Uutiset

Nineeleven yksi takamatkan kovista Kymenlaakso-ajon finaalissa

” Emme olleet maksaneet oria Kriteriumiin. Annettiin oriin ladata akkuja Oulun jälkeen."
Terhi Piispa-Helisten
Jani Oinonen kaavailee tänä vuonna ainakin kilpailumatkoja Bodeniin. Pidempi turnee Ruotsiin ei ole välttämättä mahdollinen.

Oulu Expressin sankari Nineeleven (i. Blue Porsche) voitti selvästi Kymenlaakso-ajon karsintansa. Esitys miellytti valmentaja Jani Oinosta. Perheen kotikasvatti palasi karsintaan parin kuukauden tauolta.

”Emme olleet maksaneet oria Kriteriumiin. Annettiin oriin ladata akkuja Oulun jälkeen. Sille ei olisi ollut tarjolla kuin rahasarjoja vanhempia vastaan”, taustoittaa Jani Oinonen.

Lauantain T75-kierroksen päättävään Kymenlaakso-ajoon Oinonen lähtee odottavaisin mielin. Kolmevuotislahjakkuutta ei ole Kuopion seudulla päästy viimeistelemään aivan toivotulla tavalla keliolosuhteista johtuen.

”Alkuviikosta satoi lunta ja sitten tuli räntää. Eilen kävin ajamassa oriilla, ja se tuntui hyvälle. Toivotaan, että lyhyehköllä starttivälillä ei haittaa yhden ajokerran väliin jääminen."

Jani ei ota puolisonsa Jenni Oinosen kanssa paineita menestyksestä. Kotikasvatti on jo ylittänyt kaikki odotukset.

”Saimme kokea jo Oulu Expressin voiton. Nyt olemme uudessa finaalissa. Jo se on meille todella iso asia. Toki hevosen kyvyt riittävät kärkisijoille. Silloin kuitenkin juoksun pitää onnistua ja hevosen oltava parhaimmillaan. Jatketaan ihan samoilla varusteilla ja kengityksellä."

Derby ja Kasvattajakruunu eivät kuulu Nineelevenin suunnitelmiin. Nelivuotisikäluokan huipentumaan Oinoset jättivät Kriteriumin tapaan maksamatta.

Kasvattajakruunuun ori ei ole oikeutettu osallistumaan isäoriin ei ollessa ilmoitettu kilpailuun. Tämä ei kuitenkaan harmita suuremmin Jani Oinosta.

”Hevonen on jo nyt tienannut hyvin rahaa. Jos kehitys jatkuu samaan tahtiin on hyviä kilpailumahdollisuuksia tarjolla."

Oinoset ottavat mukaansa Kouvolaan myös ultrapitkällä 4 100 metrin lähdössä starttaavan Mr Deauvillen (i. Prodogious). Seitsemänvuotias ruuna ei ole erityisen helppo tapaus, ja sen esitystä on valmentajan mukaan todella vaikea ennakoida.

”Ravatessaan se on tavannut menestyä. Se on kuitenkin todella häiriöherkkä ja vaatii pitävän alustan juostakseen. Matka ei ole ongelma, pikemminkin etu. Jos se selvittää Kouvolan kaarteet ja pysyy ravilla voisi se olla ainakin puolen välin paikkeilla.”

Mr Deauville on juossut osan Suomen starteistaan ilman takakenkiä. Kouvolassa ruuna juossee kaikilla kengillä.

”En ole ihan vielä päättänyt lopullista balanssia. Katsotaan, miltä rata näyttää. Ruunalla on älytön moottori. Eihän se meillä olisi, jos se olisi juossut kykyjensä mukaisesti Ruotsissa.”

Iisalmessa jo useamman vuoden asuneesta Veli-Pekka Toivasesta on tullut Oinosen valmennettavien vakio-ohjastaja. Kouvolassakin hän istahtaa Oinosen kaksikon kärryille.

”V-P auttoi alun perin Ithinkiama Geniuksen erikoiskengityksen kanssa. Sen jälkeen hän alkoi ajaa meidän hevosillamme kilpaa. Hän on viimeisen päälle ammattimies ja paneutuu ajokkeihinsa sataprosenttisesti”, suitsuttaa Jani Oinonen.

Oinoset ovat olleet kahtena edellisenä talvena starttihevostensa kanssa Ruotsin puolelle pidempiä jaksoja. Pariskuntaa polttelisi uusi Ruotsin turnee. Tällä hetkellä pidempiaikainen matka Ruotsin puolelle ei ole ajankohtainen.

”Emme taida saada kotipuolen asioita järjestettyä, että voisimme kumpikin lähteä. Teemme ehkä jonkin lyhyemmän reissun Tukholman seudulle talven aikana.”

Vaikka Tukholman seudulle ei lähdettäisi, suuntaa hevosauto talven aikana Pohjois-Ruotsiin. Kuopiosta Bodeniin ei ole loppujen lopuksi kovin pitkä matka.

”Suomen iltaraveissa on kova taso. Ainakin talvisin Bodenissa on palkintoihin suhteutettuna helpompi pärjätä kuin Suomessa."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Jani Oinonen kertoo menestyneen kotikasvatin Nineelevenin tarinan – yksinkertaisilla systeemeillä hyvää tulosta

Oinosten oma Porsche Nineeleven

Ravivihje: Varsat vauhdissa Kymenlaakso-ajon finaalissa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video