Tällä ohjeella valmistuu aito, perinteinen pasha
Pasha on pääsiäisen tuhti jälkiruoka tai kahvipöydän herkku. Sitä riittää pienikin annos. Katso tästä resepti perinteiseen pashaan.Pasha on perua ortodoksisesta pääsiäisperinteestä, jolloin pääsiäistä edeltävän paaston aikana maitoa ja munia kertyi varastoon. Koko kansan suosion pasha saavutti 1970-luvulla, mikä oli tiedotusvälineiden jakamien reseptien ja idän perinteitä kohtaan tunnetun kiinnostuksen ansiota.
Pashan valmistuksessa on monia ohjeita, joista toisissa massa myös kuumennetaan. Yhteistä on, että valmistusaineina käytetään voita, maitorahkaa, kermaa, munia ja sokeria.
Makuaineet voivat vaihdella, ja yleisiä ovat rusinat, mantelit, pomeranssinkuori, sitruuna, vanilja ja korintit. Pashaa on syöty sellaisenaan, mutta sitä on myös levitetty pääsiäisleivän eli kulitsan päälle.
Perinteinen pasha
8 annosta
Ainekset
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 500 g maitorahkaa
- 1 kananmuna
- ½ dl sitruunanmehua
- ½ dl mantelirouhetta
- ½ dl rusinoita
- 2 dl vispikermaa
Koristeluun
- 1 rs ananaskirsikoita
Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, muna, sitruunamehu, mantelirouhe ja rusinat.
Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Nostele kermavaahto rahkaseoksen joukkoon.
Kumoa pasha ohuella kankaalla vuorattuun pashamuottiin valumaan. Nosta muotti toisen astian päälle, niin että hera pääsee valumaan pois. Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään yön yli.
Kumoa pasha seuraavana päivänä, poista muotti ja kangas. Koristele esimerkiksi ananaskirsikoilla.
Vinkki: Jos sinulla ei ole muottia, voit valuttaa pashan myös siivilässä tai kahvinsuodattimessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



