Uutiset

Tanja Sundelinin tie Ruotsissa hevosenhoitajasta henkilöstövastaavaksi: "Meillä on nykyään klinikkatoimintaa seitsemällä eri paikkakunnalla"

"On hyvä muistaa, että lyhyemmät tai pitemmät ulkomaan työreissut antavat hyödyllisiä kokemuksia sekä uusia näkökulmia elämäämme."
Tanja Sundelinin kotialbumi
Tanja Sundelin työskentelee hevospuolen henkilöstövastaavana Hallands Djursjukhus -eläinlääkäriyrityksessä.

"Asuimme Vermon lähellä, ja olin muutamana kesänä kesätöissä Korven Pekalla. Ensimmäinen varsinainen työnantajani ravipuolella oli Antti Teivainen. Ja olen minä muuten työskennellyt Vermon tallikahviossakin, joten Vermon tallialue on minulle tuttu monelta kantilta, naurahtaa Tanja Sundelin.

Vermon vuosien aikana polte lähteä töihin ulkomaille alkoi voimistua. Tehtyään päätöksen lähteä, ei Tanja pitempiä pätkiä ole enää Suomessa viihtynyt.

"Vuodesta 1996 olen ollut ulkomailla töissä. Aluksi olin muutaman kuukauden Saksassa. Melko nopeasti suuntasimme kuitenkin Ruotsin puolelle töihin Börje BS Johanssonille Kalmariin pariksi vuodeksi."

Tämän jälkeen Tanjan kotipaikkana onkin ollut Ruotsin lounaisrannikolla sijaitseva Halmstad.

"Börje BS:n jälkeen vierähtikin 13 vuotta Lähdekorven Karilla hevosenhoitajana. Kari oli hyvä työnantaja, saimme paljon vastuuta ja työskennellä itsenäisesti. Eihän sitä viihtyisi noin pitkää pätkää samassa työpaikassa, jos ei olisi tyytyväinen työolosuhteisiin ja työnantajaan,” kehuu Tanja.

Ruotsin valmentajatilaston kärkinimiin usean vuoden ajan lukeutunut Kari Lähdekorpi lopetti valmennustoiminnan vuonna 2012, mutta Tanja oli hieman aiemmin päättänyt työpaikan vaihdosta.

"Viihdyin Karin palveluksessa todella hyvin, mutta kuten tunnettua ei Karilla ollut valmennuksessaan juuri muita kuin starttihevosia. Niinpä raveissa tuli kierrettyä aika tiuhaan. Kun Halmstad ei sijaitse maantieteellisesti ihan keskellä Ruotsia ja tallin hevoset kilpailivat paljon valtakunnallisissa V75-lähdöissä, ravireissut venyivät aika pitkiksi. Lapset alkoivat samaan aikaan olla siinä iässä, että heillä oli paljon harrastuksia, joten työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen alkoi olla haastavaa”, listaa Tanja.

"Ehdin olla muutaman viikon Markus Lindgrenillä töissä nuorten hevosten parissa. Sitten sain vihiä, että Marjaana Alaviuhkolalla Hallands Djursjukhusissa olisi klinikka-avustajan paikka vapaana, ja pääsinkin klinikalle töihin. Vuodesta 2011 lähtien olen ollut Hallands Djursjukhusin palkkalistoilla.”

Tanja on käynyt työn ohessa klinikalla työskentelemiseen vaadittavat kurssit, mutta viime vuosina hän on siirtynyt enemmän kirjoituspöydän taakse.

"Olen nykyään hevospuolen henkilöstövastaava, ja kyllähän siinä hyvin riittää tekemistä, sillä meillä on nykyään klinikkatoimintaa seitsemällä eri paikkakunnalla. Minun työpaikkani sijaitsee pääpaikassamme Slöingessä joka sijaitsee kolmisenkymmentä kilometriä Halmstadista Falkenbergin suuntaan.”

"Toki teen käytännön klinikkatöitä. Meillähän on viikonloppuisinkin klinikka auki, ja silloin olen usein töissä klinikan puolella. Olen seurannut vuodesta -98 lähtien Marjaanan yritystoiminnan kehitystä, ja onhan kasvuvauhti ja toiminnan laajentuminen ollut tosi huimaa näiden vuosien aikana. Hattua pitää nostaa Marjaanan yrittäjähenkisyydelle. Ja nythän lapset ovat mukana klinikan toiminnassa."

Hevosenhoitajan työstä Tanjalle on jäänyt paljon hienoja kokemuksia ja muistoja.

"Ehdin tosiaan olla monta vuotta hevosenhoitajana. Kyllähän sieltä on jäänyt monia mukavia muistoja, ja on monta kokemusta rikkaampi. Ei monelta muulta alalta saa varmastikaan tuollaista kokemusrekisteriä kuin hevosenhoitajana."

"Minulle ei oikein koskaan sattunut passihevosekseni avoimen luokan huippuhevosta, mutta useampi passini menestyi V75-lähdöissä tosi hyvin. Suomalaistaustaisista ainakin Grove’s Ben, Present ja Frosts Oilbaron riittivät pitkälle V75-lähdöissä.”

"Minä olin siitä onnellisessa asemassa, että lopetin omasta tahdostani hevosenhoitajan työt. En sen takia, että kroppa olisi alkanut protestoimaan hevosenhoitajan fyysisesti hieman rankkaa työtä. Nykyisessä työssänikin olen periaatteessa päivittäin hevosten ja hevosihmisten kanssa tekemisissä, toki vain vähän eri roolissa”, Tanja pohtii.

Halmstadissa elämä on kohdallaan, ja sen suurempaa koti-ikävää Tanja ei koe.

"Kyllä sitä reilussa 20 vuodessa on ehtinyt kotiutua Ruotsiin. Suomessa yritän käydä toki kesäisin. Kastrupista pääsee kätevästi lentämään Helsinkiin, jossa pääosa suvustani asuu."

Käytännön hevostöille ei Tanjalla ole viime vuosina jäänyt aikaa.

"Työt ja perhe vievät suurimman osan ajasta, ja ei minulla ole ollut vuosiin enää omia hevosia. Raveissa tulee käytyä silloin tällöin, mutta tällä hetkellä ei koronarajoituksista johtuen edes pääse yleisöksi. Olen sanonut useasti, että aloitan raviurheilun harrastamisen uudelleen, kunhan rikastun ja eläköidyn. Siihen taitaa kuitenkin mennä vielä aika pitkä tovi”, naurahtaa Tanja.

Suomalaisia ravi-ihmisiä on siirtynyt Ruotsiin vuosikymmenten varrella paljon. Ja siirtyy yhä.

"Seuraan ihan aktiivisesti ruotsalaista raviurheilua. Minulla on paljon tuttuja takavuosilta, jotka ovat mukana aktiivisesti täkäläisessä raviurheilussa. Suomalaista raviurheilua tulee seurattua lähinnä suurkilpailujen osalta, arkiraveista minulla ei ole enää niin hyvää kuvaa Suomessa."

"Seuraan kuitenkin aina suurella mielenkiinnolla, kun suomalaisia valmentajia ja hevosia tulee kilpailemaan tälle puolelle Itämerta. Tosi hyvinhän suomalaiset raviaktiivit ovat täällä pärjänneet, ja se luonnollisesti ilahduttaa minua suomalaisena. Ei sitä juuriaan unohda, vaikka ei olekaan asunut pitkään aikaan Suomessa. On hyvä muistaa, että lyhyemmät tai pitemmät ulkomaan työreissut antavat hyödyllisiä kokemuksia sekä uusia näkökulmia elämäämme."

Tanja Sundelinin kotialbumi
Historian siipien havinaa vuodelta 2004: Frosts Oilbaronin pronssidivisioonan voittoa juhlimassa Tanja Sundelin ja Jorma Kontio.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oili Kauppinen päätyi eläinlääkäriksi Ruotsiin insinööriopintojen ja hevosenhoitajan työn kautta: "Työ on todella monipuolista, asiakaskäynnit talleilla tarjoavat mukavaa vaihtelua poliklinikkatyöskentelyyn"

Juha ja Tiina Koskela ovat kotiutuneet Ruotsiin: "Perhe viihtyy, ja raviurheilu on mukavissa kantimissa"

"Tälläkin hetkellä olen ainoa ruotsalainen suomalaisten joukossa" – Lisa Mannberg arvostaa Petri Salmelaa ja Mika Forssia

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video