Uutiset

Rämpylästä kasvoi Teuvo, Kriteriumin kuningas

"Tommin paras ominaisuus on, että hänellä on mahdoton maltti. Hän teki kaiken oikein", kehui valmentaja Jukka-Pekka Hukkanen Tommi Kylliäisen onnistunutta 'imutustaktiikkaa' Planbeen rattailla.
Elina Paavola
Kahdeksanhenkinen Talli Tarkkaan Harkittu otti kaiken irti Teuvon voitosta. Valmentaja Jukka-Pekka Hukkanen ja ohjastaja Tommi Kylliäinen

Järjestyksessään 50. Kriterium päättyi yllätysvoittoon ja Suomen ennätykseen. Planbee puikkasi loppusuoralla hurjaan kiriin, joka vei sen ohi koko matkan johtaneen Shackhills Twisterin. Ennätysaika on nyt 13,2 / 2 600 metriä.

Tommi Kylliäisen voittotuuletus kertoi kaiken. Piiskakin lensi yleisön riemuksi maalipaalun kohdalla.

"Tommin paras ominaisuus on, että hänellä on mahdoton maltti. Hän teki kaiken oikein", kehui valmentaja Jukka-Pekka Hukkanen.

Niin suurta oli innostus, että valmentajakin putosi kertaalleen kärryltä, ennen kuin Kylliäinen sai hänet varmasti mukaan kohti voittoseremonioita.

"Tein päätöksen loppukaarteessa, että ulkokautta ei ehditä. Ujuttaminen onnistui. Joskus se ei onnistu – sitten kun se onnistuu, se on hyvä taktiikka", Kylliäinen hymyili voittajakehässä.

Salaisuudeksi paljastui paitsi Kylliäisen maltti pysytellä sisäradalla johtajan perällä, myös oikea valmistautuminen. Todella virkeä Planbee eli Teuvo oli ajettu valmentajan mukaan perjantaina kotona reippaasti – "kuin varastetulla hevosella".

"On huomattu, että se hyötyy, kun edellisenä päivänä ajaa kovavauhtisen lenkin. Se on ihan eri hevonen", hän täsmensi.

Jari Kinnusen valmentama ja ohjastama Shackhills Twister veti koko matkan tasaisen kovaa. Ori tuli sisukkaasti loppuun. Kolmanneksi kiri Santtu Raitalan tarkan ajon turvin yksi kolmesta tammasta, Sahara Flames Tapio Mäki-Tulokkaan tallista.

Lähdön ykkössuosikiksi pelattu EL Jetpack laukkasi ja jäi yhdeksänneksi.

Teuvon kahdeksanjäseninen kimppa oli ratketa liitoksissaan. Jaettu ilo on moninkertainen, kuuluu vähän kliseinenkin sanonta. Tässä tapauksessa se todella pätee, joutui myöntämään myös kimppaan kuuluva Vesa Mäkinen.

Pornaisissa asuvat Mäkinen ja hänen vaimonsa Johanna Sairanen ovat kasvattaneet ruunan.

Voiton jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Mäkinen kertoi Teuvon vaiheista. Sekä hevosen nimi Planbee ("varasuunnitelma") että kimpan Talli Tarkkaan Harkittu nimi saivat selityksen.

Teuvo syntyi huhtikuussa 2018 kuralätäkköön pihalle.

"Vaimo soitti: *Ehditkö?' Jokin Hippoksen homma oli meneillään, en ehtinyt", Mäkinen, tuolloin keskusjärjestön toimitusjohtaja, kertoi.

Nykyisin kimpassakin mukana oleva naapuri tuli paikalle ja varsa saatiin kuskattua kottikärryillä pian lämpimään.

Mutkat nuoren hevosen tiellä jatkuivat. "Jouduttiin poistamaan yksi hammas, kun se sai potkun päähän laitumella. Mietittiin sen vuoksi 2-vuotiskevääseen asti, vaivaako se."

Sitten kuitenkin Mäkinen ja Sairanen päätyivät uskaltamaan koota kimppaa. Useimmat sen jäsenet ovat tuttuja muidenkin pariskunnan kasvattien kimpoista.

Mäkinen totesi jo voittajahaastattelussa laskeneensa, että sijat 3–5 olisivat hyvä suoritus, kun finaalin taso oli niin kova.

"Ja tässä ollaan. Toi meidän pikku rämpylä ruuna meni nyt noin kovaa, että se voitti."

Kriteriumia seurasi Teivossa 1 647 maksanutta katsojaa, mistä toimitusjohtaja Päivi Lehtonen oli koronarajoitteiden lauettua olosuhteisiin nähden hyvin tyytyväinen.

"Tähän on nyt varmaan totuttava, että yleisön saaminen paikan päälle on vaikeaa. Mutta meillä olivat molemmat ravintolat loppuun myydyt. Ja yleisö siirtyi hienosti pihalle seuraamaan päälähtöjä", Lehtonen summasi.

Ravien kokonaisvaihto oli 897 356,66 euroa. Toto75-kierroksella sai täysosumalla peräti 199 999,99 euroa.

Uutisesta on korjattu kello 21:09 hassuun paikkaan osunut kirjoitusvirhe: Kylliäisen paras ominaisuus on hänen malttinsa (ei valtti), arvioi Hukkanen.

Kriteriumin tulokset

Lue myös:

Suomenhevosten Kriteriumin vei V.G. Voitto

Elina Paavola
Planbee ei ole Tommi Kylliäisen mukaan erityisen näköinen hevonen, mutta sen juoksutekniikka on täydellinen. Sisukkaasti loppuun asti tullut Shackhills Twister ei mahtanut mitään.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravialan johtajien tulotaso säilyi korona-aikanakin – taustavaikuttajilla huimat pääomatulot

Uutsiviikko minuutissa: MOT puhutti - työryhmä yrittää rakentaa vastuullista hevostaloutta

Planbee matalalla profiililla Kymenlaakso-ajon karsintoihin

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video