Uutiset

Ammattivalmentajaksi tähtäävä Andreas Lövdal satsaa sekä valmentamiseen että ohjastamiseen: "Jos haluaa kehittyä raviurheilun saralla, Ruotsi on ehdottomasti yksi parhaista paikoista toimia"

Norjalainen nuorimies viihtyy hyvin Timo Nurmoksella.
LARS JAKOBSSON / TR BILD
Andreas Lövdal on asettanut itselleen tavoitteen aloittaa ammattivalmentajana viiden vuoden sisään.

Norjasta peruskoulun jälkeen Ruotsiin muuttanut 25-vuotias Andreas Lövdal on kahdeksassa vuodessa ehtinyt kerätä hienon työ- ja osaamisrekisterin raviurheilun saralla. Andreaksen isä Kjell Lövdal toimii ammattivalmentajana Norjassa Sörlandetin raviradalla, mutta poika halusi kerätä oppia muualtakin.

Hän kävi ensin Wångenin ravikoulun Pohjois-Ruotsissa. Koulun jälkeen Andreas oli vuoden verran Halmstadissa Jerry Riordanilla, ennen kuin vaihtoi Tukholman seudulle Timo Nurmokselle.

"Jos haluaa kehittyä raviurheilun saralla, Ruotsi on ehdottomasti yksi parhaista paikoista toimia. Olen pyrkinyt kiertämään eri valmentajilla oppiakseni mahdollisimman paljon”, kertoo Andreas Lövdal.

Nurmoksella vierähti pari vuotta, jonka jälkeen Andreas vaihtoi Salassa valmennustalliaan pitävän Jörgen Westholmin palvelukseen.

”Olin siellä vajaan vuoden, oikein antoisaa aikaa sekin. Jörgenillä opin paljon varsojen rakenteesta, ja muutenkin kuinka toisella isommalla valmennustallilla toimitaan. Halusin kuitenkin palata takaisin Timolle, sillä viihdyn Timon luona todella hyvin."

Ensimmäisellä Nurmoksen ajanjaksolla Andreaksella oli passihevosia. Nykyään hän on kuten itse sanoo ”allt i all” Nurmoksen luona. Hänellä ei ole passihevosia, mutta hän ajaa todella paljon hiittejä eri hevosilla. Tämän lisäksi vastuualueeseen kuuluu kengittämistä.

"Jos meillä on ollut paljon hevosia lauantaina startissa, menee maanantai pitkälti lyödessä kenkiä takaisin lauantain hevosille. Viikonlopun lähestyessä kengitän lauantain starttihevosia tarpeen mukaan. Toki autan ihan hevosten päivittäisessä hoidossa, jos joku hoitaja on poissa."

Fyysisen työn lisäksi Andreaksen nimi löytyy useiden vihjelehtien tallikommenttipalstalta.

"Timolle, C-G Björkrothille sekä minulle on muodostunut vähän kuin itsestään tietyt vastuumediat, joille annamme kommentit tallimme hevosista. On tärkeätä palvella mediaa parhaan kyvyn mukaisesti, se kuuluu nykypäivän raviurheiluun."

Andreas Lövdal on asettanut itselleen tavoitteen aloittaa ammattivalmentajana viiden vuoden sisään. Hän on käynyt ensimmäisen valmentajalisenssiin tarvittavan kurssin. Jäljellä on näin ollen jälkimmäinen puolisko koulutuksesta.

Työnantajaa Lövdal ei aio enää vaihtaa ennen valmentajauraa.

"Timolla oppii koko ajan uusia asioita. Olen huomannut oltuani eri valmentajilla, että raviurheilu on siitä hauska laji, että ihan perusasioidenkin parissa voi toimia monesta eri lähestymiskulmasta."

Lövdal on panostanut tänä vuonna toden teolla kilvanajoon muiden töiden ohella. Voittoja hän on ohjastanut tänä vuonna jo 54 alle 400 starttiin. Panostus kilvan ajoon on ollut tietoinen valinta.

"Ajoin viime vuonna tasan 150 lähtöä, ja näin ollen olen ajanut paljon Breddloppet-lähtöjäkin kuluneena vuonna. Olen päässyt ajamaan todella hienoilla hevosilla isoissa lähdöissä tänä vuonna. Suuri kiitos siitä menee tietysti hevosten valmentajille”, kiittelee muun muassa nuorten ohjastajien Ruotsin mestaruuden lokakuussa voittanut Lövdal.

Tämän vuoden starttimäärä on maksimissaan 400. Syynä on se, että ensi vuonna nuoret ohjastajat, jotka ovat ajaneet yli 400 lähtöä edellisenä vuonna, eivät saa osallistua erityyppisiin oppilaslähtöihin.

Pelkkä lainaohjastajan ura ei kuitenkaan houkuttele nousevaa kykyä. Hän haluaa panostaa sekä kilvanajoon että valmentamiseen.

"Kumpikin kuuluu olennaisena osana ravivalmentajana toimimiseen", Lövdal linjaa.

Kahdeksan vuoden Ruotsissa olon jälkeen Andreas kaipaa perhettään Norjasta. Ruotsissa toimiminen on nykytilanteessa silti peruskauraa, jos alalla tavoittelee menestystä tosissaan.

"Jos ajattelisin vain sosiaalista puolta, olisi Norja ykkössijalla. Mutta ammatillisessa mielessä Ruotsi on ykkösmaa minulle. Olen saanut luotua hyvän kontaktiverkoston viimeisten vuosien aikana. Timolla työskentelemisessä on myös se hyvä puoli, että hänen huippuhevostensa kautta oppii tuntemaan paljon erilaisia ravialalla toimivia ihmisiä."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vilja Kivinen aloittaa oman valmennustallin pidon kotitilallaan – Sahara Playhard tallin uusin tulokas

Sukuvika pitää tiukasti otteessaan

”Nyt on oikea foorumi ottaa asioihin kantaa eikä tupista omissa kuppikunnissa” - Rautainen ammattilaisjoukko jakaa näkemyksiään ratojen ja treenauspaikkojen laittamisesta

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video