Hippoksen eläinlääkäri Tala: "Propulsionilla ei kilpailuoikeutta Pohjoismaissa" - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Hippoksen eläinlääkäri Tala: "Propulsionilla ei kilpailuoikeutta Pohjoismaissa"

Ruotsin ravien Propulsion-oriiseen liittyvän sotkun seurauksena herää kysymys, miten oriin elämään suhtaudutaan esimerkiksi Suomen Hippoksen säännöissä. Se voitti Vermon Finlandia-ajon 2016 ja oli toinen 2017. Ja voisiko ori astua Suomessa ellei Ruotsissa?
Anu Leppänen
Case Propulsionin ensimmäinen uhri? Turvallisuusjohtaja Steen Johansen sai potkut Ruotsin keskusjärjestöstä. Hevonen itse on onnellisen tietämätön ympärillään vellovasta myrskystä.

Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala kertoo Suomen Hippoksen kannan sekä arvionsa "Tapaus Propulsionista".

"Jos on tosiaan faktaa, että Propulsionin hermoja on Pohjois-Amerikassa operoitu, on tapaus hyvin ongelmallinen Ruotsin keskusjärjestölle", Tala toteaa.

"Aikanaanhan Suomessa vaikuttanut ori Friendly Face tosiaan ei saanut Ruotsissa kilpailla samasta syystä. Friendly Facen ajan jälkeen ns. hermokatkaistujen hevosten kilpailuoikeus on kielletty kaikissa Pohjoismaissa. Euroopan tasolla ei tietääkseni ole otettu kantaa. Ruotsissa on vielä erikseen kielletty tällaisen hevosen käyttäminen myös siitoksessa. Suomessa ei siitoskäytössä oteta kantaa tuohon. Myös Amerikassa näiden kilpaileminen on nykyään tietääkseni kiellettyä. Kaiken kaikkiaan se on jotenkin vanhanaikainen toimenpide nykymaailmassa."

Kuinka arvelluttavasta toimenpiteestä on kyse?

"Itse toimenpidettä ei ole kielletty. Se on joidenkin hevosten tapauksessa jopa perusteltu hevosen hyvinvoinnin kannalta, jotta kyseinen yksilö voi elää suhteellisen normaalia hevosen elämää. Kilpailutoiminnassa se on kuitenkin ehdottoman kiellettyä."

Propulsionin tapauksesta odotellaan nyt kannanottoa Ruotsin keskusjärjestöltä. Miten oriin kilpailu- ja siitostulosten naapurimaassa tulee oikein käymään? Oriin voitot mitataan Pohjoismaissa kymmenissä miljonissa kruunuissa ja se on juossut ennätyksiä useilla kilparadoilla.

Pääset tästä Propulsionin kilpauran startteihin (8.5.2016 ja 7.5.2017 ori juoksi Finlandia-ajossa Vermossa).

Tästä linkistä pääset MT Ravinetin aamun uutiseen Propulsionin Pohjoismaisessa kilpailutoiminnassa kielletystä operaatiosta Amerikassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Svensk Travsportissa kuohuu: turvallisuusjohtaja Johansen sai lähteä

Oulun kuninkuusravihakemus suututti: Kaustinen eroaa Pohjoisten raviratojen yhteistyöstä

Uutisviikko minuutissa: Hippos-kuvioita, Suur-Hollola-yllärin traaginen kohtalo ja Goopin juhlaa Kouvolassa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video