Uutiset

Amanda Höynä ja Dear Friend palaavat Suomeen – Myös unelma Elitloppetista elää: "Jos saamme hyvän lähtöradan Finlandia-ajoon, niin kaikkihan on mahdollista raviurheilussa"

Hevosenhoitajalla on selkeät ammatilliset tavoitteet.
Elina Paavola
Amanda Höynä hoitaa Dear Friendia, joka voitti Seinäjoki Racen. Valmennuksesta ja ohjastuksesta vastaa Johan Untersteiner.

Suomalaiset sukujuuret omaavan Amanda Höynän nimi tuli tutuksi suomalaiselle raviyleisölle pari viikkoa takaperin. Hänen hoitamansa Dear Friend johti Seinäjoki-ajoa alusta loppuun asti valmentajansa Johan Untersteinerin ohjastamana. Urallaan lähemmäs viisi miljoonaa kruunua tienanneen Dear Friendin voitto ei ollut hoitajalle kovin suuri yllätys.

"Dear Friend on jo kahdeksan vuotta, mutta ikä ei näytä painavan. Parin pahimman vastustajan pilatessa juoksunsa Seinäjoella alkulaukkaan, helpotti se hieman tehtäväämme. Hevonen oli kuitenkin todella hyvä Seinäjoella”, analysoi Amanda Dear Friendin ensi debyyttiä Suomen kamaralla.

Dear Friend on ollut käytännössä Amandan passihevonen koko sen uran ajan. Tamman aloittaessa uransa kolmevuotiaana Robert Berghin käsistä, työskenteli Amanda Berghin Göteborgin yksikössä Hajomissa.

Amanda siirtyi kuitenkin Johan Untersteinerin palvelukseen vuoden 2017 jälkipuoliskolla. Sattumaa tai ei, siirtyi Dear Friend myös vähän tämän jälkeen Halmstadissa valmennustalliaan pitävän Johan Untersteinerin valmennuslistoille.

"Dear Friend loukkaantui Berghillä nelivuotiskauden keväällä riehuttuaan tarhassa Umåkerin voittojuoksun jälkeen. Raviurheilun realiteetteja ikävimmillään”, kertaa Amanda muutaman vuoden takaisia aikoja.

Viisivuotiskauden avaus tapahtuikin vasta vuosi tapaturman jälkeen. Senkään jälkeen tamman ura ei ole jatkunut tasaisena, vaan kilpaurheilijan arkeen on mahtunut useampi tauko johtuen terveydellisistä ongelmista.

"Tammalta leikattiin ensimmäisen Ranskan reissun jälkeen vuoden 2019 alussa kurkku. Sen lisäksi on ollut pieniä murheita jalkojen kanssa silloin tällöin”, kertaa Amanda tähtihoidokkinsa hieman katkonaista uraa.

Dear Friend on ollut koko uransa ajan temperamenttinen tamma. Iän myötä suurimmat särmät ovat tasoittuneet, mutta tammalla on edelleen omat oikkunsa.

"Pidempiä treenitaukoja emme voi pitää, sillä Dear Friendillä on taipumusta lannehalvaukseen, johon paras vastalääke on säännöllinen liikunta”, kertoo Amanda hoidokkinsa rutiineista.

Ennen Seinäjoki Racea Dear Friend oli ottanut suurimmat voittonsa Ranskasta Vincennesistä. Amanda toteaakin Dear Friendin jollakin tapaa piristyvän kisareissujen pidentyessä.

"Dear Friend pitää matkustamisesta. Ulkomaanreissuilla se on tavannut esittää melkeinpä parhaita otteitaan, vaikka toki menestystä on tullut Ruotsissakin. Sen lisäksi Ranskan kovat startit veivät tammaa selkeästi eteenpäin kilpahevosena”, toteaa Amanda.

Hevosen hienojen esityksen lisäksi työnantaja Johan Untersteiner saa erityiskiitoksen hoitajalta.

"Johan on ajanut Dear Friendillä tosi fiksusti koko sen uran ajan. Tietyllä tapaa narrannut tammaa, ei ole käyttänyt kaikkia oljenkorsia jokaisessa startissa. Fiksut ajot taitavat kantaa hedelmää nyt kypsemmällä iällä”, korostaa Amanda.

Samassa yhteydessä Amanda kiittelee Johan Untersteineria työnantajana, joka ajattelee työntekijöidensä parasta. Olosuhteet sekä ihmisille että hevosille ovat valmennustallilla kohdillaan. Muutama vuosi sitten valmistunut Drömgård-tila sijaisee Halmstadin Holmissa. Hevoset valmentautuvat samoissa valmennuspaikoissa, joissa Kari Lähdekorpi valmensi menestyksekkäästi hevosiaan 2000-luvun taitteen molemmin puolin.

"Olosuhteista menestyminen ei ainakaan jää kiinni. Hyvinhän Johanin hevoset ovat menneet koko hänen valmentajauransa ajan,” toteaa Amanda työnantajan hienosta urasta valmentajana, jonka tähänastisena kruununa on Cyber Lanen Ruotsin derbyvoitto vuonna 2017.

Ensi sunnuntain Finlandia-ajo Vermossa, johon Dear Friend sai kutsun Seinäjoen jälkeen, on seuraava koitos. Finlandia-ajon voittajalle on tarjolla paikka Elitloppetiin.

"Olisihan se uskomatonta, jos pääsisimme toukokuun viimeisenä sunnuntaina starttaamaan Elitloppetissa. Jos saamme hyvän lähtöradan Finlandia-ajoon, niin kaikkihan on mahdollista raviurheilussa. Aina pitää olla unelmia”, hymyilee Amanda ajatukselle mahdolliselle Elitloppet-osallistumiselle.

Dear Friendin taustajoukot ovat kuitenkin hieman erikoisessa tilanteessa. Sillä tamma oli tarkoitus siementää tänä keväänä Googoo Gaagaalla.

"Siementämisen sijasta ajoimme kilpaa Seinäjoella, ja nyt tulee Finlandia-ajo seuraavaksi. Katsotaan mihin valmentaja ja omistaja päätyvät astuttamisen suhteen. Näiden esitysten perusteella tammalla on paljon annettavaa kilparadoillakin”, toteaa Amanda.

Seinäjoen kilpailumatka oli suomalaisjuuret omaavalle Amandalle miellyttävä kokemus.

"Isoisäni muutti Ruotsiin aikanaan, ja minä en valitettavasti osaa sanaakaan suomea. Mutta minulla on useampi sukulainen Suomesta Facebook-kavereina. Ja vaikkeivat he päässeet paikanpäälle yleisöksi. sain lukuisan määrän onnentoivotuksia. Useampi sukulainen oli pelannut Dear Friendiä ja kiittelivät minua mukavista totolunastuksista”, virnistää Amanda.

Amanda on määrätietoinen ihminen, ja hänellä on selkeät tavoitteet tulevalle.

"Viihdyn Johanilla hyvin, mutta jossakin vaiheessa olisi tarkoitus suorittaa B-valmentajalisenssitutkinto, ja valmentaa aluksi jokusta hevosta työn ohella. Nykyäänhän Ruotsissa saa lisenssiuudistuksen jälkeen valmentaa B-lisenssillä valmentaa viittä vierasta hevosta”, toteaa Amanda lähiajan suunnitelmistaan.

Yksi valmennettava Amandalla olisi jo tiedossa. Hän ja Dear Friendin toinen omistaja Mauro Fantini ostivat viime syksynä Åbyn huutokaupasta vuotiaan tammavarsan Orlando Vicistä. Kaksivuotiaaksi kääntynyt Yonnali valmentautuu tällä hetkellä Johan Untersteinerin muiden samanikäisten varsojen kanssa.

"Koskaan aiemmin ei ole ollut näin hyvää saumaa omistaa ravihevosia Ruotsissa kuin nyt. Palkintoskaalaa on levennetty sen verran hyvin, että periaatteessa hevosen ollessa kuukauden aikana pari kerta kuuden sakissa saa valmennusmaksun katettua aika hyvin”, toteaa Amanda tyytyväisenä.

Hänellä onkin hyvä kuva raviurheilun rakenteista ja rahoitusmalleista sillä Amandan elämänkumppani on Åbyn raviradan johdossa työskentelevä Jon Walter Pedersen.

"Asumme eri osoitteissa, mutta eihän tästä ole kuin tunnin ajomatka Göteborgin suuntaan. Halmstad pysyy kotiratanani lähitulevaisuudessakin,” toteaa Amanda haastattelun päätteeksi.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutisviikko minuutissa: Seinäjoki Racea, paluuta burnoutin jälkeen ja paljon muuta!

Untersteinerien aatokset Seinäjoelle: isä-Peter ajattelee suosikin selkää - poika-Johan meinaa haastaa kaikki

Tuore Stoeliten-ykkönen Dear Friend Seinäjoki Raceen

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video