseen johtotehtävään liittyy arvostelua – millaisia kanavia pitkin se tuleekaan – ja tietynlaista herravihaa. On hyvä selvittää perimmäinen syy, mistä se johtuu, ja koittaa omalla tekemisellä vaikuttaa siihen”, Sami Kauhanen aloittaa.

”Mutta niistä lukuisista viesteistäkin päätellen, mitä olen lajin ulkopuolisilta ihmisiltä saanut, koen tehtävän kuitenkin enemmän arvostetuksi kuin arvostelluksi. On hyvä tiedostaa, että ulkokehältä asiat näyttävät erilaisilta kuin lajin sisällä. Meidän itsemmekin pitäisi olla enemmän ylpeitä lajistamme.”

Lähtö Veikkauksesta ei tapahtunut ovet paukkuen ja siltoja polttaen.

”Tänä maanantaina viimeksi juteltiin viimeksi Ollin (Sarekoski, toimitusjohtaja) kanssa ja oikein hyvässä hengessä. Totta kai Veikkauksessa ollaan harmissaan, kun ihmisiä lähtee, mutta samaan aikaan onnellisia siitä, että heille avautuu uusia mahdollisuuksia”, Kauhanen uskoo.

”Ja kertoohan se talosta, että asioita on tehty oikein, kun ihmisiä halutaan muuallekin.”

 

Tiedotustilaisuudessa, jossa Sami Kauhasen valinta julkistettiin, Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula painotti ottaneensa Kauhaseen itse yhteyttä ja tiedustelleensa tämän halukkuutta tehtävään.

”Olin toki noteerannut paikan vapautuneen ja asiaa vähän pohdiskellutkin, mutta sen enempää se ei ehtinyt konkretisoitua kun Hippoksesta jo lähestyttiin.”

”Heti tuntui, että tämähän olisi kova juttu. Kun yhteinen ymmärtämys löytyi nopeasti, päästiin myös etenemään nopeasti”, Kauhanen kuvailee rekrytointiprosessia.

Hänen omalta osaltaan päätöksentekoa helpotti, että tilanne osui sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti hyvään saumaan.

”Se vaihe elämässä alkaa olla päättymässä, kun lapset olivat keskiössä ja elettiin pitkälti heidän kauttaan ja ehdoillaan. Toinen poika lopettelee armeijaa, ja toisella alkaa syksyllä viimeinen vuosi lukiossa. Ruuhkavuodet ovat ohi, ja vaimolla on hyvä vaihe työuralla.”

”Veikkauksessa ollaan juuri saamassa valmiiksi kiinteäkertoimisen vedonlyönnin alustauudistus. Sen myötä tarjonta alkaa vastata kansainvälisten toimijoiden tarjontaa kohteiden määrässä ja peliominaisuuksissa, ja liveveto syntyy käytännössä uudestaan”, Sami Kauhanen kuvailee.

”Kaikki on laitettu hyvään kuosiin, ja on otollinen hetki katsoa eteenpäin.”

 

Raviurheilun horisontissa siintää epävarma tulevaisuus. Tulorahoitus sidottiin peliyhtiöiden yhdistyessä Veikkauksen tuottoon, joka uhkaa voimakkaiden vastuullisuustoimien ja koronan jälkimaininkien johdosta laskea lähivuosina voimakkaasti.

”Jos sen vaikutusta rahoituspuoleen ei millään lailla kompensoida, niin edessä on varmasti haastavat ajat. Kuinka isoista haasteista puhutaan, sitä on vielä mahdoton sanoa”, Sami Kauhanen aloittaa.

”Mutta jos miettii sitä, millaisten haasteiden edessä oltiin vuoden 2017 alussa ja miten siitä selvittiin, niin kyllä tästäkin selvitään. Silloinhan oikeastaan kaikki, mitä oli rakennettu, meni yhdessä yössä uusiksi. Siitä olisi voinut aiheutua suuria ongelmia.”

”Silti ollaan vuosina 2016-20 kehitetty hienoja konsepteja hyvässä yhteistyössä peliyhtiön kanssa: Magic Monday, Superlauantai, Kavioliiga… Kun on mielenkiintoa, löytyy yhteistä tahtoakin”, Kauhanen kiittää.

Työt Hippoksen toimitusjohtajana hän aikoo aloittaa kuunnellen.

”Haluan kartoittaa, missä kentällä mennään ja miten siellä nähdään tulevaisuus. Hippoksen tulevaisuuden tahtotilan määrittelyssä on huomioitava, että matkaa taitetaan yhdessä”, Sami Kauhanen painottaa.

”Strategiatyön ohessa syksyn aikana käydään maa- ja metsätalousministeriön kanssa keskustelua siitä, millaisia kehitysmahdollisuuksia on nykyiseen järjestelmään. Ja sitä keskustelua käydään totta kai koko ajan. Raviradoilla oli tiukat ajat jo ennen peliyhtiöuudistusta, eikä tilanne ole sen jälkeenkään helpottanut.”

”Ennen kuin voidaan määrittää Hippoksen seuraava strategia, täytyy tietää, missä toimintaympäristössä jatkossa toimitaan”, Kauhanen lisää.

 

Kaikesta käy ilmi, että Sami Kauhanen odottaa uutta tehtäväänsä innolla.

”On hienoa saada palata tekemään töitä sen lajin parissa, mistä aikanaan lähti, ja vaikuttamaan isoihin asioihin. Välillä työni olivat aika kaukanakin raviurheilusta, mutta kun isoveli (Jukka-Pekka) on ravivalmentaja ja perhe kasvattaa hevosia, raveja on tullut seurattua koko ajan tiiviisti.”

Hippoksen toimitusjohtajana hän haluaa sitouttaa päätösten tekoon koko kentän.

”Se että jossain tehdään päätöksiä ja sitten viestitään, että nyt on päätetty näin, sitouttaa ihmisiä päätöksiin huonosti verrattuna siihen, että he olisivat olleet mukana alusta lähtien.”

”Uskon osallistavaan toimintatapaan. Se, että ruvetaan tekemään yhdessä – radat, kasvattajat, omistajat, nuorisotoiminta ja kaikki muut aktiivit – on avain kaikkeen.”

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras: kasvatustieteilijä-taiteilija-palomies-hevosenhoitaja Eva Sahan monet käänteet

Suomenhevoset ja lämminveriset eri päivinä esillä Jokimaan helmikuun orinäyttelyssä

Keskustelua gaalavalinnoista Hippoksen Himangan ja ravitoimittajien Kanervan kanssa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video