Uutiset

Suomen Hippos tavoittelee parempaa koordinointia sarjasuunnitteluun Kavioliigan osalta – työryhmä suunnittelee myös nuorten ja tammasarjojen koordinaatiota

”Ruotsissahan keskusjärjestö suunnittelee kaikki T75-sarjat. Toisaalta raviradoille on annettava mahdollisuus vaikuttaa omaan ravipäiväänsä tietyissä rajoissa”, toteaa Tuomo Pekonen.
Elina Paavola
Sarjamäärittelyn kanssa toimivassa työryhmässä pyritään helpottamaan valmentajien työtä siinä, kuinka he rakentavat hevosten uraa sopivilla lähdöillä.

Sarjasuunnittelu on ollut esillä useassa eri raviurheilun vaikutuskanavassa. Suomen Hippos on reagoinut palautteeseen ja perustanut erillisen työryhmän suunnittelemaan nuorten hevosten kilpailutarjontaa.

”Kritiikkiin on pyrittävä vastamaan. Työryhmän perustaminen on luonnollinen vastaus palautteelle”, kertoo Suomen Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen.

Työryhmässä ovat mukana raviratojen edustajina Petri Virtanen Lahdesta, Iivari Ingves Forssasta, Heikki Haavisto Teivosta sekä Hannu Ala-Korpi Kuopiosta. Ravivalmentajien edustajina työryhmässä ovat Hannu-Pekka Korpi sekä Terho Rautiainen.

”Hyvä sekoitus eri ratojen ja valmentajien edustajia”, kuvaa Pekonen.

Ensisijaisena tehtävänä on sijoittaa Hippoksen nuorten- sekä tammasarjat koko kalenterivuodelle.

Ruotsissa on jo useamman vuoden ajan keskusjärjestön johdolla sijoitettu 2–4 -vuotiaiden hevosten lähdöt kilpailukalenteriin sekä avoimet lähdöt.

”Aloitamme nuorten hevosten lähdöistä. Mietitään, jos työryhmän toimenkuvaa laajennetaan matkan varrella. Koordinointi ei ole koskaan pahasta.”

T75-divisioonien poistuttua käytöstä, on esitetty kritiikkiä lauantain hyväpalkintoisten lähtöjen huonosta koordinoinnista. Pekonen allekirjoittaa sen osittain ja nostaa samalla esiin ratojen väliset sarjapalaverit hyvänä keinona koordinoida sarjoja.

”Käymme läpi sarjapalaverissa kaikkien ravien sarjat. Saamme karsittua paljon päällekkäisyyksiä. Kavioliigapäivien sarjasuunnittelussa voisi Hippos ottaa mielestäni suurempaa roolia. Ruotsissahan keskusjärjestö suunnittelee kaikki T75-sarjat. Toisaalta raviradoille on annettava mahdollisuus vaikuttaa omaan ravipäiväänsä tietyissä rajoissa.”

Forssan kilpailutoiminnasta vastaava Iivari Ingves on tyytyväinen perustettuun työryhmään. Hän peräänkuuluttaa koordinoinnin tärkeyttä sarjasuunnittelussa.

”Nuorten hevosten lähtöjen sijoittelu sekä riittävä sarjatarjonta niin sanotuille väliinputoajille ovat keskiössä sarjasuunnittelussa”, hän sanoo.

Väliinputoajilla Ingves tarkoittaa esimerkiksi avoimen tason alapuolella olevia tammoja sekä ikäluokkakilpailuissa isohkon voittosumman tienanneita hevosia.

”Tällaisten sarjojen tarjonta on mielestäni parantunut viime vuosina. Usein näihin ei ilmoiteta suurta määrää hevosia. On tärkeätä valmentajile saada rakentaa hevosiaan sopivissa lähdöissä.”

Ruotsissa raviratoja palkitaan rahallisesti keskusjärjestön toimesta lähtöjen ollessa mahdollisimman hyvin täytettyjä. Mallista on käyty keskusteluja Suomessakin.

Iivari Ingves tyrmää kuitenkin idean: ”Suomessa kilpailevien hevosten määrä on pienempi. Jos aletaan pelkästään tavoittelemaan mahdollisimman täysiä lähtölistoja ei uskalleta tarjota riittävän monipuolisesti sarjoja.”

Hieman samaisesta syystä T75-divisioonajärjestelmä ei saa häneltä suoraa kannatusta. Ruotsissa divisioonajärjestelmä toimii Ingvesin mukaan, mikä johtuu suuremmasta hevosmäärästä sekä lämminverilähtöjen suuremmasta määrästä.

”Ymmärrän kilpailijoiden toiveen selkeistä karsinnoista ja finaaleista. Ruotsissahan ei kylmäverisille ole omia divisioonia. Suomessa meidän olisi pystyttävä tarjoamaan useampi divisioona suomenhevosille. Silloin ei kaikille divisioonille olisi joka meetingissä finaalia. Sekään ei ole myönteinen asia.”

Divisioonien sijasta Ingves nostaa esiin sarjasuunnittelun ja tiedottamisen tärkeyden.

”On pyrittävä tekemään sarjat hyvissä ajoin eritoten keskiviikolle ja lauantaille. Ne ovat kuitenkin viikon profiilipäivät. Tiedottamalla niistä ajallaan ja oikeissa kanavissa helpotamme valmentajien työtä”."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Perinteinen 2100 metrin ryhmä ilmoittajien mieleen – yleisö ja pelaajat kaipaisivat vaihtelua

Vierasblogi: Yhdessä toimien paremmaksi

Etelä-Suomen Hevosjalostusliitto järjestää pätevän nettiluennon Ranskan suvuista

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video