Satamaidon tuotanto päässee illalla taas käyntiin
Enterobakteeri sotki Satamaidon meijerin perjantaina ja tuotanto jouduttiin keskeyttämään.
Satamaidon ongelmat ovat nyt jatkuneet toista viikkoa. Ensin selvitettiin enterobakteeria, sitten listeriaa. Kuva: Jaana KankaanpääOsuuskunta Satamaito joutui vetämään perjantaina pois markkinoilta koko torstain tuotantonsa, koska pienestä tuote-erästä löytyi enterobakteeria. Samalla tuotanto jouduttiin keskeyttämään loppuviikoksi.
Satamaidon toimitusjohtaja Jarmo Oksman kertoi sunnuntaina iltapäivällä, että jo aamun kaikki koetulokset olivat puhtaita.
"Haluamme kuitenkin tuplavarmennuksen ja odottelemme sunnuntai-iltaan saakka viimeisten laboratoriotutkimusten valmistumiseen, ennen kuin päätämme tuotannon uudelleen käynnistämisestä", hän sanoi.
Oksman sanoo, että syy harvinaisen enterobakteerin pääsyyn meijerituotteisiin on mitä ilmeisimmin pesulinjastossa olleessa teknisessä viassa.
"Tarkemmin en halua vikaa alkaa eritellä enkä pysty vielä arvioimaan tappioiden suuruutta. Meillä on kyllä toiminnan keskeytymisen varalta vakuutukset kunnossa."
Hyvityksen saa kaupasta
Kuluttajien ei kaupoissa enää tarvitse olla huolissaan, koska koko torstain 7.5. tuotanto on jo vedetty pois markkinoilta. Kotona parasta ennen päiväyksellä 27.5. valmistettuja Satamaidon tuotteita ei kannata nauttia, vaan tyhjät pakkaukset voi palauttaa kauppaan ja saada sieltä hyvityksen tai uuden tuotteen.
"Varotoimenpiteenä vedimme koko tuotannon pois, vaikka nyt on selvinnyt, että bakteeria oli vain varsin pienessä tuoteryhmässä", Oksman sanoo.
Ihmisten ja eläinten ulosteissa esiintyvä enterobakteeri aiheuttaa vatsatautia. Yleensä bakteerit tuhoutuvat pastöroinnissa.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tapaus on meijerissä harvinainen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
