Näillä nikseillä saat jopa ruostuneen valurautapadan täyteen iskuun
Oikein hoidettu pata kestää kovaa käyttöä ja palvelee ikuisesti.
Valurautainen pata kestää kovaakin käyttöä ja palvelee oikein hoidettuna ikuisesti. Kuva: Jaana KankaanpääJämäkkä paksuseinäinen valurautapata on arvokas hankinta, mutta oikein hoidettuna ikuinen. Se kestää kovaakin käyttöä ja korkeita lämpötiloja, joskin lämpösokkia kannattaa välttää eli pata on hyvä lämmittää ja jäähdyttää hitaasti eikä sitä pidä nostaa kuumana tiskialtaaseen vesisuihkun alle.
Valurauta sopii kaikille liesityypeille, myös induktiolle, ja se kestää puisten ja muovisten työvälineiden lisäksi myös metallisia. Pataruokia voi kypsentää lieden lisäksi myös uunissa, sillä valurautapata kestää uunikuumennuksen.
Padan huokoista sisäpintaa ei pidä pestä astianpesuaineella. Kuuma vesi ja tiskiharja tai karhunkieli riittävät putsaukseen. Kuivaamisen jälkeen valurautapadan pinnat pyyhkäistään ruokaöljyllä tai silavalla. Lyhyt jälkikuumennus tehostaa rasvausta, ja ylimääräiset pyyhitään pois nukkaamattomalla liinalla.
Jos pata on päässyt ruostumaan, sen saa elvytettyä poistamalla ruostekohdat metalliharjalla tai teräsvillalla. Huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen padan sisäpinnat rasvataan kauttaaltaan ja pataa kuumennetaan 200-asteisessa uunissa puolesta tunnista tuntiin. Ylimääräinen rasva pyyhitään pois, ja pata on taas käyttövalmis.
Säilytä pata kuivassa paikassa kansi kevyesti raollaan. Ruuansäilytykseen valurautapataa ei suositella, sillä pata saattaa ruostua ja antaa ruokaan makua.
Emalipinnoitettu rautapata on edellistä kevyempi ja helppohoitoisempi. Sen voi pestä saippuavedellä ja harjalla, mutta teräsvilla naarmuttaa emalipintaa. Emali on myös herkkä kolhuille, joten käsittele pataa hellästi ja vältä jyrkkiä lämmönvaihteluita.
Katso pataruokien reseptejä MT Ruoka -reseptihausta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

