Uutiset

"Käymme vuorokaudessa Solvallassa kotoa käsin. Kompakti matka, ja asenteestahan se loppujen lopuksi on kiinni” – Jan Söderströmille Ruotsin päärata on tuttu paikka

Lemlandin miehellä on yli 30-vuotinen kokemus raviurheilusta.
Jan Söderströmin albumi
Jan Söderström ja Jeppas Unplugged kotimaisemissa Lemlandissa.

Raviurheileminen Ahvenanmaalta käsin voi ulkopuolisen silmin tuntua työläälle. Ravipäiviä ei Maarianhaminassa sijaitsevalla raviradalla järjestetä vuosittain kuin kourallinen. Muutoin on suunnattava kilpailumatkoille meren ylittävällä lautalla. Kysyttäessä asiasta ahvenanmaalaiselta raviharrastajalta saa aivan toisenlaisen kuvan.

"Lähdimme tänään (keskiviikkona) puoli kahden maissa lautalla, vajaan kahden tunnin päästä olemme Grisslehamnissa, josta on Solvallaan vain vajaat 120 kilometriä. Takaisinpäin lähdemme torstaiaamupäivällä klo 10 lautalla, käymme vuorokaudessa Solvallassa kotoa käsin. Kompakti matka, ja asenteestahan se loppujen lopuksi on kiinni”, toteaa pitkän linjan raviharrastaja Jan Söderström ravimatkoista Ahvenanmaalta käsin.

Viime vuonna 60 vuoden ikäpyykin ylittänyt Jan Söderström on harrastanut hevosia oman maansiirtoyrityksen ohessa jo yli 30 vuoden ajan.

"Isoisällä oli työhevosia kotona, mutta naapurissa asuneen jo nyt edesmenneen Sixten Carlssonin kautta päädyin mukaan ravihommaan 80-luvun lopulla. Sen jälkeen kotona on ollut aina jokunen ravihevonen,” kertaa Jan Söderström Ahvenanmaan ensimmäisen ammattivalmentajan Sixten Carlssonin osuutta ravien pariin päätymisessään.

Söderströmin kotipaikka sijaitsee Lemlandissa 15 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Valmennusolosuhteet ovat kotipuolessa kunnossa, sillä Söderströmin hevoset valmentautuvat kotimaastojen lisäksi naapurissa Sixten Carlssonin Barbro-tyttären nykyään pitämän valmennustallin maastoissa.

"Talvethan täällä ovat välillä vähän ongelmallisia. Esimerkiksi viime talvena oli jokunen viikko lunta. Pääsimme valmentamaan hetken talvisissa olosuhteissa, sen jälkeen keli lämpeni. Näinhän se on meren läheisyydessä."

Aiemmin ahvenanmaalaisia valjakoita nähtiin useamminkin kilpailemassa Suomessa. Käytännön syistä johtuen ahvenanmaalaiset valjakot ovat viime vuosina suunnanneet kilpailumatkansa enimmäkseen Ruotsin puolelle.

"Lauttamatkat ovat lyhyempiä Ruotsin puolelle kuin Suomeen. Ruotsin parempipalkintoisilla kilpailumahdollisuuksilla on myös oma merkityksensä”, toteaa Jan realistisesti.

Hän tietää mistä puhuu, sillä viime vuonna tallin Jeppas Unplugged tienasi kolmivuotiskaudellaan yli 40 000 euron edestä palkintorahoja Ruotsista. Suurin ykköspalkinto tuli helmikuun alussa Margaretas Tidiga Unghästserien voitosta. Sen lisäksi Jan Söderströmin osaomistama ori selvitti tiensä kesäkuun lopussa Bergsåkerissa ravattuun E3-finaaliin. Silloin tosin valmentajana oli Lena Norin.

"Korona-rajoitukset vaikeuttivat silloinkin reissaamista, joten jätimme oriin kesällä Lenan hoiviin Gävlen lähelle. Loppukesästä otin oriin takaisin kotiin, sitten Jeppas Unpluggedille tuli terveysmurheita, ja jätin sen tauolle syyskuussa”, kertaa Söderström menestyksekästä Jeppas Unpluggedin kolmivuotiskautta.

Haastattelua tehdessämme oli Jan Söderström kilpailumatkalla Solvallassa juuri edellä mainitun Jeppas Unpluggedin kanssa. Kilpailumatkasta ei jäänyt niin sanotusti suuremmin jälkipolville kerrottavaa. Jeppas Unplugged hylättiin liioista laukoista neljävuotiaiden Margaretas Tidiga Unghästserienissa ja mukana ollut Twilight Speed jäi rahasijojen ulkopuolelle.

"Jeppas Unpluggedin kengitystä muutettiin hieman tähän starttiin. Jälkikäteen ajatellen se ei tainnut sopia Solvallan sateiselle kaviouralle. Olen ollut sen verran kauan mukana lajin parissa, että ei pidä jäädä harmittelemaan epäonnistumisia. Vaan suunnattava katse jo tuleviin kilpailuihin”, hymähtää Jan kilpailun jälkeisenä aamuna.

Ennen Jeppas Unpluggedia Jan Söderstömin menestyshevonen oli Beauty Crown. Ori voitti Ruotsissa vuosituhannen molemmin puolin kymmenen lähtöä, joista suurimman osan Solvallasta.

"Tällä hetkellä meillä on reilut puolenkymmentä hevosta. Sopiva sekoitus kilpahevosia, varsoja ja yksi siitostamma. Raviurheilu on perheen yhteinen harrastus, osa hevosista onkin poikamme Andreaksen valmennuslistalla”, kertoo Jan Söderström perheen tämänhetkisestä hevostilanteesta.

Yksi valmennuksessa olevista hevosista on El Mago Pellinin ensimmäisestä ikäluokasta oleva kaksivuotias Jeppas Watson.

”Niin ikään Ahvenanmaalla vaikuttavat Jeppas-hevosten kasvattajat Pia ja Robert Ekström ovat kasvattaneet suhteellisen pienestä varsamäärästä useamman hienon kilpahevosen. Jeppas Hugo, Jeppas Max ja Jeppas Pointer ovat menestyneet todella hyvin vuosien saatossa”, kehuu Jan Söderström ahvenanmaalaisen Ekströmin pariskunnan laadukasta kasvatustoimintaa.

Tästä onkin hyvä kääntää katse ahvenanmaalaisen raviurheilun tilaan.

"Viimeisten vuosien aikana harrastajamäärät ovat olleet täällä hienoisessa laskussa. Maarianhaminan ravirata on kuitenkin panostanut nuorisotoimintaan viime aikoina. Ravikoulun oppilasmäärät ovat olleet ilahduttavan suuria. Josko sitä kautta saataisiin lisää harrastajia tulevaisuudessa”, pohtii Jan Söderström.

Tämän vuoden ensimmäinen kilpailupäivä Maarianhaminassa oli tarkoitus ajaa toukokuun puolessa välissä. Päivä jouduttiin kuitenkin perumaan, sillä koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset estävät käytännössä ruotsalaisten valjakoiden saapumisen Ahvenanmaalle.

"Emme saa järjestettyä kunnon raveja ilman Ruotsista ja Suomesta saapuvia osallistujia, ja niinpä ei ollut järkeä järjestää raveja liian pienelle osallistujajoukolle. Mutta toivottavasti pääsemme ajamaan kesäkuun 12. päivän lounasravit. Siellä on muuten viidessä sarjassa hyvät 2 000 euron ykköset ja kilpailijoiden olosuhteisiin raviradallamme on panostettu paljon viime vuosina”, vinkkaa Jan Söderström.

Ahvenanmaalla järjestettävissä raveissa noudatetaan suomalaisia ravikilpailusääntöjä, mutta pelin järjestämisestä vastaa ruotsalainen peliyhtiö ATG. Takavuosina lähdöissä oli enemmänkin ruotsalaisia hevosia mukana.

"Ennen Breddloppet-lähtöjen lanseerausta meillä kävi nykyistä enemmän ruotsalaisia hevosia kilpailemassa starttipisteiden toivossa. Breddloppet-järjestelmän myötä vähäpisteiset hevoset saavat paremmin kilpailumahdollisuuksia Ruotsissa. Luonnollisesti hyvä ruotsalaisten harrastajien kannalta, mutta mielelläänhän me järjestäisimme raveja täydemmilläkin lähdöillä”, toteaa Jan Söderström.

Haastattelun päätteeksi kysyn vielä Jan Söderströmiltä tulevaisuuden kuvioista. Raviurheilu tulee jatkossakin olemaan keskeinen osa ahvenanmaalaisen koneyrittäjän elämää.

"Hiljalleen olisi tarkoitus jättäytyä pois kaivinkonehommista ja keskittyä raviurheilun harrastamista. Lyhyellä tähtäimen toiveena olisi luonnollisesti korona-rajoitusten helpottuminen. Pääsisimme kilpailemaan helpommin Ruotsin puolelle."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaalaisista kirjolohista löytyi IHN-virusta – yli puoli miljoona kiloa lohia lopetetaan

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

”Hevonen päivässä, parhaassa kaksi” – Mari Kahilakosken harrastuksessa onnenkivillä ja kimpoilla on iso rooli

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video