Uutiset

”Nyt on oikea foorumi ottaa asioihin kantaa eikä tupista omissa kuppikunnissa” - Rautainen ammattilaisjoukko jakaa näkemyksiään ratojen ja treenauspaikkojen laittamisesta

Oulussa järjestetään perjantaina kaikille avoin ratamestarikoulutustilaisuus. Puhumassa on merkittävien alan ammattilaisten joukko.
Elina Paavola
Kaviourien ja treenipintojen kunnot ovat raviväen kestopuheenaiheita. Perjantaina päästään Oulussa keskustelemaan aiheesta alan ehdottomien huippujen johdolla.

Äimäraution raviradan katsomossa järjestetään perjantaina ratamestarikoulutus. Yleisö voi osallistua siihen joko paikan päällä tai etäyhteyden kautta. Koulutuksen hinta on 10 euroa. Tapahtumasta tulee tallenne myös YouTubeen. Kyseessä on YSAO:n (Ylä-Savon ammattiopisto) ratamestarikoulutukseen liittyvä tilaisuus.

 

Tapahtuman asiantuntijapuhujat tulevat alan huipulta. Näkemyksiään jakavat maan pääratamestarit Juha Keskimaunu ja Antti Jaara, eläinlääkäri Kristiina Ertola sekä ravivalmentajat Jukka-Pekka Kauhanen ja Timo Nurmos. Jälkimmäinen osallistuu tilaisuuteen etäyhteyden välityksellä.

 

Pohjanmaan Hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Aune Huttunen sanoo, että idea koulutukseen lähti siitä pohdinnasta, miten niukasti ihmiset loppujen lopuksi tietävät ratojen eteen tehtävästä työmäärästä.

 

”Ratamestarin työksi mielletään lanalla raviradan kiertäminen. Se nähdään simppelinä hommana, jonka lähes kuka tahansa voisi hoitaa. Toki kaikki tätä edellä mainittua työtä kokeilleet tietävät, että totuus on täysin toisenlainen. Toimistoni sijaitsee Oulun raviradalla, ja olen saanut seurata pienen pintaraapaisun verran sitä, mitä kaikkea ratamestarin työ pitää sisällään”, Huttunen valaisee.

 

”Lisäksi ei sovi unohtaa sitä, kuinka valtavan paineen alla ratamestarit toimivat, kun pyrkivät täydelliseen lopputulokseen – joka ei sittenkään voi vastata kaikkien mieltymyksiä. Arvostelu on välillä epäinhimillistä, ja neuvonantajia löytyy monesta suunnasta. Raviratojen taloudelliset realiteetit asettavat omia rajoitteita. Mielestäni raviratojen johtajienkin tulisi olla paremmin perillä kaviouriin liittyvistä seikoista. Oikein kohdistetuilla satsauksilla välineisiin ja pintoihin voidaan saada pidemmällä tähtäimellä säästöjä aikaan.”

 

Huttunen jatkaa, että aihe on valtavan tärkeä. Ratojen ja treenialustojen kunto on yksi merkittävä tekijä hevosen terveenä pysymisen näkökulmasta. Huttunen sanoo, että koulutukseen osallistuvan ei tarvitse olla ratamestari tai kyseisestä ammatista haaveileva. Koulutuksesta on hyötyä kaikille hevosia treenaaville ja lajin parissa toimiville.

 

”Jos olemme valmiita kantamaan tuhansia euroja hevosklinikoille, niin miksi emme aina ole kovinkaan kiinnostuneita siitä, minkälaisilla alustoilla treenaamme hevosia ja vaikutamme sitä kautta niiden terveyteen. Joskus vaaditaan isoja satsauksia, mutta toisinaan työtapojen ja -menetelmien hallitseminen voi parantaa alustojen tilannetta.”

 

Huttunen näkee, että hevosjalostusliitot ovat tärkeitä tekijöitä aihepiireissä, joilla lisätään hevosten ja ihmistenkin hyvinvointia.

 

”Olin mukana ideoimassa YSAO:n ratamestarikoulutusta. Laitoin eräänä iltana koulutusvastaava Tuovi Huttuselle asiasta viestiä, ja siitä se lähti. Kun ajatuksia syöttää oikealle ihmiselle, asiat saattavat edetä oikeaan suuntaan. Tuovi pisti rattaat pyörimään, ja muutaman kuukauden kuluttua oli YSAO:lla ratamestarikoulutus käynnistymässä”, Huttunen iloitsee.

 

Hän sanoo, että Oulun tilaisuus on YSAO:n koulutukseen liittyvä lisäpäivä.

 

”Oulun koulutukseen on ilmoittautunut mukaan kokeneita ravivalmentajia ja alan toimijoita ympäri Suomen, joten kysyntää päivälle oli. Emme keskustele pelkästään ratojen kunnoista, vaan puimme myös treenauspaikkojen tilanteita.”

 

Nimekkäästä puhujakaartista Huttunen on mielissään. Hän haastaa myös median edustajat kuulolle.

 

”On suuri kunnia saada keskustella monipuolisen asiantuntijajoukon kanssa. Haastan kaikki aiheesta kiinnostuneet mukaan toimittajista lähtien. Jotta voit kommentoida esimerkiksi ratojen kuntoon liittyviä asioita, faktojen on syytä olla ainakin jossain määrin hallussa. Toivon, että tapahtumaan osallistuvat myös he, joilla on kriittinen sanansa sanottavanaan. Nyt on oikea foorumi ottaa asioihin kantaa eikä tupista omissa kuppikunnissa”, Huttunen lausuu.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ammattivalmentajaksi tähtäävä Andreas Lövdal satsaa sekä valmentamiseen että ohjastamiseen: "Jos haluaa kehittyä raviurheilun saralla, Ruotsi on ehdottomasti yksi parhaista paikoista toimia"

10,4-aikainen Ruotsin kultadivarilainen GlobalSatisfaction siirtyi Suomeen – sen valmentajan elämässä puhaltavat muutoksen tuulet: ”On aina kiva oppia uutta ja mennä eteenpäin”

”Kyllä kenkäpakon pitäisi olla olosuhteiden eikä kalenterin mukaan” - Tänään voimaan astuva kenkäpakko jakaa mielipiteitä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video