Uutiset

"Pois päätöksenteon vanhoista urista, joissa olemme mukavalla tavalla kulkeneet iät ja ajat" – Norjalainen raviurheilun monitoimimies Even Elvenes kaipaa uudistuksia ja rajat ylittävää yhteistyötä pohjoismaiseen raviurheiluun

"Norjalaisella raviurheilulla meni melko hyvin vielä jokunen vuosi takaperin. Sitten kuvaan astuivat monenlaiset haasteet."
MIKAEL WIKNER
Even Elvenes haluaa raviurheilun päätöksentekoon rohkeita päätöksiä ja pohjoismaista yhteistyötä. Raviurheilun markkinoinnissa hän korostaa hevosen nostamista esiin.

Norjalaista Even Elvenesiä voi hyvällä syyllä kutsua raviurheilun moniottelijaksi. Kuusissakymmenissä oleva Elvenes on ehtinyt uransa aikana työskennellä sekä Norjan että Ruotsin puolella useissa ravialan tehtävissä.

Ruotsissa työpaikkoina ovat olleet muun muassa Travronden sekä ATG Live. Norjassa Elvenes on tunnettu peliasiantuntija. Hän on ehtinyt lisäksi työskennellä Momarkenin sekä Sörlandetin raviratojen kilpailupäällikkönä. Elvenes on myös nähty usein äänityöläisenä ravitapahtumissa niin Norjassa kuin Ruotsissa.

Tällä hetkellä Even Elvenes on projektiluonteisissa töissä norjalaisen raviurheilun keskusjärjestö DNT:ssä. Lyhyesti todettuna hän on oikea henkilö kertomaan norjalaisen raviurheilun tilasta sekä tulevaisuuden haasteista.

"Norjalaisella raviurheilulla meni melko hyvin vielä jokunen vuosi takaperin. Sitten kuvaan astuivat monenlaiset haasteet”, aloittaa Elvenes.

Haasteilla Elvenes ei tarkoita pelkästään koronan aiheuttamia rajoituksia. Yhtenä suurimpana raviurheilun kompastuskivenä hän pitää pelaajille asetettua kuukausittaista häviörajaa. Tällä on ollut selkeä negatiivinen vaikutus pelivaihtoihin.

"Valtiovalta määrää tällaisista asioista, se aiheuttaa kuitenkin seuraamuksia. Suurpeluri häviää heti kuukauden ensimmäisenä päivänä yli häviörajan. Tällöin peliä ei kerry kuukaudessa hänen osaltaan enää lainkaan. Suurpelureiden sulkeminen pois näkyy väkisin vaihdoissa”, toteaa Elvenes suoraan.

Uusi pelilaki on tulossa äänestykseen, mutta Elvenes ei usko asioiden muuttuvan kovinkaan paljoa. Oman mielenkiintoisen mausteensa tuo jokin aika sitten käydyt parlamenttivaalit, jossa poliittiset valtasuhteet muuttuivat.

"Vaalituloksesta riippumatta en usko peliasioiden muuttuvan Norjassa. Palkintorahat ovat edelleen asialliset Norjassa. En silti usko, että palaamme muutaman vuoden takaiselle tasolle kokonaisvaltaisesti norjalaisessa raviurheilussa."

Pelivaihdot sekä kilpailevien hevosten määrä ovat laskeneet viime vuosina Norjassa. Sen lisäksi astutusmäärien lasku on jatkunut ainakin lämminveristen osalta. Niinpä joku toinen kuin Elvenes olisi jo luovuttanut raviurheilun tulevaisuuden suhteen vuonojen maassa.

Mutta hän on käyttänyt paljon aikaa pohtiessaan raviurheilun tulevaisuutta. Eikä pelkästään norjalaisen raviurheilun kantilta.

"Vaikka Ruotsissa raviurheilulla menee hyvin, ovat haasteet siellä melko samat kuin muuallakin. Yleisökato, hevosenomistajien ikärakenne sekä raviurheilun yleinen asema yhteiskunnassa."

Raviurheilun haasteet ovat siis samankaltaiset kaikissa Pohjoismaissa, siitä olemme yhtä mieltä. Mitä Elvenes tarjoaisi lääkkeeksi?

"Pois päätöksenteon vanhoista urista, joissa olemme mukavalla tavalla kulkeneet iät ja ajat. Eli pois mukavuusalueelta. Sen lisäksi olisi hyvä laatia yhteiset pelisäännöt vähintään pohjoismaalaiseen raviurheiluun."

Yhteisistä pelisäännöistä puhuttaessa kääntyy puhe puoliväkisin lauantaina ravattuun kylmäveristen PM-kilpailuun. Norjalaisena kylmäverimiehenä Elvenesiä harmittaa norjalaisten edustajien uupuminen.

"Tässä on hyvä esimerkki paremman koordinoinnin tarpeesta. En syyllistä ketään. Kaikkien kolmen kylmäverimaan pitäisi istua saman pöydän ääreen. Suunnitella järkevästi suurkilpailukalenteri. Tiedän että jokaisella maalla on omat perinteensä. Kilpailuvaihto ja rajojen ylittävä yhteistyö on yksi lajin kehittymisen elinehto. Ilman Ruotsin läheisyyttä ei meidän raviurheilumme olisi edes näissä kantimissa."

Vauhtiin päästyään Elvenes lyö pöytään seuraavan teesinsä. Päätöksenteon uudistamisen, ja tämä ei koske pelkästään Norjaa vaan raviurheilevaa Pohjolaa.

"En tiedä tarkalleen, miten teillä Suomessa raviurheilun päätöksenteko voi. Norjassa ja Ruotsissa mielestäni päätöksenteko on hyvin politiikan tapaista: Valitaan kultainen keskitie, ei haluta suututtaa eri sidosryhmiä. Jatketaan samoilla urilla, tehdään kuten aina on ollut tapana tehdä."

Raviurheilun päätöksenteosta puhuttaessa Elvenes nostaa esiin tutun ongelman. Kuinka raviurheilusta saadaan nuorisoa puhuttelevaa?

Kun päätöksenteko keskittyy vanhalle sukupolvelle, ei saada nuorta näkökulmaa mukaan päätöksentekoon. Negatiivinen kierre, joka ei tee raviurheilusta houkuttelevampaa.

"Kuulun itsekin vanhaan kaartiin. Mutta luulen kuitenkin osaavan asettaa raviurheilun edun oman aseman edelle. Päätöksenteossa tarvitaan kokemusta, mutta meidän sukupolvemme on uskallettava antaa tilaa nuoremmalle polvelle ja tuoreille ideoille."

Puheen kääntyessä nuorten houkuttelemiseen lajiin on Elvenesillä esittää ideoita sekä asioita, joita on jo kokeiltu. Sosiaaliseen mediaan panostaminen on hyvä alku. Sen lisäksi ravitapahtumalle on tehtävä jotakin.

"Ravit ovat liian pitkäkestoinen tapahtuma. Ehdotan, että ensin ajettaisiin neljä lähtöä nopealla aikataululla. Sitten tunnin tauko, jolloin loput hevoset lämmitettäisiin. Samanaikaisesti ravintolakatsomossa olisi täysi rähinä päällä. Sitten ajettaisiin kuusi lähtöä todella tiukalla aikataululla. Kaikki osapuolet olisi huomioitu. Jokainen rata ajaisi tällaisia iltoja tietyn määrän vuodessa."

Edellä mainittujen kehityskohteiden lisäksi Even nostaa esiin hevosen merkityksen raviurheilun markkinoinnissa uusille kohderyhmille.

"Meidän on jatkuvalla syötöllä pystyttävä nostamaan hevonen esiin. Sillä saamme muuttuvan yhteiskunnan hyväksynnän toiminnallemme."

Elvenes toimii itse kuten opettaa. Hänen nykyinen projektityönsä Norjan keskusjärjestössä liittyy hyvin läheisesti uudenlaisen kohderyhmien houkuttelemiseen raviurheilun pariin. Toinen työn alla oleva asia ovat keskusjärjestön uudet kotisivut.

Vieläkin mielenkiintoisempi työtehtävä on kuitenkin kasvatustoimintaan liittyvä hanke. Ihmisille tarjotaan hankkeen avulla mahdollisuutta ryhtyä hevosten kasvattajaksi pienemmälläkin osuudella.

"Pyrimme tarjoamaan osuuksia ja pitopaikkoja siitostammoille. Eli haluamme tarjota mahdollisuutta osittain uusille, mutta myös uusvanhoille sidosryhmille päästä osalliseksi hevoskasvatuksesta. Saada lisää kasvattajia sekä hieman astutuslukuja nousuun."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Motin mitalla päähän – kritiikissä on kehityksen siemen

Ylen MOT tutkii eläinsuojelun ongelmatapauksia raveissa: eläinlääkärien uhkailu, piiskankäyttö ja suuvauriot suurennuslasin alla

Ravien ajotaparikkeiden tulkintaan tiukennuksia vuoden 2022 alusta Suomessa ja Ruotsissa – ohjastajia ja tuomareita perehdytetään loppuvuoden aikana muutoksiin.

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video