Uutiset

Aarne Lintulahti on poissa

Yksi raviurheilun väriläiskistä, Aarne Lintulahti, on kuollut. Lintulahti oli urheilumies vailla vertaa ja taitava hevosten laittelija. Onnistumisia oli monia, mutta Speedy Flicka, ykköstason tamma "Likka", oli "Lintu-Arskan" elämän hevonen.
Ville Toivonen
Aarne Lintulahti, 1935-2022, oli monipuolinen ja menestyksekäs urheilu- sekä ravimies.

Aarne Lintulahti hiipui pois tällä viikolla lyhyen mutta ärhäkän sairauden väsyttämänä 86-vuotiaana Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Lintulahti eli "Lintu-Arska", sitä nimeä hän käytti itsekin, oli urheilumies henkeen ja vereen. Hänet tunnettiin ikämiesten yhdistetyn MM-mitaleistaan, rajuista pyöräilysuorituksistaan, rohkeista lausunnoistaan ja ennen kaikkea monista menestyshevosistaan. Ne hän rakensi yhdessä vaimonsa, suremaan jääneen Aune Lintulahden, kanssa.

"Kuusi vuosikymmentä mentiin yhtä jalkaa", Aune Lintulahti kertoo.

"Aarne oli värikäs persoona, mutta meidän yhteiselämämme oli täysin särötöntä. Hevoset olivat vähän kuin meidän lapsiamme, kun ei meille suotu jälkikasvua. Ne työnsivät turpansa karsinasta kilvan aamulla, että vie minut ensin tarhaan. Koskaan ei hevosia kuritettu vaan koitettiin hyvällä ja siinä myös onnistuttiin."

"Speedy Flicka (12,6 ja 224692 euroa) se varmaan oli se elämän hevonen, mutta monta muutakin hyvää sattui meidän tielle. Nettiaikana minä olin se joka kaivoin hevosten taustat eli 'löysin' hepat, Arska laittoi kuntoon ja minä pidin hyvänä. Oli Farming Way (12,5 ja 104037 euroa), vuoden voitokkain Mäntyvaarassa Xanthis Seastar (40 voittoa, 13,9 voltista montéssa ja 89327 euroa) ja BWT Hellion (11,2 ja 139049 euroa)."

"Farming Waysta Kaarlo Ahokas, joka oli kasvattaja, sanoi Arskalle, että pitäisi löytää uusia samanlaisia, kun oli saanut kymppitonnin kasvattajarahoja. Ahokas ei ollut saanut sitä oikein menemään, mutta Tapio Hoikka, joka oli siellä töissä, sanoi että se on silti hyvä. Oikeassa oli: pääsimme menestyksiin silläkin. BWT Hellionista kaikki sanoivat, ettei Pekka Korven jälkeen voi saada hevosta paremmaksi, mutta kyllä Hellion vain paransi ennätystäänkin. Niin kävi vaikka välillä tuntui, että 'aina' oli rata 12 kovalle avaajalle."

"Aarne suhtautui kaikkeen tekemiseen täydellä sydämellä, tosiaankin. Viimeisten kahden kuukauden sairastelussa voimat, jotka välillä tuntuivat ehtymättömiltä, kuitenkin hiipuivat. Pitää kiittää keskussairaalan väkeä todella hyvästä hoidosta. Välillä Arska kävi vielä kotonakin, koska niin halusi, mutta voimat kävivät liian vähiin. Siellä sairaalan kappelissa kävin eilen sanomassa hyvästit jälkeenpäinkin. Aarnella oli sama velmu hymy naamalla vielä lähteissäänkin." 

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutisviikko minuutissa: vuoden raviurheilijaa ja loppusuoran Prix d'Amerique -draamaa

MT Hevoset -ohjelma ilmestyy jatkossa joka toinen sunnuntai – helmikuusta alkaen sen rinnalle tulee toinen ohjelma

Ravivalmentajien ykkösen valinta erittäin vaikeaa, ohjastajissa vuosi 2021 oli Raitalan

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle