Uutiset

Sanna Kumanto matkasi Kentuckyn kautta Borlängeen

Ei ehkä kuulosta ihan tavallisimmalle matkasuunitelmalle, mutta oltuaan vuoden Yhdysvalloissa Kentuckyssa siittolassa töissä palasi Sanna Kumanto Suomeen ja mietti uutta suuntaa työuralleen. Se löytyi Ruotsista.
Kaj Närhinen
Sanna Kumanto viihtyy Ruotsissa Borlängessä. 4-vuotislahjakkuus Moddson on voittanut kahdeksan yhdeksästä startistaan.

”Isälläni (Kai Kumanto) on hevosia Rauno Pölläsen valmennuksessa Gävlessä. Rauno minulle tästä paikasta vihjasi tämän vuoden alussa, ja sillä tiellä sitä ollaan”, kertoo Sanna Kumanto.

Ennen Kentuckyyn lähtöään Sanna ehti työskennellä Bella Varjosella lähes viisi vuotta. Matkailuhan tunnetusti avartaa, ja näin kävi Sannallekin.

"Vuosi Kentuckyssa Hunterton Farmilla oli opettavaista aikaa, ja oli mielenkiintoista oppia, kuinka huippusiittolassa toimitaan siitostammojen ja varsojen kanssa. Ainoa asia jota hieman kaipasin USA:ssa, oli raveissa käynti, mutta hyvin avartavaa aikaa se kuitenkin oli”, kertoo Sanna ajastaan Kentuckyssa.

”Tullessani takaisin Suomeen oli minulle selviö, että haluan takaisin ulkomaille hevosenhoitajaksi. Ruotsi valikoitui monesta syystäkin. Onhan täällä asiat raviurheilussa aktiivien kannalta hienossa jamassa, ja täällä syntyy tunne, että hevosenhoitajan työ on paljon arvostetumpaa kuin useassa muussa maassa."

"Toinen kriteeri työpaikalleni oli, etten halua suurelle tallille töihin, vaan vähän pienempään paikkaan. Joakim Elfvingillä on valmennuksessaan tällä hetkellä noin 50 hevosta, ja sillä määrällä pystymme valmentamaan hevosia vielä yksilöllisesti, mikä on minulle tärkeä asia hevosenhoitajan työssä”, kertoo Sanna.

Sannan passeista nimekkäin on neljävuotias Moddson, joka on voittanut yhdeksästä kilpailustaan peräti kahdeksan. Viimeksi tuli uran tähän asti arvokkain voitto kun Rikard N Skoglundin ohjastama ruuna voitti kotiradallaan Rommessa Sleipner Cup-finaalin 150 000 kruunun ykkösellä, ja jätti taakseen muun muassa ikäluokan hallitsijan Grisleodin G.L:n

"Sleipner Cupin voitto on minun hevosenhoitaja urani tähän asti suurin voitto, ja vielä se että kuskin mukaan Moddsonille jäi voimia tallelle."

"Moddson ei ole ihan helpoin kaveri ajaa kotona, mutta minusta se on rauhoittunut starttien myötä. Viimeksi Rommessa oli volttilähtö. Pitää antaa tunnustusta Rikardille, että hän sai Moddson ravilla matkaan, volttilähtö ei ole ruunalle se helpompi lähtötapa,” kertaa Sanna tunnelmia Sleipner Cupin voiton jälkeen.

Tulevana sunnuntaina Moddson starttaa kuudennessa GS75-kohteessa Hagmyrenissä. Tällä kertaa lähetystapana on autolähtö, mikä on selvästi plussaa Moddsonille.

"Muutama startti sitten Gävlessä Moddson avasi auton takaa 18-vauhtia, joten kyllä autolähtö sopii paremmin Moddsonille. Vaikka kyseessä on avoin nelivuotislähtö, ei mukana ole ihan kaikkein kovimmat ikätoverit ja pitää uskoa menestykseen myös sunnuntaina. Emme tee muutoksia kengitykseen tai varusteisiin sunnuntaille”, analysoi Sanna ennakkoon ja pohtii samalla, kuinka Moddson riittäisi Suomen neljävuotislähdöissä.

"Suomen ravistudiossa olivat juuri todenneet Sleipner Cupin voiton jälkeen, että olisi mielenkiintoista nähdä Parvelan Retu ja Moddson samassa lähdössä. Moddson voitti kuitenkin 1.26,0-tuloksella Rommessa ja sitä ei ole viritelty millään tavalla näihin startteihin. Luulisin sen riittävän pitkälle nuoria suomenhevosia vastaan."

"Toki täällä Ruotsissa kylmäveriset ovat vuoden verran edellä suomalaisia ikätovereitaan. Mutta kilpailusysteemi täällä on hieman enemmän ikäluokkakilpailupainotteinen. Ruotsissa ei ole Kuninkuusravien tapaista instituutiota kylmäverisille, ja tämän takia kylmäverisillä ehkä panostetaan nuorempana kilpailemiseen. Mutta onhan Moddson ajettavuudeltaan lähempänä lämminveristä kuin suomenhevosta”, vertailee Sanna suomenhevosen ja kylmäveristen eroja.

24-vuotias Sanna Kumanto vaikuttaa hyvin tyytyväiselle oloonsa Joakim Elfvingin palveluksessa, minkä hän tuo esiin useaan kertaan haastattelun aikana.

Arvostus vaikuttaa olevan molemminpuolista, sillä kysyessäni Elfvingiltä Moddsonin sunnuntain mahdollisuuksista, hän totesi ykskantaan: "Kysy Sannalta, hän tietää paremmin, sillä hänhän sillä viime aikoina on pääasiallisesti ajanut."

Joakim Elfvingin valmennettavat ovat tänä vuonna jo voittaneet 44 kertaa ja sillä hän on sijalla 11 tämän vuoden valmentajien voittotilastossa Ruotsissa.

Rommen ravirata sijaitsee Borlängen noin 50 000 hengen kaupungissa Taalainmaalla noin 220 kilometriä luoteeseen Tukholmasta.

"Tämä on sijainniltaan oivallinen paikka ja mukavan kokoinen kaupunki. Meillä taitaa olla kuutisen kappaletta ympärivuoden ajavaa rataa 250 km säteellä, ja Romme ajaa kuitenkin lähes 50 ravipäivää vuodessa", kertoo Sanna uudesta kotiradastaan, jolla hän tehnee kohta ohjastajadebyyttinsä.

"Sain tämän viikon alussa ruotsalaisen ajoluvan, joten olisi kiva kokeilla ajaa muutama startti näin alkajaisiksi, sillä Suomessa olen ehtinyt ajaa vajaa 50 starttia hevosilla ja noin 200 ponilähtöä."

"Loppukesästä minun pitäisi saada tänne minun ja isäni puoliksi omistama kaksivuotias Orlando Viciläinen Cala Bona. Isä osti sen viime syksynä huutokaupasta ja Ruotsissa syntyneenä sillä on paremmin kilpailumahdollisuuksia täällä", kertoo Sanna tulevista suunnitelmistaan.

Linkki yhtä vaille kaikki starttinsa voittaneen Moddsonin kilpailutietoihin ST:n järjestelmässä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hevosmies Aki Elo on ollut reissun päällä kohta 30 vuotta – yksi asia on jäänyt kaihertamaan

Hevoset veivät suomalaisen Mette Pökelmannin Ruotsiin – tutuiksi ovat tulleet raviradat, tallitarkastukset ja laukkahevoset

Miina Kinnunen ja Ghostintheshell valmiina suurkilpailuun: "Mikäli tamma vain ravaa koko matkan, riittää se yllättävänkin pitkälle”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video