Uutiset

Puhelinsoitto laittoi Ida Heikkisen työsuunnitelmat uusiksi – Paltamo vaihtui Bolognaan

Menossa on jo neljäs vuosi Italiassa.
Anne Ehlert
Ida Heikkinen työskentelee hevosenhoitajana Italiassa. Kuvan hevonen on Cherie Vit.

Italiassa työskentely ei kuulunut Paltamosta kotoisin olevan Ida Heikkisen suunnitelmiin. Kotonaan hevoskipinän saanut Ida suoritti lukion kotipuolessa. Halu oppia enemmän hevosista ja raviurheilusta johdatti hänet Kaustisen raviopistolle.

"Olin jo peruskoulun jälkeen kahden vaiheilla mihin hakea. Päädyin lukioon, ja ylioppilastutkinnon jälkeen halusin kuitenkin opiskella hevosalaa. Kaustinen tuntui oikein hyvälle vaihtoehdolle”, muistelee Ida reilun viiden vuoden takaisia aikoja.

Suomenhevoset olivat lähellä Idan sydäntä. Ensimmäinen hevosalan työpaikka Heikki ja Antti Parviaisen luona ei ainakaan vähentänyt innostusta suomenhevosiin. Ennen valmistumistaan Kaustiselta Ida suoritti viimeisen harjoittelunsa Antti Tupamäellä.

"Olin jo päättänyt lähteä Ruotsiin oppimaan lisää kylmäverisistä valmistumiseni jälkeen. Sitten sain puhelinsoiton Tupamäellä ollessani. Holger Ehlert tarvitsi työntekijöitä Italiaan. Päätimme kaverini kanssa lähteä lyhyelle kolmen–neljän kuukauden keikalle Italiaan."

Huhtikuussa 2018 Ida pakkasi tavaransa ja suuntasi Italiaan. Tarkoitus oli palata kuninkuusraveihin mennessä kotiin Suomeen.

"En tiedä sitten minkä vuoden kunkkareihin palaan Suomeen. Kaverini lähti takaisin Suomeen. Minä olen vielä samalla kesätyöreissullani”, nauraa Ida.

Saksasta lähtöisin oleva Holger Ehlert kuuluu Italian suurimpiin ja menestyneimpiin valmentajiin. Jokin aika takaperin Ehlert siirsi toimintansa perinteikkään Orsi Mangellin siittolan tiloihin Bolognaan. Puitteet ovat tehneet vaikutuksen Idaan.

"Tilat olivat tyhjillään lähemmäs 10 vuotta. Niitä on kunnostettu, ja kunnostetaan edelleen. Tämä paikka on vähintään yhtä hieno kuin yksi harjoittelupaikoistani, Itävallassa sijaitseva Magna Racino”.

Yli 100 hevosen siirtäminen ei tapahtunut käden käänteessä. Nyt koko Ehlertin toiminta alkaa olla paikoillaan uudessa paikassa. Ennen Ehlertin hevoset olivat Pisassa parin tunnin ajomatkan päässä uudesta paikasta.

"Käytännössä matkat pohjoisen Italian radoille lyhenivät hieman. Ainoastaan Roomaan ja Napoliin on nykyisellään vähän pitempi matka. Gocciadoron valmennustila sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä meistä”, kertoo Ida.

Ilmasto pohjoisemmassa Italiassa on meren läheisyydestä johtuen koleampi talvella. Kesällä ilmasto on eteläeurooppalaisen lämmin.

"Pisassa talvet olivat lähinnä kosteita. Orsi Mangelli sijaitsee kauempana rannikosta. Paikalliset ovat sanoneet talvien olevan täällä paljon kylmempiä. Parin kuukauden päästähän sen näkee”, hymähtää Ida.

Italialaiselle raviurheilun oma erityispiirteensä on niin sanotut yöravit kesäaikaan. Kesäisin lämpötilan noustessa äärimmäisiin hellelukemiin alkavat ravit yömyöhällä. Lämmin ilmanala aiheuttaa omat erityisjärjestelynsä myös tallirutiineille.

"Aloitamme kesäisin työskentelemään aikaisin aamulla. Puoleen päivään mennessä hevoset pitää olla ajettu. Iltapäivällä käymme kotona, ja palaamme tallille neljän aikoihin. Jos ei ole ravipäivä, hoidamme hevoset yöpuulle. Muuten lähdemme raveihin”, kertoo Ida kesäkauden erityisjärjestelyistä.

Pitemmän päälle edellä mainitun kaltainen työjärjestely alkaa kuluttamaan hevosenhoitajia.

"Pitää osata levätä kunnolla vapaapäivinä. Yöraveja ajetaan vain kesäaikaan. Ensi viikko taitaa olla viimeinen yöraviviikko. Sen jälkeen siirrytään taas normaaliin päivärytmiin lämpötilan laskiessa”, toteaa Ida.

Holger Ehlertin hevoset kilpailevat useasti ympäri Eurooppaa. Ranskassa ravattava rahakas Vincennesin talvimeeting kuuluu Ehlertin tallin ohjelmaan. Ida pääsi ensimmäistä kertaa kilpailumatkalle Vincennesiin vuoden 2020 Prix d’Ameriquehen.

"Olimme Heikkisen Piian kanssa hevosten kanssa Pariisissa. Ehdimme pois juuri ennen koronaepidemian puhkeamista. Piialla on todella pitkä kokemus hevosenhoitajan hommista, ja häneltä sain tuolloinkin paljon arvokasta oppia”, kiittelee Ida.

Suurempia suunnitelmia palata takaisin Suomeen ei Idalla ole. Hän on päässyt hyvin sisälle italialaiseen elämäntyyliin. Koronarajoitusten hellitettyä hieman alkaa yhteiskunta palaamaan hiljalleen takaisin tavallisempaan suuntaan.

"Täällä voimassa olleet rajoitukset olivat todella tiukat verrattaessa osaan muita maita. Oppi arvostamaan vapaata liikkumista, ja erilaisissa tapahtumissa käymistä. Rajoituksia täällä edelleen on toki voimassa. Esimerkiksi yleisön pääsyä tietyille raviradoille rajoitetaan edelleen”, kertoo Ida Italian koronatilanteesta.

Italia maana ei ole ainoa asia minkä takia Ida viihtyy saapasmaassa. Holger Ehlert ja hänen vaimonsa Anne ovat Idan mukaan todella ensiluokkaisia työnantajia. Muutenkin Ehlertillä on hyvä porukka töissä.

"Suomella pärjää töissä melko hyvin, sillä meitä suomalaisia on täällä isompi porukka. Olen oppinut kuitenkin italiaa sen verran hyvin, että tulen ymmärretyksi ja pärjään hyvin arjessa."

Ida elää päivän kerrallaan, mutta toteaa, että tuskin tulee työskentelemään hevosenhoitajana jossakin muussa maassa kuin Italiassa.

"En tiedä mitä muutakaan haluaisin tehdä kuin työskennellä hevosten kanssa. Tehdään tätä hommaa niin kauan kuin fysiikka kestää. Italialaisella raviurheilulla vaikuttaa ainakin tällä hetkellä menevän ihan asiallisesti, joten senkään puoleen ei ole syytä vaihtaa alaa. Sen lisäksi näkee hyvin, kuinka vuosien takaiset satsaukset italialaiseen hevosjalostukseen kantavat vieläkin hedelmää”, kehuu Ida.

Lopuksi Ida haluaa kuitenkin nostaa kaikkein tärkeimmän asian esiin hevosenhoitajan työssä jaksamisessa.

"Työympäristöllä ja työilmapiirillä on toki iso merkitys. Mutta ei tätä työtä jaksaisi tehdä, jollei pitäisi todella paljon hevosten kanssa työskentelystä. Itselleni ei ole kovin suurta merkitystä onko passihevoseni menestyvä vai tavallinen arkiravihevonen. Minulle kaikkien passieni hyvinvointi on yhtä tärkeätä”, toteaa Ida painokkaasti.

Anne Ehlert
Ida Heikkisen työpaikka sijaitsee Bolognassa. Kuvassa ratsuna on Uhaveadream.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oili Kauppinen päätyi eläinlääkäriksi Ruotsiin insinööriopintojen ja hevosenhoitajan työn kautta: "Työ on todella monipuolista, asiakaskäynnit talleilla tarjoavat mukavaa vaihtelua poliklinikkatyöskentelyyn"

Juha ja Tiina Koskela ovat kotiutuneet Ruotsiin: "Perhe viihtyy, ja raviurheilu on mukavissa kantimissa"

Iina Aho haluaa kehittyä edelleen sekä monté- että kärrylähdöissä – siksi toiveena on suunnata uudelleen Ranskaan

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video