Joustavat lihaskalvot antavat tasapainon – hevonen kertoo sen asennoillaan ja liikkeillään - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Joustavat lihaskalvot antavat tasapainon – hevonen kertoo sen asennoillaan ja liikkeillään

Faskiahoitaja Niina Grönqvist löytää ongelmakohdat sormillaan vaikka pimeässä.
Sanne Katainen
”Minulle on tärkeintä, että hevonen pystyy käyttämään kehoaan paremmin. Se kertoo sen asennoillaan ja liikkeillään”, Niina Grönqvist toteaa. Kuvissa hoitoa saa kouluratsuna kilpaileva suomenhevonen Ensio eli Runopoika.

Seurausten sijaan Niina Grönqvist haluaa löytää ja hoitaa hevosten lihaksiston ongelmien syitä.

Loviisan Pernajassa asuva Grönqvist on kysytty faskiahoitojen tekijänä. Hän kiertää eteläistä Suomea kaakonkulmalta Ylöjärvelle asti. Asiakkaina on kaikenlaisia hevosia kilpa­ravureista ja -ratsuista harraste­hevosiin.

Hän käsittelee hevosia yleensä karsinassa vapaina.

”Parhaan tuloksen saa, kun hevonen pääsee kommunikoimaan kanssani. Pystyn sen asennoista ja eleistä lukemaan, miltä hoito missäkin kohtaa tuntuu.”

Hevoset myös yleensä osallistuvat hoitoon tehostamalla sitä itse venytyksin. Grönqvistille faskiat eli sidekudokset kertovat myös, kuinka tasapainoisesti hevonen pystyy käyttämään lihaksiaan ja kuinka laajoja sen liikeradat ovat.

Lihasten ympärillä olevien sidekudosten vaurioita on harvoin mahdollista todentaa tutkimuksin. Vain selvät revähdykset näkyvät kuvissa.

Siksi faskiahoitajalle on välttämätöntä oppia havainnoimaan asioita käsin. Vaikka ammatin voi periaatteessa oppia teknisesti, siinä ei kehity taitavaksi ilman herkkyyttä sormissa ja kämmenissä.

”Näen käsilläni”, Grönqvist sanoo.

Opiskellessaan kymmenen vuotta sitten faskiahoidon otteita hän ymmärsi, kuinka paljon ihminen luottaa näköaistiinsa. Siksi hän opetteli havainnoimaan hevosten lihaksia ja kalvoja aluksi pimeässä tai hämärässä tallissa, jotta hän pystyi keskittymään kosketuksen kautta tuleviin havaintoihin.

Grönqvist ei yleensä myöskään halua heti lukea hevosesta tehtyjä aiempia tutkimus- ja hoitotietoja. Hän käy hevosen ensin läpi itse ja vertaa sitten löytämiään havaintoja omistajan kanssa keskustellen ja mahdollisia aiempia raportteja tutkien.

Hän painottaa ongelmien syiden löytämistä, ei sitä, että vain hoidetaan seurauksia.

Sen mukaan millaisesta tapauksesta on kysymys, hän ohjaa tarvittaessa omistajaa viemään hevosen eläinlääkärille jatkotutkimuksiin tai yhdessä neuvotellaan esimerkiksi kengittäjän tai satulasepän kanssa.

Toisaalta hyvin usein Grönqvistin puoleen käännytään tilanteessa, jossa kaikki muut keinot on jo kokeiltu. Varsinkin sellaisissa tapauksissa tuo suurta iloa, jos ongelmien syy löytyy.

Grönqvist kertoo esimerkin suomenhevosravurista, joka laukkasi aina ensimmäiseen kaarteeseen. Syitä oli etsitty pitkään, mutta ongelma toistui. Sen oikean lavan alueelta löytyi vanha, laaja arpikudoksen peittämä alue.

”Jo kaksi viikkoa käsittelyn jälkeen hevonen palasi starttiin ja voitti.”

Vauriokohtiin syntyy kiinnikkeitä ja arpikudosta, jotka vähitellen estävät tasapainoisen lihasten käytön ja jäykistävät hevosta. ”Kun niitä saadaan avattua, yhdelläkin kerralla voi olla iso vaikutus.”

Samalla hevosen tuntema arkuus ja mahdollinen kipu häviävät, mikä voi parhaimmillaan johtaa siihen, että hevosen käytöskin muuttuu.

Hoito tuo lisää voimaa ja laajuutta liikkeisiin

  • Faskiahoidossa käsitellään käsin tai instrumentin kuten rock-blades-raudan kanssa faskioita eli sidekudosta, joka peittää niin ihmisen kuin hevosenkin lihaksia. Se eroaa hieronnasta, jossa keskitytään itse lihasten kokonaisvaltaiseen käsittelemiseen.
  • Lihaskalvojen on pysyttävä auki ja joustavina, jotta hevonen voi käyttää lihaksiaan täysipainoisesti, perustelee Niina Grönqvist.
  • Faskioiden kautta syntyy jopa 30 prosenttia lihaksen voimantuotosta. Niiden käsittely lisää myös hevosten liikkeiden laajuutta.
  • Tyypillisesti lihasten ympärille kertyy vamman seurauksena arpikudosta, jota saadaan faskiakäsittelyllä purettua. Samalla hoito vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Käsittelyn vaikutus on pitkäaikaisempaa kuin hieronta.
  • Sopiva väli on kuusi–kahdeksan viikkoa, urheilu­hevosilla hoito voidaan toistaa useamminkin.
  • Toisaalta jo yksi tai pari kertaa voi tuoda avun, jos on kysymys jonkin vauriokohdan hoitamisesta.
  • Hoidosta on saatu Grönqvistin mukaan apua myös muun muassa jännevammoihin, kaviokuumeeseen ja varusteista, kuten satulasta, aiheutuviin ongelmiin. Samoin nuoren hevosen nopeasta kasvusta aiheutuviin lihasjännityksiin on käsittelystä ollut hyötyä.
  • Grönqvist yhdistää hoitoon usein käsittelyn rock­blades-raudalla, joka vaikuttaa pitkävaikutteisemmin aktivoiden sidekudosten lisäksi hermostoa.
  • Instagramissa ja Facebookissa Grönqvist kertoo kuvin työstään ja esittelee hoidon käyttötapoja. Hänet löytää nimellä lihaskalvokäsittelytniina.
  • Uutista on täsmennetty 29.6. kello 9:20: hieronnassa käsitellään itse lihaksia kokonaisvaltaisesti, faskiahoidossa käsitellään lihaksia ympäröiviä sidekudoksia käsin tai instrumentilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hevosten hyvinvointi etusijalla: Tallilla Uudenmaan rajan tuntumassa selvitty poikkeusjärjestelyistä – "yhteisessä veneessä ollaan"

Kuolaintutkimuksesta lisää tuloksia: ravikuolain turvallisempi kuin crescendo, puoltaja tai "happy mouth"

Metabolinen oireyhtymä on hevosella ihmisen aikaansaama – ehkäisyssä auttaa vain ruokinnan ja liikunnan tasapaino

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video