VTT ja Helsingin yliopisto haastavat tofua ja seitania uusilla kasviproteiinituotteilla
EXPRO-projektissa kehitetään hyvänmakuisia tuotteita muun muassa suomalaisesta kaurasta ja härkäpavusta.
Elintarvikeala alkaa yhdessä kehittää suomalaisia kasviproteiinituotteita maailman markkinoille. Kuva: Sanne KatainenVTT johtaa EXPRO-projektia, jonka tavoitteena on rakentaa verkosto, kasviproteiinituotteiden kehittämiseen kotimaisista raaka-aineista. Mukana on koko tuotantoketju raaka-aineista tuotekehitykseen ja kuluttaja- ja markkinatutkimukseen asti.
Projekti alkaa nyt kesäkuussa ja sitä rahoittaa Business Finland. Kokonaisbudjetti kahdelle vuodelle on 2,1 miljoonaa euroa.
Projektin tavoitteena on nostaa kasvipohjaisten tuotteiden vientiä innovaatioiden avulla. Nyt markkinoilla jylläävät soija- ja vehnäpohjaiset tuotteet, kuten tofu ja seitan.
Projektissa aiotaan hyödyntää märkäekstruusio- ja bioprosessointimenetelmiä yhdistelmänä niin maun kuin rakenteenkin muokkaamiseen, mikä on alalla uusi menettelytapa.
Tutkimuslaitoksen ja yliopiston lisäksi mukana ovat Apetit & Avena Nordic Grain, Compass Group Suomi, Fazer, Foodwest, Gold&Green Foods, Lihel, Raisio, Ultima ja West Mills.
"Suomalaisen elintarviketeollisuuden vientipotentiaalin kasvu voi syntyä sekä liha- että muiden tuotteiden kasvipohjaisista vaihtoehdoista, raaka-aineista sekä teknologian lisensoinnista”, sanoo erikoistutkija Kaisu Honkapää VTT:ltä tiedotteessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
