Uutiset

Teivon karsinnat: Siirin Valtsu ja EL Jetpack hurmasivat

Tiistai-illan molempien rotujen Kriteriumin karsinnat Teivossa sisälsivät jo etukäteen upeaa urheilua laidasta laitaan, ja sitä myös nähtiin - todellakin. Oli EL Jetpackin huimaa 09,5-lopetusta ja Siirin Valtsun revanssia V.G. Voitosta.
Terhi Piispa-Helisten
Pikkuprinssi Siirin Valtsu voitti Kriterium-karsintansa leikitellen. Uran ensimmäinen tappio tuli Oulu Expressissä, kun 4-vuotiaiden absoluuttisen Suomen ennätyksen paahtanut V.G. Voitto vyöryi edelle. Kaksikon kutkuttava uusintaottelu on edessä lauantaina Kriteriumin finaalissa.

Karsintarumba alkoi perinteisesti suomenhevosten kisoilla. Fransson (Frans) pääsi erittäin helpolla omasta karsintatehtävästään todella helpolla keulapaikalla. Mikko Niemistö sai ajaa maaliin saakka täysin "pintakaasulla", kun muista pelihevosista Trumppi laukkasi alussa hylkäykseen asti, Zelos ei ollut parhaimmillaan ja Vieskoff oli voittajan selässä maaliin asti.

Suomenhevosten finaalissa lauantaina toinen lokakuuta voittajan taustavoimat kuittaavat 46000 euron potin. Lämminverisissä ykköspalkinto on tällä kertaa 90000. Molemmat finaalit ovat tänä vuonna klassikkoainesta.

Kakkoskarsinta oli odotettu revanssi Oulu Expressin finaalista, missä Siirin Valtsu (Vaellus) koki uransa ensimmäisen tappion 12. kilpailussaan. Silloin V.G. Voitto runttasi raflaavassa matsissa rinnalta edelle. Petri Laineen valmennettava sai revanssinsa, kun Siirin Valtsu suorastaan lensi toisesta ulkoa Teivon loppusuoraa omille teilleen. V.G. Voitto laukkasi keulapaikalta maalisuoralle kaarruttaessa, mutta se onnistui viidennellä sijallaan pelastamaan finaalipaikan. Automaattinen hylkäys laukasta tulee vasta viimeisen 100 metrin matkalla. Hannu Torvisen ajokki Siirin Valtsu oli nyt lopussa niin nopea, että V.G. Voitto tuskin olisi ravatessaankaan pystynyt vastaamaan.

"Saatiin Siirin Valtsun kanssa tänään tosi nätti reissu, mikä oli oikein positiivista", kommentoi Hannu Torvinen voittajahaastattelussa.

"Ori tuntui kyllä tänään tosi hyvältä."

Lämminverikarsinnat pyörähtivät käyntiin Sahara Flamesin (Explosive Matter) voittokirillä. Santtu Raitala kannusti Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettavan ykkösenä maaliin, vaikka Seppo Markkulalta nappireissun saanut Deep Blue Font kiritti maalilinja kohti tiukasti. Voitto oli Mäki-Tulokkaan valmennettaville toinen perättäinen Teivon illassa, sillä avoimen lähdön oli vienyt T.Rex (Great Challenger), jonka ohjissa on viime ajat viihtynyt Hannu Torvinen.

Kakkoskarsinnassa kenttä kääntyi, kun Stratton teki matkavauhdista kovan johtavan rinnalla intoillessaan, ja se auttoi alussa kauas jääneen Time Matchin (Maharajah) kärkeen maalisuoralla. Toinen kaukaa takaa finaaliin kirinyt oli Bee Combo (S.J.'s Caviar), jonka ohjissa oli sen viime aikojen vakio-ohjastaja Janne Korpi. Bee Combo on kilpaillut kesän ajan Ruotsissa ilman mainittavampaa menestystä.

Jari Kinnusen valmennettava Shackhills Twister (Il Villagio) hurmasi myös. Ruuna sai tehdä oman juoksunsa keulilla, mutta se irtosi tosi väljästi Planbeen kiriessä taustalla toiselle finaalipaikalle.

Eniten lämminveristen puolella hurmasi kuitenkin EL Jetpack (EL Titan). Ori on valmentautunut uransa tähänastiseen päätehtävään Timo Nurmoksen tallissa Ruotsissa, ja valmius oli hyvä, kuten Nurmoksen hevosilla usein. Mika Forss vaikuttaa nykyään myös Ruotsissa, mutta Suomen ajajaliigojen aiempi hallitsija palasi vanhalle kotiradalleen lähinnä Nurmoksen kahta varsaa ajamaan. Reissu ei ollut turha, sillä EL Jetpack esitti keulapaikalta huiman viimeisen puolikkaan 09-kyytiä, eikä ennakkosuosikki Dusktodawn Boogie ehtinyt taustalta saavuttamaan. Jälkimmäinen jäi muutamalla sentillä jopa ulos finaalista, mikä oli karsintojen isoimpia yllätyksiä.

"Nurmos raportoi aamulla, että nyt on eri EL Jetpack valjaissa, ja niin se tosiaan oli", Forss myhäili voittajakehässä.

"Vielä jäi yksi vaihde käyttämättä, sillä on sellainen kuva, että korvapallojen avaaminen toisi vielä lisävaihteen, mutta sitä ei nyt tarvinnut käyttää." 

Forss ajoi vielä toisenkin Nurmoksen valmennettavan, Velvet Goldin finaaliin, mutta paremmista asemista kiriin lähtenyttä MAS For Youta (Il Villagio) Maharajahin tytär ei enää saanut kiinni. Tanja Goman-Niemisen valmentamaa MAS For Youta, tamma sekin, ohjasti Jukka Torvinen.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Montén Suomen mestari Sunbeam vaihtoi tallia - ”Paluun lajin pariin sai aikaan tietenkin rakkaus hevosiin”

Jari Kinnunen tähtää starttiin uudella kovasukuisella ruotsintuonnillaan – Kriteriumin hopeamitalisti Shackhills Twister kohti Kasvattajakruunun välierää

Varsavalmentaja Kai Jussila takoo Solvallan voittoja - vuorossa Big Shot

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video