Ruoka

Opiskelijan onnenpotku: Opinnäytetyönä kehitetty juuresjäätikku voitti Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun

Ruoka 15.05.2018

Rosa Tauriaisen kehittämä Vegepops Porkkana-mango -tikku valittiin elintarvikealan viime vuoden parhaaksi tuoteuutuudeksi.


Riitta Mustonen
Vegepops-juurestikut kehitettiin kuluttajien toiveiden mukaan: lisää kotimaisia kasviksia, vähemmän lisättyä sokeria, ei gluteenia.
Vegepops-juurestikut kehitettiin kuluttajien toiveiden mukaan: lisää kotimaisia kasviksia, vähemmän lisättyä sokeria, ei gluteenia.
Rosa Tauriaisen oma suosikkimaku, mansikka-punajuuri-juurestikku, on jo jäänyt pois markkinoilta.
Rosa Tauriaisen oma suosikkimaku, mansikka-punajuuri-juurestikku, on jo jäänyt pois markkinoilta.

Apetit Vegepops Porkkana-mango -tikku suli niin makeasti Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun raatilaisten suussa, että raati rankkasi sen koko vuoden parhaaksi tuoteuutuudeksi.

"Aivan uudenlainen kotimainen tuoteinnovaatio", "yhdistää kasvisjalostajan ja jäätelötehtaan osaamisen", "lisää kasvisten syöntiä", raati ylisti.

Juuresjäätikun on kehittänyt elintarviketieteiden maisteri Rosa Tauriainen. Hän oli harjoittelijana jäätelötehdas Fronerilla, kun Apetitilta tuli idea kehittää kasvissoseesta mehujää. Tehtävä annettiin Tauriaiselle, joka sai siitä opinnäytetyönsä aiheen.

"Pääraaka-aine kasvissose oli jäätelötehtaan näkökulmasta jotain aivan uutta. Sen soveltaminen prosessiin oli yksi päähaasteista", Tauriainen kertoo.

Toinen haaste oli makeus, joka jäätelöissä on totuttu aikaansaamaan sokerilla. Jäätikkuun haluttiin luontaisia hedelmäsokereita, joita porkkanan lisäksi saatiin mangososeesta. Myös syvän keltainen väri tulee raaka-aineista eikä keinotekoisista väriaineista.

Vei noin vuoden ennen kuin toivotunlainen juuresjää syntyi.

Apetit lanseerasi viime keväänä kolme makua, joista yksi oli porkkana-mango. Kaksi muuta, porkkana-ananas ja punajuuri-mansikka, ovat jääneet jo pois tuotannosta ja uutuutena tälle vuodelle tuotiin porkkana-vadelma.

Tauriaisen mukaan juuresjäätikku sopii monenlaisille kuluttajille. Useimmat ruokarajoitteiset pystyvät nauttimaan siitä, samoin pikkulapset, koska tuote on lähes lisäaineeton.

Raati kiitti juuresjäätikkua myös siitä, että se lisää kasvisten syöntiä. Vegepops porkkana-mangossa on 41 prosenttia kasviksia ja hedelmiä.

Juuresjäätikut valmistetaan Froneri Finland Oy Turengin jäätelötehtaalla. Juuressoseet tulevat Apetitin suomalaisilta sopimustuottajilta.

Kevään aikana käydyn kilpailun finaalissa oli kahdeksan kotimaista elintarvikeuutuutta.

Raadin kunniamaininnan saivat Kala-Lapin Lapin Lumous kylmäsavutartar ja Snellmanin Lihanjalostuksen Superior Kinkku. Molemmat tuotteet vakuuttivat erinomaisella maullaan. Superior Kinkkua raati kuvaili hyväksi ja laadukkaaksi lisäarvotuotteeksi, ja Lapin Lumous kylmäsavutartarissa innostivat monipuoliset käyttömahdollisuudet.

Finaalissa kilpailivat lisäksi Fazer Sirkkaleipä, Myllärin Omenatarhan Granola, Ilo Hummus Härkäpapu, Valio Luomu™ jogurttinen tuorepuuro 175g omena-kaneli-kaura laktoositon ja Berrypicker vadelma+puolukka täysjyvämuro. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 51 Suomessa kehitettyä ja valmistettua uutuustuotetta.

Raatiin kuuluivat kansanedustaja Anne Kalmari, SOK:n valikoimajohtaja Antti Oksa, Lidlin viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, keittiömestari Hans Välimäki ja Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT