Uutiset

Mascate Matchin ruotsalainen sulhanen ratkesi

Mascate Matchin siitosura on urkenemassa, ja sulhanenkin saatiin kuulla tänään. Massi kävi useilla kilpailureissuilla Ruotsissa, ja niinpä sulhanenkin löytyi naapurimaasta.
Terhi Piispa-Helisten
Mascate Match suuren voiton hetkellä, Derbyn loppumetreillä. Rattailla tietenkin valmentaja Pekka Korpi, joka on myös nykyisen kimpan siitosasiantuntija.

Raviliiga HIFK:lta vuodenvaihteen nettihuutokaupassa Mascate Matchin (Muscle Mass) ennätysmäisellä 307000 euron hinnalla ostanut Massi Stable tiedotti tänään kultakimpaletamman tämän kevään oriin ratkenneen. Mascate Match siemennetään Ruotsin oritilaston ykkösellä Maharajahilla (Viking Kronos). Maharajah voitti suurimmat ikäluokkakisat Ruotsissa ja uransa päätteeksi vielä 2014 Euroopan isoimman ravikilpailun Prix d'Ameriquenkin yhdeksänvuotiaana. Siitosboksissa se on ollut vähintään vastaavanlainen matadori ja jättänyt jo monia huippuja.

Massi Stable käytti asiantuntijoinaan luonnollisesti tamman valmentajaa Pekka Korpea, joka on kunnostautunut hevosurallaan myös kasvattajana, sekä supertamman kasvattaneita Markku Punkaria ja Saku Mikkolaa. Massi asustaa nykyään Qvidjan kartanossa Paraisilla, missä Korpi yhdessä kartanon omistajan Ilkka Herlinin kanssa kasvattaa lämminverisiä ravureita.

Tiedotteen mukaan Korpi ja kumppanit antoivat asiantuntijaraatina valmiin vastauksen sijaan kaksi vaihtoehtoa, Maharajahin ja Nuncion (Andover Hall), joista omistajisto äänesti. Jotta draaman kaari olisi mahdollisimman hieno, sulhasehdokkaat päätyivät tasatilanteeseen. Äänestysprosentti oli 40. Ratkaisu siirtyi suurkimpan viisijäseniselle edustajistolle, joka lopulta valitsi Maharajahin yksimielisesti - ratkaisu syntyi kuitenkin rimaa hipoen siis.

Oreissa painotettiin mm. niiden "irtopalavapautta" ja monia muita saatuja tietoja esimerkiksi oriiden jälkeläisistä. Kumpikin oreista saa tammat korkealla prosentilla kantavaksi, mikä on siitostammana ensikertalaiselle ja huippuarvokkaalle sellaiselle Mascate Matchillekin merkittävä tekijä. Arvokkaan tamman olisi hyvä saada heti jälkeläisiä.

Tiedotteessa kerrottiin myös Raviliiga IFK:n julkistavan Sylva Ry:lle tehtävän lahjoituksensa suuruuden seitsemäs huhtikuuta kello 15.

Tässä Massi Stablen tiedoteteksti kokonaisuudessaan:

Massi Stablen tiedote 23.3.2021

Julkaisuvapaa

Mascate Matchin sulhanen valittu

Huipputamma Mascate Matchin varsan isäksi on valittu Maharajah, Ruotsin isäoritilaston viime vuoden kärkinimi.

”Massin” omistajakimppa Massi Stable käytti valinnassa asiantuntijoina hevosensa kilpauran aikaista
valmentajaa Pekka Korpea ja kasvattajiin lukeutuvia Markku Punkaria ja Saku Mikkolaa. Asiantuntijat antoivat kimpan pohdittavaksi kaksi ruotsalaista vaihtoehtoa, amerikkalais-ranskalaisen
Maharajahin ja amerikkalaisen Nuncion, jotka molemmat astuvat Menhammarin siittolassa Ekerössä.

– Oli hienoa, että asiantuntijamme antoivat meille pohdittavaa valmiin vastauksen sijasta, kimpanvetäjä Pauliina Raento sanoo. Heillä on hyviä kokemuksia Maharajahin varsoista, siitä ovat mm. Time Match ja Magical Princess. Pekka kuitenkin heitti keskusteluun vaihtoehdoksi Nuncion, jotta joutuisimme miettimään perusteet perinpohjaisesti. Nuncion varsat odottavat vielä ensimmäistä starttiaan, mutta ruotsalaiset kehuvat niitä ja hinnat ovat nousseet korkeiksi. Kimppa vertasi oriiden kilpailusaavutusten lisäksi niiden sukuja, jälkeläisnäyttöjä, geneettistä vaihtelua ja
jalostusarvosteluja.

Vertailussa todettiin myös, että oriit ovat varhaiskypsiä, samankorkuisia eikä kummaltakaan ole löytynyt merkkejä osteokondroosista eli ”irtopaloista”. Molempien luonne, rakenne ja sperman laatu ovat moitteettomat, ja molempien spermaa on saatavilla tuoreena. Tämä asetettiin valinnassa kriteeriksiensikertalaisen tamman tiinehtymistodennäköisyyden parantamiseksi.

Äänestykseen osallistui noin 40 % kimppalaisista. Äänet jakautuivat – uskomatonta kyllä – tasan.
Suurkimpan viisijäseninen edustajisto keskusteli asiasta hartaasti ja innostuneesti, ja päätyi lopulta
yksimielisesti Maharajahiin.

– Ratkaisussa painoivat jo annetut jälkeläisnäytöt, geneettinen vaihtelu ja nopeutta täydentävä kestävyys, Raento selittää.

Massin ja Maharajahin varsan sukusiitosaste on selvästi alempi ja sukukatokerroin korkeampi kuin Massin ja Nuncion varsalla olisi. Myös huippupisteet jalostusarvostelusta, ”eliittioriin” status ja ripaus ranskalaista verta laskettiin plussaksi. Ja onhan se voittanut Prix d’Ámeriquen!

Kahdella mantereella menestyneen, nuoremman ja lyhyellä matkalla nopeamman Nuncion puolesta
puhuivat myös kokeilunhalu ja jännitys: ”kääntämätön kortti” kiinnosti monia sitä äänestäneitä
kimppalaisia. Samaan hengenvetoon kuitenkin todettiin, että Nuncion kanssa ehditään tarvittaessa
myöhemminkin, kun sen varsat nähdään radalla.

Raviliiga-Travliga HIFK:n lahjoitukset julkistetaan 7.4. klo 15

Mascate Matchin ja sen edellisen kimppaomistajan Raviliiga-Travliga HIFK:n lahjoitukset
hyväntekeväisyyteen julkistetaan 7.4. klo 15. Järjestelyt ovat kesken. Raviliiga-Travliga HIFK:n päälahjoituksen saa syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja heidän läheistensä arkea tukeva Sylva ry. Lahjoitus perustuu vuoden vaihtuessa päättyneen Raviliigan sääntöihin, joiden mukaan puolet kimpan jäljelle jäävistä varoista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Kimppalaiset ovat halunneet tukea myös Suomen luonnonsuojeluliittoa, Suomen Punaista Ristiä ja kimpankotiradalla Vermossa järjestettäviä Ponikuninkuusraveja.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Naisvalmentajat nousivat esiin Suur-Hollolassa - Pekka Korpi pitää asemansa

Laakkosten Always Ready - valmis Suur-Hollolaan ensi vuonna?

Pekka Korpi on yleensä varovainen - tänään hän kertoo kaiken videon lopussa!

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video