Palapaisti
Pataruoka on takuuvarma vaihtoehto, jos pakastimeen on eksynyt lahtivajalta myttyjä, joissa lukee ”paisti” tai ”hirvenlihaa”. Mureuden ja herkullisuuden varmistamiseksi epätarkasti merkityistä lihoista on varminta valmistaa pitkään haudutettavaa ruokaa, kuten palapaistia. Siihen käyvät lähes kaikki luuttomat, vähän sidekudosta sisältävät ruhonosat, kuten ulko- tai lapapaisti.Palapaisti
noin 6 annosta
Ainekset
- noin 800 g hirven patalihaa, esim. ulko- tai lapapaistia
- voita
- öljyä
- vettä
- 2 porkkanaa
- 2 sipulia
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 1 rkl riistafondia
- ½ dl tomaattipyreetä
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 2 dl ruokakermaa
- (persiljaa)
Valmistusohje
Leikkaa huoneenlämpöinen liha suupalan kokoisiksi paloiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja hienonna sipulit.
Kuumenna pannulla voita ja öljyä. Ruskista lihat kolmessa erässä. Kun pinnat ovat saaneet väriä, kumoa lihat pataan. Kaada pannulle reilu desi vettä ja anna kiehahtaa. Kumoa myös vesi pataan. Pese pannu ja toista, kunnes kaikki lihat on ruskistettu. Ennen kuin kiehautat pannulla viimeistä erää vettä, ripottele vehnäjauhot pannulle. Lisää vesi ja riistafondi koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja kumoa pataan.
Lisää pataan kasvikset, tomaattipyree ja mausteet. Jos neste ei peitä lihoja, lisää vettä, kunnes se juuri ja juuri peittää lihat ja kasvikset.
Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia. Lisää pataan kerma, ja anna hautua vielä noin 30 minuuttia.
Tarkista maku, ja lisää mausteita tarvittaessa.
Viimeistele halutessasi persiljalla. Palapaistin kanssa maistuvat perunat ja salaatti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


