Uutiset

Piia Heikkinen viihtyy Italiassa huippuhevosten hoitajana – Bleff Dipa toi toisen Derby-voiton

"Suomeen minulla ei ole erityistä kaipuuta, olen ehtinyt kotiutua tänne. Kerran vuodessa yritän käydä Suomessa, ja perheeni on tosiaan käynyt useasti kesälomalla luonani."
Anne Ehlert
Piia Heikkinen on viihtynyt Holger Ehlertin työntekijänä parikymmentä vuotta. Kuvan Bleff Dipa on kaksikon toinen Derby-voittaja Italiassa.

Ylivieskasta lähtöisin oleva Piia Heikkinen on viihtynyt lähes kahdenkymmenen vuoden ajan Italiassa.

"Aluksi kävin hoitamassa poneja ratsuja läheisellä tallilla, mutta lapsuudenkotini naapurissa asuivat Reijo ja Johanna Hietala, joiden ansiosta innostuin raviurheilusta. Heidän kauttaan tutustuin Siika-Ahon Artoon, ja hänen luonaan olinkin useamman kesän kesätöissä", Piia kertoo.

Peruskoulun jälkeen hän kokeili muun alan töitä, mutta hevoshommat veivät voiton.

"Siskon syyksi tai ansioksi voi kai laskea sen, että päädyin Italiaan Holger Ehlertin palvelukseen. Sisko oli nimittäin se, joka bongasi Holgerin suomalaisen vaimon Anne Ehlertin laatiman työpaikkailmoituksen."

Holger Ehlert pitää valmennustalliaan Pisassa kivenheiton päässä Välimerestä.

"Meillä on tällä hetkellä noin 110 hevosta valmennuksessa, ja suomalaisia hevosenhoitajia on seitsemän. Niinpä suomen kieli ei ihan hevillä pääse unohtumaan,” hymähtää Piia, joka pääsi viime sunnuntaina ajetun Italian Derbyn voittajaseremonioihin Bleff Dipan kanssa.

"Bleff Dipa ei lukeutunut lähdön kuumimpiin suosikeihin, mutta emme olleet kuitenkaan heittäneet kirvestä kaivoon ennen finaalia. Huonosta lähtöradasta huolimatta olimme ensimmäisenä maalissa, ja kyllähän tässäkin tapauksessa vanha klisee kaikki lähdöt on ajettava, piti paikkansa”, kertaa Piia sunnuntaista derbyvoittoa, joka ei ollut kuitenkaan ensimmäinen hänelle hoitajana.

"Vuonna 2004 minun passini Echo' dei Veltri passini voitti Italian Derbyn, ja se voitto oli muuten Holgerin ensimmäinen derbyvoitto Italiassa."

Piia on ollut käytännössä koko Italiassa olonsa ajan Holger Ehlertin palveluksessa.

"Olen viihtynyt hyvin täällä ja tuntenut oloni kotoisaksi. Minulla on ollut koko ajan tosi mukavia ja menestyviä passihevosia, joiden kanssa olen myös päässyt kiertämään suurkilpailuissa ympäri Eurooppaa."

"Holger ja Anne Ehlert ovat hyviä työnantajia, ja me työntekijät saamme paljon vastuuta. Valmennamme hevosia suurimmaksi osaksi kaksi kertaa viikossa, ja Holger laatii valmennuslistat ja on mukana ajamassa hevosia. Muuten saamme työskennellä hyvin itsenäisesti,” kehuu Piia työnantajaansa.

Suomalaisille Piian menestyneimmistä passihevosista tutuin lienee 2007 syntynyt Nesta Effe. Urallaan yli miljoona euroa tienannut ori voitti Suomessa vuonna 2013 sekä Prix de Etain Royal -ajon että Finlandia-ajon, ja selviytyi samana vuonna karsintavoittajana Elitloppetin-finaaliin.

"Nesta Effen kanssa oli tosi mukava päästä osallistumaan suurkilpailuihin ympäri Euroopan. Luonnollisesti suurkilpailuvoitot Suomessa nousevat tunnetasolla tosi korkealle."

"Kolmesti minun passihevoseni on ollut mukana Prix d’Ameriquessa, ja vietin nämä talvet Grosboissa hevosten kanssa. Kyllähän näiden hevosten kanssa on saanut kokea todella paljon hienoja asioista, ja saanut sellaisia muistoja, jotka jäävät ikuisesti mieleen."

Vielä vuosituhannen alussa Italiassa maksettiin todella kovin ykköspalkintoja arkiraveissakin. Raviurheiluun satsattiin lavealla rintamalla, ja saapasmaahan oli hankittu ennen vuosituhannen vaihdetta todella paljon hyväsukuisia siitostammoja sekä siitosoreja.

"Onhan italialainen hevosaines edelleen suvullisesti huippuluokkaa, ja Italiassa syntyneet hevoset pärjäävät vieläkin kansainvälisissä suurkilpailuissa. Palkinnot ovat kuitenkin laskeneet etenkin arkiraveissa huomattavasti. Nykyään arkiraveissa maksetaan 1 000–3 000 euron ykköspalkintoja, jokusessa lähdössä voi olla 5 000 euron ykkönen. Aloittaessani täällä, olivat palkintorahat huomattavasti korkeammat,” kertoo Piia italialaisen raviurheilun negatiivisesta kehityksestä.

"Ravialan lakot eivät ole edesauttaneet ravialan kehitystä, ja viimekeväisen koronaepidemian aikanahan ravitoiminta oli täälläkin pysähdyksissä."

"Aiemmin oli myös ongelmia palkintojen maksussa, mutta tällä hetkellä palkinnot maksetaan kahden–kolmen kuukauden viiveellä, ei vieläkään ihan optimaalinen tilanne ravialan toimijoiden kannalta. Italiasta on viime vuosien aikana myyty paljon hyväsukuisia hevosia ulkomaille, johtuen juuri ravialan epävarmoista suhdannenäkymistä. Saa nähdä kuinka myyntiliike näkyy tulevina vuosina italiaisessa raviurheilussa.”

Suurkilpailuissa palkintotaso on säilynyt paremmin kuin arkiraveissa.

"Kaksivuotiaasta aina neljävuotiaaksi asti on tarjolla ikäluokkalähtöjä, ja Bleff Dipan voittama Derbyhän oli kolmevuotiaille hevosille. Suurkilpailuja ei ole pelkästään tarjolla nuoremmille ikäluokille, vaan kyllä vanhemmillekin hevosille on tarjolla hyväpalkintoisia kisoja. Esimerkiksi Lotteria-ajo tai vaikkapa Campianato Europeo ovat tällaisia kilpailuja.”

Italia on pitkä maa, jossa ilmasto-olosuhteet vaihtelevat huomattavasti. Piian asemapaikka Pisa sijaitsee pohjoisemmassa osaa Italiaa, ja sijainnilla on kaksi puolta.

"Kesällä täällä on niin lämmin, että otamme hevoset sisälle päiväksi, ja kyllähän lämpimään vuoden aikaan on luksusta, meren rannan läheisyys. Vanhempani ja veljeni ovatkin käyneet täällä useasti lomalla, onhan täällä idyllistä ja tosi mukavaa nähdä perhettä.”

"Talvella täällä ei ole yhtä lämmin, tänä aamuna taisi olla vielä kymmenisen astetta lämmintä. Talvikuukausina meillä voi olla jokunen aste pakkastakin. Meren läheisyys tekee ilmastosta hyvin kostean, joten muutama pakkasaste tuntuu kyllä enemmälle. Ihan kunnollisissa talvivaatteissa me täällä hevosia ajetaan kylmimpänä aikana. Toisaalta, ei kylmä ajanjakso kuitenkaan ole lähellekään yhtä pitkä kuin Suomessa.”

"Suomeen minulla ei ole erityistä kaipuuta, olen ehtinyt kotiutua tänne. Kerran vuodessa yritän käydä Suomessa, ja perheeni on tosiaan käynyt useasti kesälomalla luonani."

"Pieni kipinä jenkkeihin lähtemistä minulla aina välillä on, sillä olin aikanaan hakemassa Algiers Hallia tänne jenkeistä. Olin karanteeniajan oriin kanssa USA:ssa, ja tietty kiinnostus jäi kytemään jenkkejä kohtaan. Muutaman kuukauden työpätkä jenkeissä voisi olla ihan mukavaa vaihtelua. Mutta kyllä Italia kodilta tuntuu.”

Anne Ehlert
Bleff Dipa ja Piia Heikkinen kotimaisemissa Pisassa tänään kuvattuna.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Chief Orlando valloitti Montegiorgion

Ravimaailman karmea epäsuhta

Miina Kinnunen ja Ghostintheshell valmiina suurkilpailuun: "Mikäli tamma vain ravaa koko matkan, riittää se yllättävänkin pitkälle”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video