Kebab kuohuttaa EU-parlamentissa: mepit vastustavat fosfaattien käyttöä
Kebabissa yleisesti esiintyvä fosfaatti ja sydänsairaudet korreloivat keskenään, mepit vetosivat.
Komissio on antanut kebablihalle poikkeuksen, jossa fosfaatteja voidaan käyttää. Kuva: Markku VuorikariEuroopan parlamentin terveysvaliokunnan jäsenet esittivät viime viikolla huolensa elintarvikkeissa käytettävien fosfaattien terveysvaikutuksista.
Valiokunnan mepit vastustivat fosforihappo-, di- ja trifosfaattien ja polyfosfaattien (E 338-452) käyttöä kebablihassa – oli kyseessä sitten lampaan-, karitsan-, vasikan-, naudan- tai siipikarjalihakebab. Valiokunnan vetoomus, joka yrittää kaataa komission kannan, meni läpi äänin 32–22.
Asiasta kertoi ensimmäisenä The Guardian.
Komissio on aiemmin sanonut, että se sallii fosfaattien käytön kebablihassa. Jos parlamentti täysistunnossaan kannattaa valiokunnan vastaehdotusta ehdottomalla enemmistöllä (376 ääntä), asia menee takaisin EU-komission käsittelyyn.
EU:n säännöt eivät yleensä salli fosfaatti-lisäaineiden käyttöä raakalihavalmisteissa. Fosfaatteja käytetään kuitenkin niissä yhä enemmän, koska ne pitävät yllä makua ja säilyttävät vettä.
Parlamentin jäsenet huomauttivat, että saksalaisella tutkimuksella on osoitettu yhteys fosfaattisten lisäaineiden ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä.
Myös yhdysvaltalaistutkimus toteaa, että fosforipitoista ruokavaliota noudattavalla henkilöllä on suurempi riski sairastua. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on vastannut, ettei korrelaatiota ole.
EFSA arvioi lisäaineiden turvallisuuden uudelleen vuoden 2018 loppuun mennessä. EU-parlamentti äänestää asiasta kahden viikon päästä täysistunnossa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
