Uutiset

Markku Nieminen: Willow Priden lääkeainetestinäytteestä löytynyt vähäinen jäämä mefenaanihappoa – "ainetta ei ole käytetty tallilla 15 vuoteen"

Nieminen Stable valittaa lääkeainerikkomuksesta saadusta kilpailukiellosta ja sakosta.
Terhi Piispa-Helisten
Markku Nieminen kertoo, että tällä hetkellä ainoat selitykset siihen, miten hevonen on saanut kiellettyä lääkeainetta liittyvät Kuopiossa käytettyyn vierastalliin sekä lainakäytössä olleeseen kuljetusautoon.

Maan kärkivalmentajiin kuuluva Markku Nieminen tiedotti perjantaina tallin Facebook-sivuilla, että Willow Pridelta on otettu Kuopion raveissa 15.5. lääkeainetestinäyte, josta on löytynyt vähäinen jäämä mefenaanihappoa.

Happo on ainesosa Ponstan Forte-nimisessä lääkkeessä ja se on kielletty tulehduskipulääke.

“Olemme valittaneet tuomiosta, ja silloin se ei ole vielä voimassa. Me emme ole käyttäneet kyseistä lääkettä ainakaan 15 vuoteen. Sen pystyy selvittämään lääkeainekirjanpidosta”, toteaa Markku Nieminen.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli asian torstaina ja Suomen Hippoksen hallitus langetti Niemiselle hevosen vastuuvalmentajana 3 000 euron sakon ja kuukauden kilpailukiellon sekä valmentajana ja ohjastajana toimimiseen. Hippos tiedotti myös päätöksestä perjantaina osana hallituksen kokouksen muita asioita.

Tapaus on hyvin erikoinen, kun selvää tietoa ei Niemisen mukaan ole siitä, mistä hevonen on voinut saada kiellettyä tulehduskipulääkettä.

”Prosessi etenee sääntöjen puitteissa. Toimitamme luonnollisesti oman selvityksemme asiasta ja toivomme valituksen menevän läpi. Tällä hetkellä ainoat järkeenkäyvät selitykset lääkeaineen päätymiseen Willow Prideen on vierastalli Kuopiossa tai käytössämme ollut lainakuljetusauto Kuopion reissulla” sanoo Nieminen MT Ravinetille.

Niemisen tallin Facebook-sivun julkaistun tiedotteen mukaan Willow Pride on antanut negatiivisen lääkeainetestinäytteen Jyväskylässä 12.6. Hevosen taustavoimille ei tule seurausta positiivisesta dopingnäytteestä.

Hippoksen mukaan hevonen vapautuu kilpailukiellosta välittömästi, sillä sen voittamaa palkintosummaa ei ole lääkeainetestin vuoksi vielä maksettu eikä sitä näin ollen tarvitse periä takaisin.

Tuomiosta voi valittaa kahden viikon ajan ravituomioistuimeen, Kilpailukielto alkaa, kun mahdollinen muutoksenhaku on päättynyt.

Tapaus ei ole Markku Niemisen tallille ensimmäinen, jossa on selvitelty lääkeaineiden käyttöä. Syksyllä 2019 käsiteltiin pitkään Lexus Dreamin näytettä, jonka se antoi Killerin Eliitin voiton jälkeen kesäkuussa ja josta löytyi jäämä allergialääkettä setiritsiiniä. Silloin Nieminen selvisi niin sanotun nollatoleranssirikkomuksen vuoksi varoituksella ja sakolla. Tällöin valmentaja oli siis itse lääkinnyt annettujen ohjeiden mukaisesti hevosta kyseisellä lääkkeellä, mutta varoaika ei ollut ollut riittävä.

Uutista on täydennetty Hippoksen tiedotteen tiedoilla kello 15.07. Uutista on korjattu kello 15:14: Niemisen tilanteen käsitteli torstaina Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta ja vasta perjantaina Suomen Hippoksen hallitus.

Uutiseen on lisätty Niemisen saama varoitus nollatoleranssirikkomuksesta sekä linkkejä aiheeseen kello 17:56.

Lue myös:

Raveissa otetaan kolmannes kaikista Suomen urheilun dopingnäytteistä

Martti Tala lääkeainerikkomuksista: ”Roteva sakko voisi toimia paremmin” - kommentoi myös Lexus Dreamin tapausta

Suomen Hippoksen lääkintaohjeisto kertoo raviurheilun lääkeaine- ja dopingsäännökset

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Don Williamsilla kurkunpääntulehdus – Niemisen valitus lääkeainerikkomusasiassa käsitellään elokuussa

Mielenkiintoinen kolmevuotias siirtyi Markku Niemiseltä Anne Takapurolle

Markku Nieminen pahassa mönkijäonnettomuudessa - nyt sairaalassa ja taukoa tulee

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video