Uutiset

Daniel Wäjersten matkalla kohti Ruotsin huippua – tänään hän starttaa omalla valmennettavallaan Derbyn finaalissa

"En haluaisi asua kerrostalossa ja kiertää ohjastamassa raveissa. Minulle sopii paremmin keskittyä omiin valmennettaviin sekä kunnostaa omaa tilaani."
LARS JAKOBSSON / TR BILD
Daniel Wäjersten on nuoremman polven ruotsalainen ravivalmentaja. Hänellä on treenilistallaan noin 70 hevosta, ja kokonaismäärä lähentelee 100 hevosta.

Sundsvall on ollut todellinen menestysvalmentajien hautomo vuosien saatossa. Sinikeltaisen raviurheilun koviin nimiin lukeutuvat Åke Svanstedt, Robert Bergh, Svante Båth ja Ulf Ohlsson ovat aloittaneet uransa pohjoisemman Ruotsin suurimman radan Bergsåkerin valmentajina.

Kun maan kärkinimiin kuuluva Båth siirsi toimintansa muutama vuosi sitten kokonaan Tukholman seudulle, alueelle syntyi tietynlainen tyhjiö. Sattumaa tai ei, tänä vuonna 31 vuotta täyttävä Daniel Wäjersten aloitti ammattivalmentajana sopivasti vuoden 2017 lopulla. Ura on ollut todella nousujohteinen, ja tyhjiö täyttynyt lupaavasti.

Göteborgista lähtöisin olevan Daniel Wäjerstenin kotona on ollut aina ravureita. Hän aloitti uransa poniraviurheilun parissa. Peruskoulun jälkeen tie vei Wångenin ravikouluun Pohjois-Ruotsiin. Koulun jälkeen työnantajina olivat Fredrik B Larsson, Christina Medin sekä viimeisimpänä Svante Båth.

"Ehdin olla Svanten palveluksessa Sundsvallissa viitisen vuotta. Loppuaikoina ajoin paljon kilpaa, ja työskentelin varsojen parissa. Ostin Svanten tilan vuoden 2017 lopulla, ja aloitin itsenäisenä valmentajana”, kertoo Wäjersten.

Svante Båth on opittu tuntemaan reiluna työnantajana. Hän ja Wäjersten tekivätkin sopimuksen, että Båth jatkoi vuokralaisena vanhalla tilallaan Sundsvallissa.

"Taloudellisesti se oli iso helpotus. Uutena valmentajana olisi ollut hankalaa täyttää kaikki 70 karsinapaikkaa muuten. Nyt sain mahdollisuuden kasvattaa toimintaa hallitusti. Toimintani kasvaessa Svante sitten siirsi ennakolta sovitusti kaikki hevosensa Tukholmaan”, kiittelee Wäjersten entistä työnantajaansa.

Tällä hetkellä Wäjerstenin tallit ovat täynnä, ja 70 hevosen valmennuslista ei kerro koko totuutta.

"Minulla on parisenkymmentä varsaa alihankkijoilla ensi juhannukseen saakka. Sen lisäksi pitemmän tauon vaativille hevosille minulla on myös ulkopuolinen toimija. Kaikki kotona olevat 70 hevosta ovat valmennettavia”; kertoo Wäjersten toiminnan suuntaviivoista.

Wäjersten on valveutunut ohjastaja, ja voisi varmasti elättää itsensä lainaohjastajana. Viime vuonna voittoja kertyi 80, tänä vuonna voittoja on 71. Lainaohjastaminen ei kuitenkaan ole erityisen lähellä Danielin sydäntä.

"En haluaisi asua kerrostalossa ja kiertää ohjastamassa raveissa. Minulle sopii paremmin keskittyä omiin valmennettaviin sekä kunnostaa omaa tilaani, joka on kuitenkin lähes 70 hehtaarin suuruinen. Olen kotona viihtyvä ihminen”, naurahtaa Wäjersten.

Omiin valmennettaviinsa hän on keskittynyt tuloksekkaasti. Viime vuonna omat valmennettavat keräsivät lähes seitsemän miljoonaa kruunua kilparadoilta. Tänä vuonna tuo lukema on jo ylittynyt. Valmennettavien voittoprosentti on pyörinyt viimeiset neljä vuotta 25 tienoilla.

Tänään sunnuntaina Wäjerstenilla on valmentajauransa tähän mennessä kovin tehtävä edessä. Viime vuonna E3-finaalin kotiradallaan voittanut Global Badman (i. Yield Boko) on mukana derbyfinaalissa Jägersrossa.

"Ostin oriin reilun puolen vuoden ikäisenä kasvattajalta. Todella hienoa, että sain jo toiseen sisään ajamaani ikäluokkaan tällaisen menestyshevosen”, toteaa valmentaja tyytyväisenä.

Global Badmanin menestysmahdollisuuksiin sunnuntaina Wäjersten suhtautuu realistisesti.

"Karsintakakkosena saimme lähtöradan seitsemän. Sieltä olemme muiden armoilla. Lähtö on todella tasainen. Luulen että näemme monta taktista ratkaisua lähdön aikana. Olisin tyytyväinen, jos olemme viiden sakissa."

"Ori oli oikein hyvä karsinassa, valmennussysteemien muuttaminen vaikutti onnistuneelle. Jatkamme samoille varusteilla ja balanssilla. Lyhyempi starttiväli on ehkä ainoa miinus”, analysoi Wäjersten.

Vaikka Wäjersten satsaa nuoriin hevosiin, hänen tallistaan löytyy useampi vanhempi V75-menestyjä. Svante Båthin muuttaessa Tukholmaan Esprit Sisu jäi Wäjerstenin valmennukseen.

Viimeisimmissä starteissaan seitsemänvuotias ruuna on ottanut hopeasijan kotiradan Sundsvall Open Trotista. Sitä ennen tuli voitto Gävlen kultadivisioonasta.

"Vanhemmilla hevosilla on asialliset ansaintamahdollisuudet. Ensisijaisesti suosittelen hevosenomistajilleni kuitenkin varsojen ostamista. Siellä on suuremmat rahat tarjolla. Haluan kuitenkin edetä hevosten ehdoilla, hyvä hevonen tienaa rahansa myöhemminkin”, toteaa Wäjersten.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ecurie D. aloittaa USA:ssa - Marko Kreivi jännittää huutokauppoja ja matkustamista

Hambovoittajan osaomistajan Kenneth Liljamaan kaksivuotias loisti Solvallassa

Suomalaisten osaomistama hambovoittaja Captain Corey loukkaantui

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle