Uutiset

Norjalaisen ME-tamma Lannem Siljen omistaja haluaa parantaa rotua käyttämällä suomenhevosoreja

Ola M. Skrugstadin mielestä norjalaisten pitäisi astuttaa 10–20 tammaa suomenhevosilla kolmen–neljän vuoden ajan.
Anu Leppänen
Lannem Silje kilpaili Elitkampenissa Solvallassa toukokuussa 2018 Tor Wollebaekin ajamana. Tamma keräsi palkintorahoja urallaan lähes 6,9 miljoonaa Norjan kruunua ja juoksi ennätyksen 1.18,8a.

Norjalainen Trav365.no kertoo, että kylmäveristen maailmanennätystamma Lannem Siljen omistaja ja kasvattaja Ola M. Skrugstad haluaa astuttaa kolme tammaansa suomenhevosoreilla. Lannem Siljen lisäksi hän astuttaisi sen tyttären Lannem Stinan ja siskon Lannem Sølvin.

Skrugstad kertoo lähestyneensä suomenhevosorien käytöstä myös norjalaisia jalostuksesta vastaavia tahoja, mutta ei ole saanut vastausta.

Hän on laajemminkin huolissaan norjalaisten kylmäveriravureiden ahtaaksi käyvistä sukulinjoista.

"Olen ollut mukana eläinten jalostuksessa 60 vuotta ja olen nähnyt ahtaan sukusiitoksen tulokset, se ei ole hyvä näkymä. Näen myös jo puutteita hevosten luonteessa, mikä ei ole hyvä asia."

Hänen mielestään norjalaisten pitäisi astuttaa 10–20 tammaa suomenhevosilla kolmen–neljän vuoden ajan.

"Sitten näkisi jo, millaisia tuloksia siitä saadaan. Jos se ei toimisi, niin emme olisi kuitenkaan tehneet isoa vahinkoa rodulle."

Skrugstadin mukaan siitokseen ei ole juurikaan tarjolla mielenkiintoisia oreja, joiden suvussa ei olisi kylmäverisiitoksen jättiläistä Eldingiä. Se löytyy isolta osalta norjalaisista ja ruotsalaisista kylmäverisistä jostain kohtaa sukutaulua.

Kiinnostavia suomenhevosoreja Skrugstad ei jutussa nimeä. Hän toteaa, että niihin pitäisi perehtyä tarkasti ja käyttää myös asiantuntijan apua.

Linkki maksumuurin takana olevaan Trav365:n uutiseen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kymmenvuotias 12 voittoa juossut Gomnes Birk Juhani Tapanin tallin vahvistukseksi

Elitkampen-voittaja Lome Bragen kilpaura loppuu – siirtymässä siitosoriksi Ruotsiin

Yhdeksän pisteen runko

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video