Uutiset

”Kyllä kenkäpakon pitäisi olla olosuhteiden eikä kalenterin mukaan” - Tänään voimaan astuva kenkäpakko jakaa mielipiteitä

Ravi-Suomessa alkaa neljä kuukautta kestävä kenkäpakko tänään.
Kuvituskuva
Kenkiä ei lyödä tulevina kuukausina naulakoihin, vaan kavioihin. Kenkäpakko on voimassa maassamme 15. marraskuuta - 15. maaliskuuta.

Kenkäpakko alkaa tänään kaikissa Suomen ravikilpailuissa. Kenkien pois ottaminen on kiellettyä 15. maaliskuuta asti. Suomen Hippos tiedottaa, että kenkäpakon takana on hevosen hyvinvoinnin varmistaminen. Selkeyden nimissä kenkäpakon alkamista ei siirretä tai sen loppumista ei aikaisteta, vaikka olosuhteet sallisivatkin kengittä kisaamisen.

 

Kengäksi määritellään tavallisten kenkien ohella päärynä-, muovi- ja ”idioottikenkä”. Kärkikenkä luetaan kesäkaudella kengäksi, mutta kenkäpakon aikaan se ei vastaa riittävää kengitystä.

 

Kenkäpakkoa käsiteltiin viime keskiviikkona TotoTV-studiossa asiantuntijan ja Iivari Ingvesin Forssan Pilvenmäellä haastattelemien aktiivien johdolla. Asiantuntija ja ravivalmentaja Jukka-Pekka Kauhanen piti kenkäpakkoa positiivisena asiana.

 

”En ota asiaan jyrkästi kantaa, meidän hevosilla kun ei hirveästi kilpailla ilman kenkiä muutenkaan. Pidän ihan hyvänä, että meillä on selkeä raja, milloin pitää laittaa kengät jalkaan ja milloin ne saa ottaa pois”, Kauhanen alustaa.

 

”Näen hyödyn ennen kaikkea siinä, että ratamestarien työ helpottuu oleellisesti. Syksy on vaikea, kun Suomessa on menty siihen, että on pakkasta ja on märkää. Ratamestarin ei nyt tarvitse miettiä sitä, montako hevosta tulee ilman kenkiä. Hän tietää, että kaikilla on kengät jalassa, ja hän pystyy laittamaan kaviouralle vähän karkeampaa pintaa. Rata on kestävämpi ja turvallisempi hevosen juosta. Aina kun radan pinnan kanssa pitää pelata, epäonnistumisen riski on isompi kuin silloin, että saa valita ne materiaalit mitä valittavissa on.”

 

Kauhasen kollega, Varsinais-Suomessa valmentava Harri Koivunen oli eri linjoilla.

 

”Ei missään tapauksessa pitäisi olla kenkäpakkoa. Mää oon kaikkia pakkoja vastaan. Jos kelit ovat tämmöiset, niin miksi hevoset eivät voi juosta ilman kenkiä”, Koivunen pohtii Ingvesin haastattelussa Forssan varikkoalueella.

 

”Kyllä kenkäpakon pitäisi olla olosuhteiden eikä kalenterin mukaan.”

 

8 180 voittoa urallaan ohjastanut Antti Teivainen puolsi kenkäpakkoa.

 

”Kyllä mää oon sitä mieltä, että kenkäpakko on hyvä olla. Meillä on Suomessa kuitenkin keliolosuhteet hyvin vaihtelevat. Varsinkin täällä Etelä-Suomessa on kovia routamaita ja radat jäätyvät. Jos hevosen parasta ajatellaan, niin kyllä ne jaksavat kenkänsä kantaa”, Teivainen lausuu Ingvesille.

 

Mittavaa valmennustoimintaa pyörittävä Tapio Mäki-Tulokas kannatti maantieteellistä siirtymää.

 

”Täällä Etelä-Suomessa voisi monesti ajaa ilman kenkiä marraskuun loppuun asti. Tietysti rataeläinlääkäri ja tuomaristo voisivat päättää, että niinä päivinä, jolloin on selvästi pakkasta, silloin ei ajeta kengittä kilpaa. Kyllä kenkäpakon pitää jossain vaiheessa tulla, en ole sitä vastaan.”

 

Mäki-Tulokkaan virkaveli Timo Korvenheimo kannatti kenkäpakkoa ehdoitta.

 

”Mä tykkään, että se on ihan hyvä juttu täällä pohjolassa. Kuitenkin kelit ovat niin vaihtelevia, eikä sitten tarvitse miettiä kenkien riisumista ollenkaan. Kilvanajo on simppelimpää.”

 

Nuoremman polven huippuohjastajiin kuuluva Hannu Torvinen oli puolestaan Mäki-Tulokkaan mallin puolestapuhuja.

 

”Kyllähän etelässä jatkuvat pidempään hyvät kelit, jolloin voi ajaa ilman kenkiä. Ehkä siihen joku systeemi voisi tulla, mutta totta kai se on sitten selvä kaikille, että kengät pysyvät jalassa. Kenkäpakko on tavallaan hyvä. Kelien mukaan pitäisi kuitenkin mennä, ja valmentajille ja eläinlääkäreille antaa vastuuta. He kyllä tietävät, milloin hevoset voivat mennä ilman kenkiä.”

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Saharassa tapahtuu: Traverasta tuli uusi Ready Cash -tamma - siitosori Expectations Mäki-Tulokkaalle treeniin

”Nyt on oikea foorumi ottaa asioihin kantaa eikä tupista omissa kuppikunnissa” - Rautainen ammattilaisjoukko jakaa näkemyksiään ratojen ja treenauspaikkojen laittamisesta

Uutisviikko minuutissa: urheilullista ilotulitusta Tetrick Wanian, An-Dorran ja Face Time Bourbonin johdolla

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video