Toimitusjohtajakisa käy kuumana – mistä löytyy Johtajuus?

"Ennen kaikkea toimitusjohtajalta vaaditaan kuitenkin Johtajuutta isolla J:llä: toisaalta henkilöstön, toisaalta koko raviyhteisön."
Lari Lievonen
Suomen Hippokselle haetaan johtajaa. Kuva maanantaisista Joensuun raveista.

Suomen Hippos hakee taas toimitusjohtajaa. Keneltä löytyy ominaisuudet, joita menestyksekäs tehtävän hoito edellyttää?

Suht yleinen ymmärrys vallitsee siitä, että toimitusjohtajaksi haetaan ihmistä raviurheilun sisältä. Lajin lisäksi täytyy tuntea Hippos, järjestömaailmaa yleisestikin ja ihmiset lajin sisällä ja olla ulospäinkin verkostoitunut. Luonnollisesti myös talousosaamista tarvitaan.

Ennen kaikkea toimitusjohtajalta vaaditaan kuitenkin Johtajuutta isolla J:llä: toisaalta henkilöstön, toisaalta koko raviyhteisön. Hippoksen kokoinen ja kaltainen talo tarvitsee vahvan henkilöstöjohtajan, ala kroonisesti hajanaisten rivien yhdistäjän ja alan ja sen yhteisöjen jämäkän edunvalvojan.

Seuraavassa on listattuna (aakkosjärjestyksessä) muutamia nimiä, jotka ovat edellä mainituilla kriteereillä vahvoilla. Korostettakoon, että listaa laadittaessa ei ole oltu keneenkään listalla olevista yhteydessä eikä tiedusteltu keneltäkään halukkuutta tehtävään.

Tomi Himanka

Yllätti siirtymällä keväällä Lahden toimitusjohtajan tehtävästä markkinointi- ja kehitysjohtajaksi Suomen Hippokseen. Omaa monia ominaisuuksia, joiden turvin voisi jatkaa suoraan toimitusjohtajaksi ilman että tarvitsisi uutta kulkulupaa toimistolle teettää, mutta olisi tuoreen Kuninkuusravien järjestämiskokemuksensa ja muun osaamisensa valossa menetys nykyisessä roolissaan. Hillitty käytös sekä plussaa että miinusta – osaako polkea jalkaa, kun se paikka tulee?

Petri Huikko

Ilmoitti ykskantaan Ravinetin viime Viikon vieraana, että on tyytyväinen nykyiseen liiketoimintapäällikön tehtäväänsä Veikkauksessa eikä ole kiinnostunut Suomen Hippoksen toimitusjohtajan tehtävästä, mutta aina se, mitä sanotaan, ei ole se, mitä tarkoitetaan. Oliko julkinen ulostulo kuninkuusraviasiassa kaksi päivää Vesa Mäkisen irtisanomisen jälkeen puhdasta sattumaa vai sittenkin harkittu peliliike? Veikkaus ei välttämättä ole juuri nyt toivefirma suunnitella nousujohteista uran jatkoa… Huikko on sopivasti raviurheilussa sisällä ja näkee myös, miltä se ulospäin näyttää. Mutta onko Veikkaus-tausta nyt – kun edellinen, nyt irtisanottu toimitusjohtajakin tuli Hippokseen Veikkauksesta – rasite?

Pekka Kairtamo

Lahden Hevosystäväinseuran puheenjohtajalla on pitkä kokemus Hippoksenkin luottamustehtävissä ja selkeä pyrkimys päästä vaikuttamaan. Bisnestausta yhdistettynä ravi- ja hevoskasvatustaustaan ja selkeä, kiihkoton ulosanti ovat vahvoja valtteja. Käy edustamaan alaa mihin tahansa kabinetteihin, mutta koetaanko toisaalta kansan silmissä elitistiseksi? Ja profiloituuko Lahden puheenjohtajana liikaa Etelä-Suomen mieheksi?

Sami Kauhanen

Samaa kuin Huikosta voidaan kysyä Sami Kauhasesta: onko Veikkaus-tausta rasite? Nousu huippupaikoille Veikkauksessa kertoo hyvistä johtajanominaisuuksista, ja moni näkisi lajin läpikotaisesti tuntevassa miehessä myös ihanteellisen johtajan raviurheilulle. Mutta sykkiikö sydän raviurheilulle enää niin paljon, että varma ja arvostettu työ Veikkauksessa vaihtuisi epävarmaan ja arvosteltuun pestiin Hippoksessa? Kauhanen jos kuka tietää, että kiitosta tuskin sataa, teki mitä teki.

Anne Laitinen

Työtehtävät Hippoksessa, Hippoliksessa ja nykyään Agrologien Liitossa ovat verkostoineet Anne Laitisen syvemmälle lajin sisälle ja sen sidosryhmien kanssa kuin monen muun. Tuore Hippoksen hallituksen jäsenyys kertoo intoa lajin kehittämiseen löytyvän. Nuori ja edustava nainen keulakuvana olisi lajille kuin lajille tänä päivänä vahva valtti. Laitinen on hyvä tiimipelaaja ja tulee hyvin kaikkien kanssa toimeen, mutta löytyykö tiukan paikan myös peräänkuulutettua Johtajuutta, on vielä arvailujen varassa.

Suvi Louhelainen

Uraputki Hippoksessa ja ominaisuudet viittasivat pitkään siihen, että saattaisi hyvinkin olla seuraava toimitusjohtaja, mutta muutto markkinointi- ja kehityspäällikön tehtävästä Hevosopiston leipiin herätti kysymyksiä. Eikö uraputki talon sisällä näyttänytkään yhtä hyvältä kuin ulospäin? Nauttii laajaa arvostusta kentällä, omaa monipuolisen alan tuntemuksen ja vaikuttaa myös jämäkältä johtajatyypiltä. Ja kuten edellä todettiin, ehkä nuori ja edustava naisjohtaja olisi sitä, mitä ”äijälaji” tänä päivänä kaipaisi?

Pekka Soini

Kesällä 2015 toimitusjohtajan tehtävästä irtisanotussa Pekka Soinissa oli paljon ominaisuuksia, joita on osattu arvostaa vasta jälkeenpäin: esimerkiksi henkilöstöjohtamistaidot ja juristitausta. Suorapuheisuus ja pokkuroimattomuus – monen mielestä hyveitä nekin – ajoivat kuitenkin törmäyskurssille joidenkin hallituksen jäsenten kanssa. Aikaa on kulunut ja henkilöitä vaihtunut – olisiko paluu mahdollinen? Musta hevonen!

Kari Tiainen

Mustien hevosten osastosta listalle nousee nykyinen Mikkelin raviradan toimitusjohtaja. Ura ei ole Jokimaan toimitusjohtajan pestin päättymisen – joka lienee aikanaan johtunut enemmän henkilökemioista kuin työn suorittamisesta – lähtenyt lentoon, ja monen mielestä kapasiteettia on jäänyt pikkuratojen toimitusjohtajan tehtävissä käyttämättä. Paineensietokyky ja paksunahkaisuus ovat Tiaisen vahvuuksia, joita Hippoksen toimitusjohtajaltakin vaaditaan. Saatetaan kuitenkin maakunnassa kokea hieman ”snobiksi”?

Jari Vähänen

Olisi ollut varmasti vahvoilla jo edellisessä toimitusjohtajan haussa, jos olisi siihen osallistunut. Hyvä johtajan paikka piti miehen kuitenkin Veikkauksessa, ja valituksi tuli toinen veikkauslainen ja Jarin hyvä ystävä Vesa Mäkinen. Sittemmin työ toiminnan kehittäjänä yhtiössä, joka ei saanut kehittää toimintaansa, alkoi turhauttaa ja sai jäädä, eikä sellaista estettä enää olisi. Myös lausunnot vastikään Ravinetin Viikon vieraana antoivat ymmärtää, että annettavaa lajille olisi paljon, mutta vastikään toisen Veikkauksesta irtisanoutuneen Reijo Anttilan kanssa perustettu rahapelialan konsultointifirma pitänee ravit edelleen vain rakkaana harrastuksena.

Suomen Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula ilmoitti suoraan, ettei tehtävään hae, ja vaikkei sen aina tarvitsisi merkitä mitään, tässä tapauksessa se on helppo uskoa. Suunnitelmissa on varmasti vielä paluu politiikkaan, ja niiden suunnitelmien vaihtaminen tuuliseen toimitusjohtajan tehtävään olisi riskialtista. Kaiken lisäksi Rehula osaa varmasti lukea, ettei suosio ravipiireissä ole koronakriisin jäljiltä juuri nyt paras mahdollinen.