Uutiset

”Tosi opettavainen vuosi on ollut. Valmentamisen ja erilaisten vaivojen hoitamisen lisäksi olen opetellut myös kengittämistä”

Hevoskärpänen puraisi 35-vuotiasta Jani Huhtalaa oikein kunnolla vuosi sitten. Autojen ruuvailu vaihtui nelijalkaisen menopelin kanssa harrastamiseen.
Elina Paavola

”Puolisolla on pari omaa ratsuhevosta ja pari hevosta hoidossa. Niitä ruokkiessa ja tarhaan kuskaillessa ajattelin, että minäkin tarvitsen oman hevosen. Ja nimenomaan ravihevosen”, Jani Huhtala kertoo.

Hän innostui hevosista ilman varsinaista hevostaustaa. Isällä ja isoisällä on ollut vuosien varrella ravihevosia, mutta niillä hän oli ajanut viimeksi pikkupoikana. Pariskunta vuokraa hevostilaa, jonka omistajan hevosilla Huhtala ajoi muutaman kerran, ennen kuin siirtyi oman hevosen valmennuskärryille.

”Etsiskelin budjettiin sopivaa harrastehevosta ja toukokuussa Allyhills Dream löytyi Victor Björkrothilta. Häneltä uskalsi ostaa, kun pystyi luottamaan, että hevonen on semmoinen kuin sanotaan.”

Miehen ja hevosen yhteistyö lähti liikkeelle toisiinsa totuttelulla ja sopivien treenimenetelmien hakemisella.

”Alkuun etsin vähän Googlen kautta ohjeita ja katsoin myös TalkKarin ja MT Ravien jaksoista, miten eri ihmiset treenaavat hevosiaan.”

Samalla Huhtalalle tuli myös kiire suorittaa vastuuvalmentajakoulutus eli harrastajavalmentajan lisenssi, joka tarvitaan hevosen kilpailuihin ilmoittamista varten. Korona-aika vaikutti osaltaan siihen, että kurssia ei järjestetty järkevän matkan päässä. Lopulta Huhtala oli ensimmäinen, joka suoritti teoriaosuuden verkkokurssina.

”Kurssi eteni fiksusti. Se oli jaettu useampaan osaan, joissa oli myös linkkejä sääntöihin ja videoihin. Harjoituskokeita sai tehdä jaksojen jälkeen.”

Kirjallisen kokeen Huhtala teki Seinäjoen raviradalla. Hänelle nettimuotoinen opiskelu sopi, mutta pari kehitysehdotustakin löytyy.

”Tuli mieleen, että olisiko jonkinlainen hevosenkäsittelykoe vaikka raviradan varikolla paikallaan. Tällä lisenssillä saa kuitenkin ajaa lämmitysajoakin radalla raveissa pelkän teoriaosaamisen perusteella. Ja voisiko verkkokurssin osana olla vaikkapa hevosen ruokintaa?”

Valmentajan ensimmäinen startti venyi lopulta lokakuun alkuun, sillä Allyhills Dream sai kesällä laitumella sen verran pahan vamman kintereeseen, että kilpaura oli katkolla.

”Eläinlääkäri teki sen kanssa ison työn ja hevosen annettiin parantua rauhassa. Hiljalleen aloin treenailla sitä taas. Silloin tavoitteena oli lähinnä, että saataisiin hevonen koelähtöön. Sen jälkeen, että ei oltaisi ihan viimeisiä startissa.”

Viime kauden kahdeksasta startista pari ensimmäistä koitosta paloi laukkoihin, mutta sen jälkeen voittojakin kertyi kolme. Tältä kaudelta seitsemän kisaa on tuonut mm. kaksi kakkossijaa.

”Tosi opettavainen vuosi on ollut. Valmentamisen ja erilaisten vaivojen hoitamisen lisäksi olen opetellut myös kengittämistä. Olen ajatellut myös toisen hevosen hankkimista, se voisi olla vaikka kuntoutusprojektikin”, lehtipainossa vuorotyötä tekevä harrastaja summaa.

Huhtalalla on kehitysehdotus myös kotimaiselle raviurheilulle.

”Tännepäin olisi hyvä saada enemmän ravipäiviä vähän isommilla palkinnoilla, sillä täällä on paljon kilpailevia hevosia. Kahdesti kuussa voisi olla sellainen ’Vermo-päivä’, jolloin ajettaisiin joka lähdössä 2 000 euron ykkösestä.”

Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestön Suomen Hippoksen koulutustarjontaa on siirretty verkkoon. Vastuuvalmentajakoulutuksen teoriaosuuden voi suorittaa itsenäisesti verkossa. C- ja P-ajolupakurssit ja alueelliset tuomarikoulutukset suoritetaan etä- tai lähiopetuksena Hipposakatemian kautta. Lasten ja nuorten ohjaajakoulutukset sisältävät webinaareja ja ennakkoon itsenäisesti opiskeltavia materiaaleja.

Koulutuksia järjestetään koronatilanteen salliessa edelleen myös raviradoilla ja hevosjalostusliittojen tiloissa, mutta koronan takia verkkokoulutusta on suositeltu vahvasti. Vastuuvalmentajakoulutukseen ja ajolupiin liittyvät tentit tehdään aina paikanpäällä valvotusti.

Vastuuvalmentajakoulutuksen suorittaa vuositasolla noin 140 uutta raviurheilijaa. Jani Huhtalan kaipaama käytännön koe on suunnitteilla osaksi vastuuvalmentajan koulutusta.

”Tämän vuoden aikana on tavoitteena saada Hipposakatemiaan tarjolle 40–50 kurssia yhteistyössä Hippoksen, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien kanssa. Parhaillaan suunnitellaan muun muassa jo olemassa olevien Hippoksen ravivalmennuskoulutusten yhtenäistämistä ja siirtämistä uudelle verkko-oppimisalustalle. Teemme myös kyselyn kurssitarjonnan kehittämisen pohjaksi”, kertoo nuoriso- ja koulutustoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää.

Lisätietoa koulutuksista löytyy Suomen Hippoksen nettisivuilta

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hipposakatemiassa kouluttaudutaan nyt verkon kautta – vastuuvalmentajat, tuomarit ja ajolupakurssilaiset jo aloittaneet

Puolustusvoimat lisää verkko-opetusta alokkaiden koulutuksessa

Tietokone ei korvaa opettajaa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video