Uutiset

Kengittäjä Jami Mikkonen sai alkusysäyksen hevosuralleen pieneltä Abellar-tammalta

Skellefteån seudulla riittää töitä ja raviurheilua on helppo harrastaa.
Jami Mikkosen albumi
Jami Mikkonen on kotiutunut Ruotsiin pysyvästi. Kengittäjä harrastaa raviurheilua valmentamalla Strixie Oakia ja Geena Journeyta sekä ajamalla kilpaa.

Moni varttuneempi raviharrastaja muistanee 1990-luvun alkuvuosilta pienen, mutta pippurisen Abellarin. Jaakko Pirkkalaisen valmentama tamma hurmasi suomalaisen raviyleisön usein Pertti Puikkosen ohjastamana. Ruotsissa syntynyt tamma starttasi urallaan 187 kertaa ja oli kolmen parhaan joukossa 69 kertaa!

"Vaikka Abellar ei ollut ensimmäinen hevonen, jolla sain ajaa kilpaa, tarjosi se vasta parikymppiselle ohjastajalle uskomattomia kokemuksia”, muistelee Jami Mikkonen liki 30 vuoden takaisia hetkiä kilparadoilla perheensä omistaman Abellarin kanssa.

Jami Mikkosta ei ole liiemmin nähty suomalaissa ravilähdöissä Abellarin aikojen jälkeen. Keski-Suomesta kotoisin oleva Jami suuntasi Ruotsiin heti armeijan jälkeen. Sen suurempia suunnitelmia lukion suorittaneella hänellä ei tulevaisuuden varalle ollut.

"Ajattelin lähteä katsastamaan ruotsalaista raviurheilua joksikin aikaa. Ensimmäiseksi sain työpaikan Sören Östmanilta Skellefteåsta. Sen jälkeen olin muutamalla muullakin valmentajalla täällä pohjoisessa."

Jami tapasi Linda-puolisonsa jo ensimmäisten Ruotsin-vuosiensa aikana. Muutaman vuoden jälkeen he päättivät kokeilla eteläisemmässä Ruotsissa asumista ja työskentelemistä. Ensimmäisenä pysähdyspaikkana oli Sören Norbergin valmennustalli Axevallassa.

”Vuoden verran olin Sören Norbergilla, sen jälkeen muutimme Halmstadiin. Kari Lähdekorvella olin useamman vuoden töissä ennen paluutamme Pohjois-Ruotsiin."

Takaisinmuuton syynä ei ollut, etteikö pariskunta olisi viihtynyt Halmstadissa. Jamin vanha työkaveri ensimmäisiltä Ruotsin vuosilta Jens Eriksson oli aloittanut oman tallinpidon. Hän houkutteli takaisin töihin Skellefteån seudulle.

"Mietimme puolison kanssa jonkin aikaa, mitä teemme. Lopulta muutto takaisin Lindan synnyinseudulle tuntui järkiratkaisulle. Täällä oleva tukiverkosto on poikien synnyttyä osoittautunut kullanarvoiseksi."

Reilut viisitoista vuotta sitten Jamin työura tuli tienristeykseen.

”Olin vähän yli kolmekymppinen. Ammattivalmentajan ura houkutteli, mutta olin kuitenkin nähnyt valmentajana toimimisen realiteetit monelta eri kantilta. Pohdiskelun lopputulemana päätin suunnata työelämässä toiseen suuntaan, mutta hevosia en kuitenkaan halunnut jättää”.

Uuden suunnan ottaminen työelämässä tarkoitti Jamin osalta ryhtymistä päätoimiseksi kengittäjäksi. Ruotsissa riittää hevosia, eikä asiakkaista ole ollut pulaa Skellefteån seudulla. Pääpaino Jamilla on ratsujen kengittämisessä.

”Meilläpäin useimmat ravimiehet kengittävät itse hevosensa. Töitä minulla on riittänyt hyvin heti alusta lähtien. Muutaman vuoden kuluttua tulee täyteen 20 vuotta päätoimista kengittämistä."

Vaikka Jami ei työskentelekään enää täysipäiväisesti raviurheilun parissa, ei laji ole jäänyt unohduksiin. Tällä hetkellä Mikkosella on kaksi omaa valmennettavaa viisivuotias Geena Journey (i. Andover Hall) sekä vielä starttaamaton kolmevuotias Strixie Oak (i. Saxo de Vandel).

”Koko ajan on ollut jokin projektihevonen appivanhempien kanssa. Nämä ovat itse asiassa ensimmäiset hevoset, jotka ovat meidän omiamme. Näin pysyy tuntuma yllä myös käytännön valmennukseen."

Valmennettavat asustavat paikallisen ammattivalmentajan Christian Månssonin tilalla.

”Käyn kahdesti viikossa ajamassa aamupäivät Månssonin apuna hevosia. Helpompi kaikin puolin, kun omat hevoset ovat valmiiksi hyvien ajopaikkojen äärellä”, toteaa urallaan yli 2 000 starttia ajanut Jami, joka parhaimpina vuosina ajoi yli 200 lähtöä.

"Nykyään ajan enimmäkseen omilla hevosilla. Sekä tuttujen hevosia breddloppet-lähdöissä."

Pohjois-Ruotsi tarjoaa tunnetusti hyvät kilpailumahdollisuudet suomalaisille raviaktiiveille. Jamin kotirata Skellefteå ajaa 16 kilpailupäivää vuodessa. Boden ja Umåker ajavat tätäkin enemmän kilpailupäiviä vuodessa.

”Hyvähän täällä on jo ihan pelkästään harrastaa raviurheiluakin. Toki välimatkat täällä pohjoisemmassa ovat vähän pidemmät, Bodeniinkin on meiltä 170 kilometriä. Mutta välimatkoihin tottuu”, naurahtaa Jami Mikkonen.

Mika Haapakankaan, Aleksi Kytölän ja Robert Dunderin muutettua pois Uumajasta olisi jollekin valmentajalle Jamin mukaan oivallinen paikka yrittää iskua.

”Palkinnothan täällä ovat arkiraveissa ihan samalla tasolla kuin eteläisemmässä Ruotsissa. Kolmella pohjoisemmalla radalla ajetaan ensi vuonna yhteensä 77 kilpailupäivää."

Yksi pohjoisen Ruotsin erikoisuuksista on talviradan teko jäädyttämällä. Käytännössä tämä tarkoittaa veden ajamista jäiseen maahan. Näin ollen radan pintaan muodostuu paksu jääpolanne, joka helpottaa huomattavasti talviradan hoitoa.

Eteläisemmässä Ruotsissa kaviouria pyritään pitämään enemmän hiekkapintaisina. Jami onkin oikea henkilö vastaamaan jääradan hyödyistä ja haitoista kengityssepän näkökulmasta.

"Boden ja Skellefteå jäädyttävät joka talvi ratansa. Uumajassa se on vähän vaihdellut. Uumajan eteläisempi sijainti asettaa omat haasteensa leudompina talvina."

Jamin mukaan jäinen polanne helpottaa kilpailijoita, sillä etukäteen ei tarvitse miettiä, minkälainen kaviouran kunto on.

"Tärkeintähän on laittaa oikein kunnon hokit alle. Sen lisäksi vaihdan usein nauloja kenkiin jo ihan ennen valmennusajoa radalla. Kaikki järven jäällä ajaneet tietävät sen tunteen, kun kenkä lähtee irti jäällä ja hevonen liukastelee."

Jami nostaa esiin myös kustannustehokkuuden jääradan osalta.

"Ei ole käynyt kateeksi Uumajan ratamestareita, kun he ovat yrittäneet pitää rataa hiekkapintaisena joinakin talvina. Se vaatii todella suuren työmäärän. Kyllähän hiekkapintainen rata saattaa välillä olla hevosille paljon rasittavampi kuin jääpolanne."

Kohta 30 Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen on Jami kotiutunut Pohjois-Ruotsiin. Suomessa on tärkeä käydä tapaamassa perhettä ja tuttuja.

"Arkielämä on luonnollisesti täällä, olen ollut kuitenkin täällä yli puolet elämästäni. Sen suurempia tulevaisuuden suunnitelmia ei ole, kunhan jaksan tehdä töitä, niin asiat ovat meillä oikein hyvällä tolalla."

Jami Mikkosen albumi
Jami Mikkonen kengittämässä asiakkaansa omistamaa Samba Tabacia.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Veikko Haapakangas haluaa oppia raviurheilua alansa parhailta: "Olen saanut nähdä kuinka Italian, Ranskan sekä Ruotsin kovimmat valmentajat treenaavat hevosia"

Prix d’Ameriquen voiton jälkeen paluu Suomeen – veri veti kuitenkin takaisin Ranskaan

Koskaan ei tiedä mihin elämä kuljettaa: "Isoäiti pyöritti yli 20 vuotta 50 hehtaarin maatilaa yksin leskeksi jäätyään, olisipa itsekin siinä iässä vielä samassa iskussa”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video