Ruoka

Opiskelijaravintolayhtiö ja Munax sanasodassa häkkikananmunista: "Halventavaa ja alentavaa"

Ruoka 27.02.2018

HYY-Yhtymä kertoi viime viikolla lopettavansa häkkikananmunien käytön.


Jaana Kankaanpää
Se, että HYY-Yhtymän ravintolatoiminnan liiketoimintajohtaja Marika Risku liputtaa kokonaista tuotantomuotoa vastaan, tuntuu Munaxin Janne Torikasta tuottajia halventavalta ja alentavalta.

Helsingissä opiskelijaravintolapalveluita pyörittävä HYY-Yhtymä ja munayhtiö Munax ovat häkkikananmunia koskevassa sanasodassa.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama ja muun muassa opiskelijaravintolatoimintaa pyörittävä HYY-Yhtymä kertoi viime viikolla, että sen ravintolat luopuvat häkkikananmunien käytöstä. Jatkossa nämä ravintolat tarjoavat omissa tuotteissaan vain lattiakanaloissa tuotettuja kananmunia.

"Haluamme, että meidän ravintoloissamme voidaan tehdä joka päivä ratkaisuja, jotka ovat eettisesti kestäviä. Luopuminen häkkikanaloissa tuotetuista häkkikananmunista tukee munijakanojen lajityypillistä käyttäytymistä. Tällä valinnalla voimme konkreettisesti tukea eläinten hyvinvointia", HYY-Yhtymän ravintolatoiminnan liiketoimintajohtaja Marika Risku totesi tiedotteessa.

Ratkaisuaan HYY-Yhtymä on perustellut sillä, että häkkikanaloissa tuotetuista munista on luovuttu laajasti Euroopassa. Riskun mukaan HYY-Yhtymälle on tärkeää olla rohkaisemassa muita alan toimijoita sekä omia tavarantoimittajiaan omalla esimerkillään.

HYY-Yhtymän ravintolatoiminnan liiketoimintajohtajan Marika Riskun lausunnot eivät ole herättäneet riemunkiljahduksia kananmunatalo Munaxin johdossa. Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka onkin julkaissut asiaan liittyen avoimen kirjeen.

Suomessa ja muualla EU:ssa kananmunia tuotetaan neljällä tavalla eli virikehäkkikanaloissa, lattiakanaloissa, ulkokanaloissa sekä luomukanaloissa. Torikka muistuttaa kirjeessään, että nämä kaikki tuotantotavat ovat laillisia ja hyväksyttyjä.

"Minä Munaxin toimitusjohtajana haluan muistuttaa, että perinteiset häkkikanalat kiellettiin vuoden 2012 alusta. Tuolloin ala investoi merkittävästi ja eläinten hyvinvointia parannettiin eri tuotantomuodoilla", hän toteaa.

Tuolloin häkkikanalat muuttuivat virikehäkkikanaloiksi ja kanat saivat lisätilaa, kuopsutusalueen, pesän, orret sekä kynsiviilat. Investointi maksoi Torikan mukaan 20 euroa kanaa kohden ja yhteensä koko alalle noin 50 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja huomauttaa, että kananmuna-ala tuomitsee kaikenlaisen laittoman toiminnan tai eläinten hoidon laiminlyönnit.

"Tosiasia on kuitenkin, että suomalainen kana voi hyvin ja niitä hoidetaan ammattitaidolla", hän kirjoittaa.

Se, että HYY-Yhtymän ravintolatoiminnan liiketoimintajohtaja Marika Risku liputtaa kokonaista tuotantomuotoa vastaan, tuntuu Torikasta tuottajia halventavalta ja alentavalta.

"Missään muualla maailmassa ei ole kanoille tehty vastaavaa olosuhteiden parannusta. Kanat Aasiassa ja Amerikassa asuvat ahtaammin kuin EU:ssa. Jos haluamme kansallisesti lopettaa yhden tuotantotavan niin se samalla tarkoittaa, että meiltä viedään kansainvälinen kilpailukyky myydä munia ja munatuotteita", Munaxin toimitusjohtaja huomauttaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT