Uutiset

Toimitusjohtajan tulikasteena Suur-Hollola koronahöystein: Rajoitukset vapautuivat vain reilua viikkoa ennen

”Ehti laatia yhden skenaarion voimassa olevilla rajoituksilla. Sai kohta aloittaa suunnittelun uudelleen uusilla ohjeilla”, kuvaa Niko Soikio kesäkuun viikkoja.
Terhi Piispa-Helisten
Magical Princessin suvereenia menoa ihasteli sunnuntaina noin 4 000 hengen yleisö. Vapaalippuja ei annettu edes päälähtöjen hevosten omistajille, koska vielä reilua viikkoa ennen kisaa se ei ollut sallittua.

Viikonlopun Suur-Hollola -ravit olivat Jokimaan toimitusjohtajana tämän vuoden alusta aloittaneen Niko Solkion tulikaste.

Maanantaiaamupäivällä puhelimeen vastaa melko tyytyväinen mies: ”Ihan tyytyväisin mielin olen. Ravintolapalveluissa tuli ruuhkaa. Syynä tähän oli ulkopuolisen myyjän poisjäänti myöhäisen sairastapauksen takia. Niinpä palvelukapasiteetti jäi pienemmäksi kuin oli ajateltu”, hän pahoittelee ruuhkia.

Jokimaa on opittu tuntemaan omistajaystävällisenä raviratana. Tämän vuoden Suur-Hollola -ajosta Jokimaa sai kuitenkin kritiikkiä siitä, että päälähtöjen hevosenomistajille ei tarjottu sisäänpääsyä paikanpäälle. Solkio perustelee linjanvetoa koronavuoden tuomilla haasteilla.

”Ihan ensiksi haluan painottaa, että hevosenomistajat ovat prioriteetti ykkönen minun listallani ravivieraista. Tänä vuonna jouduimme tekemään linjanvedon, että emme jaa ilmaislippuja tapahtumaan. Vielä kesäkuun puolessa välissä meillä oli lupa ottaa paikan päälle vain 500 ihmistä. Ei olisi ollut taloudellisesti mahdollista siinä tilanteessa jakaa ilmaislippuja”, toteaa Solkio.

Rajoitukset vapautuivat juhannusviikolla, mutta siinä vaiheessa Jokimaa ei halunnut enää muuttaa tekemäänsä päätöstä.

”Moni oli jo ostanut lippunsa, kun rajoituksia lievennettiin. Emme halunneet monimutkaistaa tilannetta. Omistajille tarjottiin mahdollisuutta ostaa pääsyliput alennettuun hintaan. Toivottavasti tilanne normalisoituu ensi vuodelle."

Yleisömääriin Soikio on kuitenkin tyytyväinen.

”Sunnuntaina paikan päällä oli lähemmäs 4 000 ihmistä. Siihen pitää olla tyytyväinen, ja haluan kiittää ravikatsojia vastuullisuudesta. Jätettiin turvaväli muihin seurueisiin ja noudatettiin muutenkin koronarajoituksia.

Suur-Hollola -viikonloppu on jo useana vuonna aloitettu perjantain raveilla. Niko Solkio pitää kolmipäiväistä tapahtumaa toimivana.

”Normaalina vuotena Ascot-tapahtuma vetää hyvin yleisöä perjantaina. Tänä vuonna päätimme jo hyvissä ajoin, ettei tapahtumaa järjestetä. Ensi vuonna tilanteen normalisoituessa on tapahtuma tarkoitus järjestää uudestaan, ja silloin perjantaihin tulee ihan erilainen vetovoima", hän uskoo.

Välierät ja finaali perättäisinä päivinä herättää tunteita molempiin suuntiin. Osa hevosten valmentajista ja omistajista näkisi mieluummin lähdöt juostavan samana päivänä. Etenkin kuuman kelin sattuessa niin kuin nyt, kannatusta sille löytyi tallialueelta.

Niko Solkion mukaan tähän konseptiin ei olla tekemässä muutoksia, joskin myös muutoksia kaavaillaan. Sen sijaan hän haluaa nostaa esiin brändin vahvuuden.

”Suur-Hollola -viikonlopulle on selkeästi tilausta raviväen keskuudessa. Viime viikkojen aikana olen saanut runsaasti yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat todella tyytyväisiä, että saavat tulla paikan päälle. Tämä oli minun ensimmäinen Suur-Hollolani. Minulla on jo nyt lista muutettavista asioista ensi vuodelle."

Toimittajan kommentti

Jokimaan päätös jättää kutsumatta päälähdön osallistujat raveihin sai kritiikkiä eritoten sosiaalisessa mediassa. Toimitusjohtaja puolusti päätöstä asiallisilla ja ihan ymmärrettävillä argumenteilla.

Ymmärrän silti taustajoukkojen harmistuksen. Osalle finalisteista vuoden 2021 Suur-Hollola saattoi olla koko hevosenomistajauran kohokohta. Suuremmassa mittakaavassa ravien pääsylippupolitiikka on kipukohta, josta on vaikea saada kaikkia tyydyttävää ratkaisua.

Ruotsissa jokainen rekisteröitynyt osaomistaja saa pääsylipun hevosen startatessa. Oli kyseessä iltaravit tai V75-päivä. Toki radalta jää ehkä jokunen tulo saamatta.

Kovin moni hevosenomistaja ei nykypäivänä käytä mahdollisuutta ilmaiseen sisäänpääsyyn ainakaan tavallisina päivinä. Täällä Ruotsissa jokaiselle valmennuksessa olevalle hevoselle jaetaan kaksi hevosenomistajakorttia, joilla pääsee ilmaiseksi lähes kaikkiin raveihin.

Suurkilpailujen ympärillä on sama dilemma sekä Suomessa että Ruotsissa. Tapahtuman järjestäminen on kallista. Kulut ovat katettava, ja pääsylipputulot ovat olennainen osa kulujen kattamista.

Suurkilpailuissa noin 30 prosenttia kokonaisyleisöstä on maksavaa, mikä ei olei taloudellisesti kannattava yhtälö. Ei jalkapallo-otteluunkaan pääse ilmaiseksi sisään käyttäen argumenttina: "minulla on muutama kaveri mukana, jotka haluavat aloittaa pelaamaan jalkapalloa, mutta haluavat tutustua lajiin ensin".

Suurkilpailut kaipaavat yleisön tunnelman luomiseen, mutta kuka maksaa tapahtuman järjestämisestä aiheutuvat kulut?

Kaj Närhinen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutistausta: Onko korona ainoa syypää ravien yleisöpulaan?

Team Ojanperä ja MAS Champ "ihan syvältä sieltä" Suur-Hollolan voittoon

Ai hurja! Parvelan Retu vei tasokkaan suomenhevosten Suur-Hollolan

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video