Uutiset

Viime vuonna kuollut kylmäverilegenda Järvsöfaks sai nimeään kantavan rahaston – pääomia kerätään

Säätiössä mukana ovat paitsi ruotsalaiset hurmanneen oriin taustajoukot myös Bollnäsin- ja Hagmyrenin raviradat, keskusjärjestö ST, peliyhtiö ATG, kylmäveriyhdistys Sleipner, Menhammarin siittola ja Agria eläinvakuutukset. Myös oriin kotikunta on mukana.
Antti Savolainen
Järvsöfaks herätti ruotsalaisen vaativan raviyleisön aina kilpaillessaan. Kuva on vuoden 2005 Elitkampenista.

Urallaan 201 kertaa voittanut kaikkien aikojen kylmäverinen Järvsöfaks kuoli viime vuoden lokakuussa 26-vuotiaana. Ruotsalaisen raviurheilun lähettiläänä toiminut ori edesauttoi kylmäveriraviurheilun nousussa Ruotsissa.

Sen kasvattaja ja valmentaja Jan-Olov Persson halusi kunnioittaa Järvsöfaksin muistoa sekä samalla auttaa kylmäveriraviurheilua perustamalla Järvsöfaksin nimeä kantavan säätiön.

Aluksi perustettiin työryhmä, josta muotoutui säätiön hallituksenkin runko. Perssonin lisäksi siihen kuuluvat edustajat Bollnäsin ja Hagmyrenin raviradoilta, keskusjärjestön luottamushenkilöitä sekä kylmäveriyhdistyksen aktiiveja. Hallituksen puheenjohtajana toimii Olof Karlander.

Rahaston perustajina ovat siis Perssonin ja Bollnäsin- ja Hagmyrenin raviratojen lisäksi Ruotsin raviurheilun keskusjärjestö ST, peliyhtiö ATG, kylmäveriyhdistys Sleipner, Menhammarin siittola, Agria eläinvakuutukset sekä Jan-Olov Perssonin ja Järvsöfaksin kotikunta Hudiksvall. Alkupääoma rahastolla on 1,2 miljoonaa kruunua (noin 188 000 euroa).

”Alkuvaiheessa keskitymme pääoman kasvattamiseen. Raviradat, eri hevosalan yhdistykset sekä tavalliset yksityishenkilöt saavat mielellään lahjoittaa haluamansa summan rahastoon”, Karlander toteaa.

Käyntiin lähtee myös heti selvityksen teko kylmäverisen nykytilasta ja kehitystarpeista Ruotsissa. Hallitus linjaa jatkossa tarkemmin, miten rahaa kohdennetaan toimiin, joilla tuetaan kylmäverirodun kehitystä.

”Rahasto toimii kustannustehokkaasti läheisessä yhteistyössä kylmäveriyhdistys Sleipnerin kanssa. Tarkoituksena on tehdä tästä pitkäaikainen instituutio."

Järvsöfaks-rahasto julkistettiin tiistai-iltana Hagmyrenissä ravatun Järvsöfaksin muistoajon yhteydessä. Heinä-elokuun vaihteessa säätiö järjestää Järvsöfaks -viikon, joka alkaa Hagmyrenin V75-raveista. Viikon huipentuma ovat kylmäveristen Derby- ja Kriteriumfinaalit Östersundissa ja Dannerossa.

Uutista on korjattu 8.7. kello 11:32: kaikki sitaatit ovat Olof Karlanderin haastatteluta, eivät tiedotteesta.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Odd Herakleskin tulossa - maailman parhaat kokoontuvat Mikkelissä?

Legenda Järvsöfaks on kuollut

Suomalainen ratamestariosaaminen vientituotteena: Mika Ahtiainen siirtyy Gävleen

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video