Hesburgerin mukaan kotimaiset ranskanperunat eivät kelvanneet suomalaisille – Suomen kaikki kolme suurta hampurilaisketjua tarjoavat ravintoloissaan ulkomaisia ranskanperunoita
Kotimainen Hesburger vaihtoi kotimaiset ranskanperunat ulkomaisiin jo 1990-luvulla heikon asiakaspalautteen takia.
Mcdonaldsilla perunavalinnan kriteereinä ovat perunan koko eli sen pituus ja leveys, tasakokoisuus, muoto, rakenne, tärkkelyksen jakautuminen, väri ja kosteus. Kuva: Jarkko SirkiäKaikki kolme Suomessa toimivaa hampurilaisravintolajättiä käyttää Suomen ravintoloissaan ulkomaisia ranskanperunoita. Hesburgerin ranskanperunat ovat peräisin Hollannista, Mcdonaldsin Saksasta ja Burger Kingin joko Hollannista tai Belgiasta.
Hesburgerin viestintäpäällikkö Heini Santos kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että tuotekehitysvaiheessa Hesburgerilla testataan eri raaka-ainevaihtoehtoja, jotta löydetään Hesburgerin tarkoitukseen parhaiten soveltuva raaka-aine.
"Raaka-aineiden valintaan vaikuttavat monet asiat, kuten maku, laatu, saatavuus, hinta sekä toimitusvarmuus", Santos sanoo.
Hesburger on aiemmin myynyt kotimaisia ranskanperunoita, mutta niistä tuli viestintäpäällikön mukaan asiakkailta runsaasti kritiikkiä.
"Suomalainen ranskanperuna ei vastannut kuluttajien odotuksia muun muassa koon ja maun osalta. Hesburgerin tuotekehitys on jatkuvaa ja voimme jatkossakin testata kotimaisia ranskanperunavaihtoehtoja", hän vakuuttaa.
Tällä hetkellä Hesburgerin ravintoloiden käyttämät ranskalaiset tulevat yhdeltä Euroopan suurimmista ranskanperunoiden valmistajista McCainilta. McCainin toimittamia ranskanperunoita on tarjottu Hesburgerin ravintoloissa helmikuusta lähtien.
Suomen Mcdonalds -ravintoloissa käytetään Russet Burbank -lajikkeen perunoista valmistettuja ranskanperunoita, jotka ovat peräisin Saksasta.
Suomen Mcdonaldsin viestintäpäällikkö Heli Ryhänen huomauttaa, että ketjun käyttämää perunalajia ei tällä hetkellä kasvateta Suomessa. Ryhäsen mukaan ongelmia aiheuttaa se, että ketjun ranskanperunat leikataan kokonaisista perunoista, eikä sille kelpaa "muhennos".
Jotta peruna soveltuisi ketjun tarpeisiin, on sen lähtökoon oltava riittävän iso. Näin varmistetaan se, että riittävä määrä ranskanperunoista on yli 10 senttimetrin mittaisia.
Se, että pikaruokajätin ravintoloissa nautittaisiin tulevaisuudessa suomalaisista perunoista tehtyjä ranskanperunoita, ei vaikuta Mcdonaldsin lausunnon perusteella todennäköiseltä,
"Suomen kasvukausi on liian lyhyt tuottaakseen sellaisia perunoita, joita tarvittaisiin korkealaatuisen meidän speksin mukaisen ranskalaisen valmistamiseen. Peruna ei siis ehdi kasvaa tarpeeksi isoksi", Ryhänen kertoo.
Perunavalinnan kriteereinä ovat perunan koko eli sen pituus ja leveys, tasakokoisuus, muoto, rakenne, tärkkelyksen jakautuminen, väri ja kosteus.
"Tasalaatuisuus ja koko ovat olleet suurimmat haasteet", viestintäpäällikkö sanoo.
Kolmas hampurilaisravintolajätti, Burger King, käyttää tilanteen mukaan joko Hollannista tai Belgiasta peräisin olevia ranskanperunoita. Saman toimittajan perunoita on käytetty ketjun ravintoloissa vuodesta 2013 lähtien.
Restelin Burger Kingistä vastaava ketjujohtaja Siru Kalpio kertoo, että raaka-ainevalintoihin vaikuttavat maku, laatu toimitusvarmuus sekä vastuullisuus.
Vaikka ranskanperunat tulevat tällä hetkellä ulkomailta, on joskus mahdollsista, että Burger Kingin tarjoamat ranskalaiset olisivat kotimaisia.
"Keskustelemme aktiivisesti myös mahdollisuuksista käyttää suomalaisia raaka-aineita toiminnassamme", Kalpio sanoo.
Juttua tarkennettu 12.3. klo 11:40. Hesburger vaihtoi ranskanperunoiden raaka-aineen ulkomaiseksi 1990-luvulla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
