Uutiset

Hippoksen Jukka Niskanen tuuppaa eurooppalaista tulostietokantaa eteenpäin - valmis keväällä

Viime vuodet UET:n eli Euroopan ravijärjestön suurimmilla mailla on ollut hankkeena aikaansaada yleiseurooppalainen tulostietokanta, josta keskusjärjestöt saisivat ajantasaista tietoa eri maissa kilpailevista hevosista. LOPUSSA TOIMITTAJAN KOMMENTTI.
Ville Toivonen
Suomen Hippoksen tietoturvapäällikkö Jukka Niskanen tekee tärkeää työtä raviurheilun tulevaisuuden kannalta.

Tulostietokannan rakentaminen on ollut Suomen Hippoksen tietohallintopäällikön Jukka Niskasen vetämä projekti. Järjestelmän jalkautumispäivä oli määrätty jo vuodeksi 2021, mutta se on valmistunut odotettua hitaammin. Kuitenkin Niskanen on optimisti sen suhteen, että tulospankki aukeaisi tänä keväänä.

"Projektin läpivieminen on ollut haastavaa", Niskanen myöntää.

"Kaikki osapuolet eivät ole aina pystyneet priorisoimaan tätä kärkeen ja aikarajoista ei kaikin osin ole pystytty pitämään kiinni. Se on ymmärrettävääkin, koska tietoja koskevia lyhenteitä ja koodistoa on tuhottoman paljon, ja ne ovat kaikissa maissa omansa laisia. Tätä loputonta määrää sälää on kerätty ja koodattu. Järjestelmä on jo joiltain osin valmis ja käytössäkin, utta koknaisuus valmistuu näillä näkymin keväällä."

"Asia on ehdottomasti tärkeä sekä kilpailutoiminnan auttamiseksi että vaikkapa jalostustietojen päivittämiseksi myös. Ranskalainen siitosori Love You on esimerkiksi jalostuspuolella hyvä esimerkki. Sillä on iso määrä jälkeläisiä monessa maassa. On selvää, että kyse on tosi hyvästä periyttäjästä, mutta kun saadaan kaikki eurooppalaiset tulokset yhteen, saadaa lisävaloa siihen, kuinka hyvästä oriista oikein on kyse."

Toimittajan kommentti:

Tulokset ja tilastot ratkaisevat koko urheilumuodon tulevaisuuden

Mitä on urheilulaji ilman tuloksia? Tämä kysymys kertoo olennaisen Jukka Niskasen työn Euroopan ravitulosten yhteen paikkaan saattamisen tärkeydestä. Esimerkiksi toimittajana on välillä äärettömän haastavaa kirjoittaa, kun ei tiedä tuloksesta kaikkea.

Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa ohjastajien voittomäärät tai ennätykset. Kari Alapekkala on Hippoksen heppa-järjestelmän mukaan ohjastanut urallaan 999 voittoa ja pyhänä Oulussa on vaara, että torniolainen saa pyöreitä lukemia aikaiseksi. Todellisuudesssa luku on kuitenkin Alapekkalan ohjastajauralla jo ylittynyt. Ahkerana Pohjois-Ruotsin ravien kilpailijana Alapekkalalla on voittoja myös Ruotsin rekisterissä olevilla hevosilla, joiden ykköset eivät ole tulleet mukaan heppa-järjestelmän pariin. Milloin Alapekkalan 1000 voiton klubiin siirtymisestä siis pitäisi tai olisi pitänyt kirjoittaa mediassa?

Toinen esimerkki on ennätykset. Probleema ei ratkea aivan yksinkertaisesti tulostietokannan myötä. Lajille olisi toki erinomaisen hyvä saada selkeämpi ennätysstandardi sovittua eri maiden kesken.

Esimerkki: Dusktodawn Boogien kilometriaika 12,0 täyden matkan ryhmässä Vincenneissä 9. tammikuuta oli toisaalta maailmanennätys - toisaalta se ei ollut edes Suomen ennätys. Miten tämä on mahdollista?

Suomenennätyksiksi hyväksytään vuodesta 2003 lähtien voittoajat totoraveissa. Dusktodawn Boogien aika 12,0 alittaa Mascate Matchin 12,1:n ja se on tehty totoraveissa, mutta miksi ennätystä ei noteerata? Hippoksen kilpailusäännöissä kerrotaan, että vain 1000 metrin radoilla (plus/miinus 25% eroa kaviouran pituudessa) juostut ennätykset ovat SE-tuloksia. Dusktodawn Boogien tulos saavutettiin Vincennesin 1975 metrin mittaisella kaviouralla, joten se ei ole SE.

Ruotsalaisen ravimedian Travrondenin nettisivujen mukaan toisaalta Dusktodawn Boogien tulos lienee tammojen ME yli 1600 metrin mittaisilla kaviourilla, sillä se alittaa Victoiren 2013 Vincennesin isolla radalla juokseman kilometriajan 12,2. Travronden-media Ruotsista on keskusjärjestö UET:n yhteistyökumppani noteeraamaan ME-tuloksia

Toistaiseksi tosin Dusktodawn Boogien tulos ei ole päässyt "Rondenin" ME-luetteloon, mutta kirjattaneen sinne pian. Toisaalta Lisa American ja Marion Fouty Bonin noteeraama 11,1 kilometrin mittaisella radalla onkin "kovempi" ME, sillä se on tehty lyhyemmällä kaviouralla, joka keskimäärin hidastaa juoksemista. Toisaalta tietysti Vincennesin iso rata yli 10 metrin korkeuseroineen on aikamoinen murtomaarata. Miten näitä ennätyksiä oikein pitäisi noteerata ja lukea?

"Ennätystuloksissa on kirjavuutta", Hippoksen tietoturvapäällikkö Jukka Niskanen myöntää.

"Siihen uusi tulostietokanta ei vielä tuo apua. Ranskassa on ongelmana vielä sekin, että kaviouran pituus mitataan eri paikasta metrin ulompaa sisäreunasta kuin Pohjoismaissa. Kaviourat ovat siis Ranskassa vähän 'lyhempiä' kuin Pohjoismaissa. Yhteinen standardi noteerata ennätyksiä koko maailmassa olisi iso askel lajille, mutta siihen ei taideta olla pääsemässä ihan lähiaikoina."

Eurooppalaisen tulostietokannan lanseeraus toivottavasti tänä herran vuonna 2022 on isompi askel raviurheilun eteen, kuin moni tulee ajatelleeksikaan. Kuitenkin kehityksen askeleita riittää edessäpäin. Toimittajana ja raviromantikkona haaveilein päivästä, jolloin ennätykset olisivat yhteismitallisia koko maailmassa - ravisäännöistä puhumattakaan! Valitettavasti aika jättää, ennen kuin se päivä koittaa

 

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Euroopan kakkoskisa Prix de Cornulier pyhänä: mukana tutut Zarenne Fas ja Unique Juni

Uutisviikko minuutissa: vuoden raviurheilijaa ja loppusuoran Prix d'Amerique -draamaa

Draamaa Prix de Belgiquessa - Bazíre voitti silti

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle