Uutiset

Lutfi Kolgjini: "Stratton matkustaa Amerikkaan ja astutetaan parhaalla"

Kaksivuotiaana lupaavasti aloittanut mutta monet kisoistaan laukkoihin pilannut kolmevuotias Stratton on nyt siitostamma. Tamman nykyinen omistaja Lutfi Kolgjini on viemässä hevosen Amerikkaan astutettavaksi.
Terhi Piispa-Helisten
Stratton entisellä kotiradallaan Jokimaalla. Tommi Kylliäinen ohjasti tamman kaikki startit.

Ruotsiin Lutfi Kolgjini AB:lle myyty Suomessa syntynyt Stratton, 3, on nyt virallisesti siitostamma. Kolgjinilla on suunnitelma valmiina.

"Stratton muuttaa rapakon toiselle puolelle ainakin joksikin aikaa", Kolgjini kertoo.

"Sillä on paikka Pohjois-Amerikan tämän hetken ykkösoriille Chapter Sevenille (Windsong's Legacy). Katsotaan sitten minne niitä varsoja tehdään, mutta tämä on seuraava asia, mikä tapahtuu: tamma lentää Amerikkaan. Siitostammaksi sen hankin ja sitä suunnitelmaa nyt toteutan. Chapter Sevenin spermaa ei pakasteta, joten on mentävä paikan päälle. Jatko siitä, jääkö tamma sinne vai ei, on vielä auki."

Chapter Seven, 13, ohitti monivuoisen ykkösoriin Muscle Hillin (Muscles Yankee) sekä kaikkien hevosten kategoriassa että kolmevuotiaissa syksyn isojen kisojen varsojensa menestyksillään. Eroa on jo niin selvä, että Chapter Seven kruunattaneen kauden 2021 kuninkaaksi. Kaksivuotiaissa Chapter Sevenin poika Walner on noussut ykköseksi ensimmäisellä ikäluokallaan ja Chapter Seven kakkoseksi.

Stratton (Ready Cash) puolestaan aloitti uransa lupaavasti kaksivuotiaana. Jarno Kauhasen valmennettava voitti avausstarttinsa ja kulki monta kertaa 16-tuoksen täydellä matkalla heti kärkeen. Paras esitys oli Dusktodawn Boogien voittaminen pahan lähtölaukan jälkeen ja kirikierroksen sen ulkopuolella juosten täyden matkan ajalla 16,6 Hevosenomistajapalkinnon karsinnassa. Laukat kuitenkin estivät suuremmat menestykset sekä kaksi- että kolmevuotiaana.

Starttonin suku tekee siitä juuri nyt erittäin kiinnostavan. Tamma on läheistä sukua Ruotsin ja Euroopan hyökyaaltona ottaneelle tappiottomalle Timo Nurmoksen hevoselle ja valmennettavalle Calgary Gamesille (Readly Express), hiljattain isolla kohulla siitokseenkin siirtyneelle oriille. Calgary Gamesin isänisä on Ready Cash, joka on puolestaan Strattonin isä. Emät Strattonilla ja Calgary Gamesilla ovat siskokset Olympia Tilly ja Najad Tilly, eli emänemä Pearl Tilly (Sharif Di Iesolo) on molemmilla sama.

Miten sait Strattonin käsiisi?

"Ihan vain tutkin hevosten sukuja, mikä on ainoa harrastukseni. Hevosten kasvattaminen - mieluusti hyvien ravureiden - on ainoa intohimoni. Bongasin tuollaisen hevosen Suomesta, tutkin sen startteja ja kiinnostuin. Otin yhteyttä omistajiin (Kauhanen, Christer Sandholm ja Free Will Oy), kysyin hintaa ja maksoin sen. Ihan jalostusta varten tosiaan sen hankin. Suku on hieno ja hevosen monet ominaisuudet myös huippuluokkaa."

Linkki Strattonin kilpailu-, suku- ja muihin tietoihin.

Anu Leppänen
Suhteellisen tuore kuusikymppinen Lutfi Kolgjini.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsin huutokauppa eilisillalla kariutui teknisiin ongelmiin - jatkuu torstaihin

Svanstedtin toinenkin kova kolmevuotias Southwind Tyrion loukkaantui ja siitokseen - superori Walner saatavilla vain Amerikassa

Marco Hautakosken uusi hankinta Ganyboy aloittaa Käpylä Grand Prixistä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video