Uutiset

Monté-näytöksen kautta raviurheilun pariin – Liisa Sassi-Päkkilä innoissaan uudesta aluevaltauksesta

Hyvin menestynyt esteratsastaja ei ollut ennen näytöslähtöä edes käynyt raveissa.
Jari Piirala
Liisa Sassi-Päkkilä voitti tiistaina monté-lähdön Rovaniemellä Don Defenderillä.

Liisa Sassi-Päkkilä on tehnyt nopeasti nousun pohjoissuomalaisen raviyleisön tietoisuuteen. Lyhyt monté-ura käsittää vasta viisi kilpailua, mutta voittoja näistä on tullut kolme. Tuoreimmat voitot ovat tiistai-illalta Rovaniemeltä Paula Ruonalan valmentaman Don Defenderin kanssa sekä sunnuntaina Kaustiselta omalla Plumerialla.

Suomenhevosten esteratsastuksen SM-kullan tänä vuonna Äänenkantajalla voittaneen Sassi-Päkkilän päätyminen raviurheilun pariin on mielenkiintoinen tarina. Ensimmäinen kosketus raviurheiluun oli kesällä 2020 ratsastettu montén näytöslähtö Oulun Äimäraution raviradalla.

"Perheessäni ei ole minkäänlaista ravitaustaa. En ollut aiemmin edes käynyt raveissa. Lähdön jälkeen päätin haluavani kehittyä montéssa ja ilmoittauduinkin korttikurssille näytöslähdössä ratsastamani Hillbilly Willyn kanssa."

Hevoset täyttävät hyvin pitkälti Liisan arjen. Perhe omistaa Turkan Ratsurinne -ratsastuskoulun Oulussa. Perheyrityksessä työskentelemisen lisäksi Liisa opiskelee neljättä vuotta kauppatieteitä Oulun Yliopistossa.

"Opinnot ovat jääneet vähän sivummalle. Pidän ratsastustunteja sekä valmennuksia ratsastuskoulullamme. Lisäksi olen kisannut paljon esteratsastuksessa. Vähän senkin takia oman hevoseni Suomen-debyytti siirtyi, sillä panostin kesällä paljon estekisoihin."

Ensi vuonna tilanne voi olla erilainen.

"Ei ole poissuljettua, että panostan monté-lähtöihin ratsastuksen sijasta. Olen todella innoissani montésta. Olisi hyvä saada vähän lisää startteja vielä talven aikana. Pääsisi ensi vuonna tarvittaessa ratsastamaan lähdöissä, joissa on minimiraja ratsastetuille lähdöille."

Viisivuotiaan Plumeria-tamman Liisa osti Ruotsin ASVT:n internethuutokaupasta keväällä.

”Katsoin sen startteja videokirjastosta. Se oli mennyt monté-lähdön viimeisimmässä startissaan. Vaikutti oikein sopivalle hevoselle. Ajoin Kaustisen startin, jottei kilpailuoikeus olisi umpeutunut ennen ensi kevättä. Luultavasti palaamme radoille vasta keväämmällä."

Plumeria ei ole kertaakaan valmennettu kärryistä sen Suomessa olon aikana. Liisa on valmentanut tammaa ratsain sekä juoksemalla tamman kanssa lenkkejä metsässä.

"Vaikka olen touhunnut hevosten kanssa koko ikäni, olen kuitenkin melko vihreä ravipuolella. Välillä on mietityttänyt, olenko valmentanut tammaa oikein. Kaustisen startin perusteella tamma tuntuu pitävän systeemistäni. Jollakin tapaa ravihevosen valmentaminen on kokonaisvaltaisempaa toimintaa."

Liisa haluaa nostaa esiin ravien myönteisen ilmapiirin.

"Tulin raviurheiluun aivan lajin ulkopuolelta, mutta minut on otettu todella hyvin vastaan. Lähdön jälkeen moni tulee vilpittömästi onnittelemaan."

Vertailtaessa ratsastus- ja ravikilpailujen palkintoja kääntyy vaakakuppi raviurheilun puoleen.

"Ratsastuskisoissa kilpailumatkat ovat parhaimmillaankin nollasummatoimintaa. Palkintorahat kattavat silloin kilpailumatkan kulut. Raveissa menestyessä jää rahaa ylikin, mikä on harrastuksesta aika hyvin."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sukuvika pitää tiukasti otteessaan

Hevoset ovat olleet Olli-Pekka Kallasvuon juttu jo pikkupojasta lähtien: "Se vain kolahti minuun se näky"

Entinen Nokia-pomo Olli-Pekka Kallasvuo varttui pikkupaikkakunnalla: "Se muovaa luonnetta"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video