Uutiset

Uutistausta: Propulsionin tapaus sen kun jatkuu – myös Suomen Hippos neuvottelee ST:n kanssa Finlandia-ajon palkinnosta

Ruotsin ravituomioistuimen päätöksestä huolimatta huippuoriin tapaus on kaikkea muuta kuin loppuunkäsitelty. Palkintorahojen ja hevosen kilpailuoikeuden lisäksi avoinna on kysymys siitosoikeudesta.
Antti Savolainen
Daniel Redén on ilmoittanut, että Stall Zet ei maksa takaisin Propulsionin palkintorahoja ennen kuin tapaus on käsitelty myös Ruotsin raviurheilun ylituomioistuimessa.

Tapaus Propulsion on puhuttanut ruotsalaista raviurheilua jo reilun vuoden ajan. Daniel Redénin valmentaman oriin Elitloppet-voiton jälkeen kesällä 2020 tuli julkisuuteen tieto norjalaisen ravimedian kautta, että hevoselle olisi tehty Yhdysvalloissa hermokatkaisu etujalkoihin.

Lähtökohtaisesti hevosille, joille toimenpide on tehty, ei ole kilpailuoikeutta eikä siitosoikeutta Euroopan raviliiton UET:n jäsenmaissa.

Yksi suuri kysymys on ollut, kenen tiedossa Propulsionin hermokatkaisu on ollut ostohetkellä.

Redén osti oriin neljävuotiaana vuoden 2015 elokuussa Tattersalls Summer Mixed Sales-huutokaupasta 210 000 dollarilla. Tuolloin oli operaatio jo tehty. Sitä ei kuitenkaan ollut rekisteröity amerikkalaisen raviurheilun keskusjärjestön USTA:n tietokantaan huutokaupan aikaan. Tämän on todennut useampi hevosen huutokaupassa tarkistanut pohjoismainen ostajakandidaatti.

Hevosen vientisertifikaatissa tieto hermokatkaisusta kuitenkin lukee, eikä Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön ST:n jalostusosastolla reagoitu asiaan. Ori sai kilpailuoikeuden Ruotsiin.

Kopio sertifikaatista lähetettiin myös hevosen omistajan edustajalle. Tässä tapauksessa Stall Zetin Redénille.

Propulsion starttasi lähemmäs 60 kertaa vuosina 2015–2020 Ruotsissa, Suomessa että Ranskassa. Suomessa se voitti Finlandia-ajon 2016 ja oli toinen vuotta myöhemmin.

Kesäkuussa 2019 silloinen ST:n turvallisuuspäällikkö Sten Johansen otti yhteyttä Daniel Redéniin. Turvallisuuspäällikön mukaan liikkui huhuja Propulsionin hermokatkaisusta. ST kävi läpi Propulsionin ja antoi oriille luvan jatkaa kilpailemista.

ST aloitti tutkimuksensa asiasta vasta muutama päivä Propulsionin Elitloppet-voiton jälkeen kesäkuussa 2020 asian tultua julkisuuteen.

Lokakuussa 2020 ST ilmoitti mitätöivänsä Propulsionin kilpailutulokset ja lähettävänsä 26 miljoonan kruunun laskun palkintorahojen takaisinmaksusta Propulsionin omistajalle Stall Zetille.

ST on maksanut sen jälkeen muille hevosenomistajille palkintorahat muuttuneiden tulojärjestysten mukaisesti.

Myös Suomen Hippos on maksanut Finlandia-ajon palkintorahat muille hevosenomistajille uudelleen Propulsionin kilpailutulosten mitätöimisen jälkeen.

”Käymme keskusteluja ST:n kanssa kuinka saamme virheellisesti maksetut palkintorahat takaisin Hippokselle. Prosessi on vielä kesken”, toteaa Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää.

Ruotsin ravituomioistuimessa (STAD) asian käsittelyä ovat leimanneet kummankin osapuolen syytökset toisiaan kohtaan.

Prosessi pitkittyi, kun STAD:in juristijäsenet jopa jättivät paikkansa. He kokivat, että prosessia hoidettiin keskusjärjestön puolelta niin huonosti.

Stall Zet ei ole maksanut palkintorahoja takaisin, kun asian käsittely on ollut kesken.

24. syyskuuta STAD antoi päätöksensä. Tiivistetysti tuomiossa todettiin Daniel Redénin kantavan vastuun valmentajana kilpailuoikeudettoman hevosen kilpailuttamisesta. Sakkoja tai kilpailukieltoa ei Redénille kuitenkaan annettu.

Propulsion asetettiin pysyvään kilpailukieltoon.

ST:n juristi Göran Wahlman antoi ymmärtää alustavasti Travrondenille, ettei ST valita päätöksestä raviurheilun ylituomiostuimeen. Travrondenin uutisessa järjestöstä myönnetään, että päätös Redénin sakottomuudesta on ymmärrettävä, kun hevosen rekisteröintiprosessi ei ollut sujunut virheettömästi ST:n puolelta.

Daniel Redéniä edustava Jesper Arvenberg on todennut useille eri ravimedioille Redénin leirin olleen osittain tyytyväinen tuomioon. He olivat tyytyväisiä, kun STAD totesi, ettei valmentaja tahallisesti kilpailuttanut hermokatkaistua hevosta.

Tyytymättömiä he olivat kuitenkin siihen, ettei Propulsionilla ole kilpailuoikeutta. Tästä he aikovat Arvenbergin mukaan valittaa ST:n ylituomioistuimeen.

ST:n toimitusjohtaja Maria Croon ilmoitti Travrondenin haastattelussa päätöksen jälkeen, että järjestö lähettää nyt Stall Zetille laskun palkintorahojen takaisinmaksamisesta. Hänen mukaansa Stall Zetin on maksettava lasku eräpäivään mennessä.

Daniel Redén puolestaan vastasi Travrondenin haastattelussa, ettei Stall Zet aio maksaa laskua ennen raviurheilun ylituomioistuimen käsittelyä.

Kysymys palkintorahojen takaisinmaksusta ei ole yksinkertainen asia. Sulkysportin artikkelissa asianajaja Mats Müllern toteaa, ettei valmentajan vastuu menisi läpi siviilipuolen tuomioistuimessa. Hänen mukaansa ST voitaisiin katsoa syylliseksi, sen hyväksyttyä Propulsionin Ruotsin kilpailurekisteriin virheellisin tiedoin.

Tapaus Propulsion on siis kaikkea muuta kuin loppuunkäsitelty.Palkintorahojen ja hevosen kilpailuoikeuden lisäksi avoinna on kysymys hevosen siitosoikeudesta Ruotsissa. ST:n jalostusvaliokunta ei hyväksynyt Propulsionia uudelleen jalostuskäyttöön kaudelle 2021.

Lue myös:

Svensk Travsportilta päätös Ruotsin raviurheilua hiertäneeseen case-Propulsioniin – vastuulliseksi todetulla Redénillä valitusoikeus

(uutisen lopusta löytyy linkkejä prosessin vaiheisiin)

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Redénille ja Kihlströmille kaksi Breeders Crownia - suomalainen Lara Boko taisteli maalikamerakakkoseksi

Propulsionin kuulustelut uusiksi - molemmat osapuolet valittivat tuomiosta

Expressen: Propulsionin "velkaa" ulosmitataan uusista palkinnoista

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video