Uutiset

Terho Rautiainen tyytyväinen nuorten suomenhevosten varhaisempaan starttiin tuloon – kolmevuotiaita kilpaillut enemmän kuin aiempina vuosina

Varsakunkku-kisan arkkitehti muistuttaa, että varsojen aikainen valmentaminen on hyvästä myös niiden kehitykselle.
Ville Toivonen
Tammoille ei ole tulossa Varsakunkkuun ainakaan vielä omia kilpailuja, mutta ne saavat ensi vuonnakin 10 prosentin ylimääräisen palkkion finaalissa, kilpailun hallituksessa vaikuttava Terho Rautiainen toteaa.

Kangasniemen Vuojalahdelta käsin operoivalla Terho Rautiaisella on tunnetusti monta rautaa tulessa. MT Ravinetin tavoittaessa miehen torstaina puolen päivän jälkeen, hän istuu traktorissa lumipolanteen teossa.

”10 senttiä on tullut lunta, ja lupaavat iltapäivälle pakkasta. Oikein otollinen keli tehdä talvipohjaa hiittisuoralle. Meillä on talviset olosuhteet, ja kaikki valmennettavat ovat jo talvikengässä."

Lauantaina Terho matkaa Seinäjoelle suomenhevoskaksikon Tatuarin sekä Tähtisekin kanssa. Ensin mainittu starttaa T75-kierroksen avaavassa neljävuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaalissa. Voittaja palkitaan hienolla 20 000 euron ykköspalkinnolla.

”Ori oli oikein hyvä keväällä ja kesällä. Alkusyksystä se sairasteli eikä ole noussut samaan vireeseen. Ei meillä taida olla suurempaa saumaa kovia vastustajia vastaan."

Viidennessä T75-kohteessa starttaavan Tähtisekin mahdollisuuksiin valmentaja suhtautuu kuitenkin optimistisemmin. Viimeksi Seinäjoella ori jäi vaille kiritilaa.

”Saimme ihan hyvän nelosradan, ja kyllä sillä pitäisi olla vähän saumoja pärjätä. Olen pettynyt, ellei se ole etukäteisveikkauksia korkeammalla. Se on ilman muuta paremmassa kunnossa kuin, mitä viime kilpailujen sijoitusten perusteella voisi luulla”, varoittaa Terho Rautiainen.

Terho Rautiainen on ollut primusmoottorina nuorille suomenhevosille suunnatun Varsakunkku-kilpailusarjan kehittämisessä. Hän on tyytyväinen kilpailusarjan kehitykseen ja eritoten nuorten suomenhevosten aikaisempaan radoille tuloon.

”Tänä vuonna on kolmevuotiaita suomenhevosia kilpaillut äkkiseltään laskettuna enemmän kuin aiempina vuosina. On tärkeätä nuorten hevosten kehityksen kannalta, että varsoja aletaan valmentamaan ajoissa. Vaikuttaa, että olemme onnistuneet Varsakunkku-kilpailusarjan yhdessä päämäärässä saada varsoja aiemmin starttiin”, hän iloitsee.

Varsakunkku-kilpailun hallituksessa istuvan Rautiaisen mukaan kilpailusarja jatkuu samoilla suuntaviivoilla myös ensi vuonna. Ainakaan vielä ei tammoille tulla tarjoamaan erillisiä finaaleja.

”Maksamme kuitenkin tammoille 10 prosentin ylimääräisen palkinnon finaaleissa. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo kilpailun osalta.”

Ravivalmennustoiminnan lisäksi Terho Rautiainen ja puoliso Maarit Huttunen pyörittävät isohkoa oriasemaa.

Vuojalahdessa vaikuttaneista siitosoreista Laitisen perheen omistama Kihisee sai kuluneella kaudella 103 tammaa. Yksi suosituimmista suomenhevosoreista jatkaa samoissa tiloissa myös ensi kaudella.

”Kihisee on hyvä pohja rakentaa oriaseman toiminta ensi vuodelle. Keskusteluja on käyty muistakin oreista, mutta ne ratkennevat myöhemmin talven aikana”, Rautiainen tuumaa.

Maaseudun Tulevaisuus on Varsakunkun yhteistyökumppani.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Siirin Valtsu paras Varsakunkussa – MAS For You ja Shackhills Twister Kasvattajakruunun valtiaat

Terho Rautiainen palkittiin Suomen Hippoksen kultaisella ansiomerkillä – "Tämä tuli yllätyksenä, ei tämmöistä osannut odottaa"

Superjuoksija Vixus jää Terho Rautiaiselle treeniin - ”Lähdemme käymään Tupamäen Anteron luona kysymässä, josko saisimme hiittiluvan”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video