Uutiset

Hevoskasvatuksen kasvattajapalkkiot vuodelta 2020 on maksettu perjantaina – Ravihevosen kasvattaja sai keskimäärin lähes 1 500 euroa

Ravihevosten kasvattajille maksetaan yhteensä 1,9 miljoonaa, suomenhevosratsujen kasvattajille 40 000 ja ratsujen sekä ponien kasvattajille 110 000 euroa.
Terhi Piispa-Helisten
Eniten kasvattajapalkkioita viime vuonna juoksi Mascate Match. Sen kasvattajat Punkarin Hevostalli Ky sekä Saku ja Maini Mikkola saivat "Massin" juoksemana 41 650 euroa.

Kasvattajapalkinnot maksetaan hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä rahoituksesta. Rahoituspohja tulee Veikkauksen tuotosta maa- ja metsätalousministeriön kautta.

Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos välittää kasvattajapalkinnot täysimääräisinä kasvattajille.

Ravihevosten kasvattajapalkintoja maksettiin yhteensä reilut 1,9 miljoonaa euroa yli 1 300 kasvattajalle, kerrotaan Suomen Hippoksen tiedotteessa.

Keskiarvoksi tulee siis lähes 1 500 euroa, mutta vaihteluväli on suuri, 150 eurosta 43 000 euroon. Pienin maksettava kasvattajakohtainen summa on 150 euroa.

Kasvattajapalkintoa maksetaan vuosittain hevosen kasvattajalle kilpailutiedoissa olevien palkintomäärien perusteella. Prosenttiosuus vaihtelee hevosen kilpailuiän mukaisesti siten, että nuoremmilla hevosilla prosenttiosuus on suurempi.

Vuoden 2020 kasvattajapalkintojen osalta molempien rotujen nuorimman ikäportaan prosenttia nostettiin 15:stä 18 prosenttiin. Kuninkuusraveista maksetaan lisäksi ylimääräinen 15 prosentin kasvattajapalkinto Kuninkuusravilähtöjen voittosummista laskettuna.

Kasvattajapalkintoa maksetaan hevosen kasvattajalle myös hevosen ulkomailla saavuttamien palkintojen perusteella ja sen suuruus on 10 prosenttia hevosen palkintosummasta, kuitenkin enintään 20 000 euroa vuodessa. Pienin maksettava hevoskohtainen palkinto on 170 euroa.

Ulkomaille myydyn lämminverisen ravihevosen kasvattajapalkinnon perusteena ovat vain 2–7-vuotiaana saavutetut palkinnot, joista kasvattajan tulee vuosittain anoa kasvattajapalkintoa kilpailuvuotta seuraavan tammikuun loppuun mennessä.

Ravihevosten jakoperusteet ja ikäluokan mukaiset prosenttiosuudet

Suomenhevosratsujen kasvattajille palkintoja on tulossa hieman yli 40 000 euroa. Ne maksetaan Suomen Ratsastajainliiton (SRL) kansallisten- ja aluerankingpisteiden perusteella, pisteet on laskettu yhteen.

Eri lajien osalta rankingpisteet suhteutetaan lajissa kilpailleiden hevosten määrään, jotta palkitseminen saadaan tasapuoliseksi. Hevoskohtainen palkintosumma suhteutetaan käytettävissä olevaan kokonaismäärään. Maksettavat palkintosummat suhteutetaan kilpailleiden hevosten määrään lajeittain.

Vuoden 2020 kilpailutulosten perusteella palkinnot on maksettu seuraavin perustein:

Kouluratsastus: Vähintään 10 rankingpistettä saavuttaneiden hevosten kasvattajille 15 euroa / piste, kuitenkin enintään 1 500 euroa.

Esteratsastus: Vähintään 10 rankingpistettä saavuttaneiden hevosten kasvattajille 20 euroa / piste, kuitenkin enintään 1 500 euroa.

Kenttäratsastus: Eniten rankingpisteitä saavuttaneen hevosen kasvattajalle 500 euroa, kakkosen kasvattajalle 300 euroa ja kolmosen kasvattajalle 200 euroa. Lajissa pisteitä saavuttaneita hevosia on yli 10.

Valjakkoajo: Lajin eniten rankingpisteitä saavuttaneen hevosen kasvattajalle 500 euroa. Lajissa pisteitä saavuttaneita hevosia on alle 10.

Pararatsastus: Lajin eniten rankingpisteitä saavuttaneen hevosen kasvattajalle 500 euroa. Lajissa pisteitä saavuttaneita hevosia on alle 10.

Ratsujen ja ponien kasvattajille on tulossa 110 000 euroa. Kasvattajapalkintojen maksu perustuu ratsastuksen eri lajeista kerättyihin Suomen Ratsastajainliiton laskemiin kansallisiin ja aluerankingpisteisiin sekä raviponien kilpailutuloksiin ja nuorten ponien näyttelymenestykseen.

Lisäksi kasvattajapisteitä kertyy ratsuhevosten Laatuarvostelusta ja Laatuponikilpailun 4-vuotiaiden luokista. Lyhyestä kilpailukaudesta 2020 johtuen alin kasvattajapalkintoon oikeuttava pistemäärä on laskettu poikkeuksellisesti 20 pisteeseen. Pienin maksettava summa on näin ollen 200 euroa ja kymmenen pisteen välein nouseva porras 80 euroa / porras.

Ensimmäisessä maksuerässä on maksettu SRL:n rankingpisteistä, ravi- ja näyttelytuloksista sekä Laatuarvostelusta ja Laatuponikilpailusta kerättyjen kasvattajapisteiden mukaiset kasvattajapalkinnot. Seuraavassa maksuerässä liikkeelle laitetaan ulkomaisia tuloksia keränneiden sekä islanninhevosten palkinnot.

Ratsujen ja ponien kasvattajapisteiden jakoperusteet

Ovatko tilitietosi ajantasalla?

  • Kasvattajapalkinnot maksetaan Suomen Hippokseen ilmoitettujen tilitietojen mukaisesti. Hevosten kasvattaja on velvollinen huolehtimaan tilitietojensa toimittamisesta ja ajantasaisuudesta. Jotta vuoden 2020 kasvattajapalkinnot voidaan maksaa, tulee puuttuvat tilitiedot ilmoittaa Hippokseen 1.12.2021 mennessä. Tämän jälkeen palkintojen maksatus umpeutuu eikä maksamattomia palkkioita enää voida maksaa. Puuttuvia palkintoja, joille on saatu tilitiedot, maksetaan jatkossa kerran kuukaudessa kuun alussa.
  • Kasvattajapalkinto maksetaan yhdelle tilille, vaikka kasvattajina olisikin useampia henkilöitä tai tahoja. Tilitieto tulee ilmoittaa joko Oma talli -palvelun kautta sähköisesti tai tilinumeron ilmoituslomakkeella kirjallisesti. Mikäli kasvattajana on useampia henkilöitä, tulee ilmoituksesta löytyä kaikkien osapuolten allekirjoitukset. Tallinimen puolesta allekirjoittaa Hippokseen ilmoitettu edustaja, yrityksen puolesta kaupparekisteriin merkitty allekirjoitusoikeudellinen henkilö/t ja alaikäisen puolesta huoltaja.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Startatako vai eikö Pikkupelimanni-karsinnassa, kas siinä kysymys superlupaus Siirin Valtsun kohdalla – Laineen mieli ei ole muuttunut kuninkuuskisan suhteen

Kuninkuusraveissa päästään myös viettämään iltajuhlia – esiintyjät julki

Miljoonan taalan Hambletonian-voittaja Royalty For Life Eurooppaan?

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video