Niukka voitto kebablihalle – EU-parlamentti sallii fosfaattien käytön
Euroopan parlamentti äänesti täysistunnossa fosfaattien käytön sallimisen puolesta.
Euroopan parlamentin terveysvaliokunnan komissiolle tekemä vastaesitys fosfaattien käytön vastustamisesta ei saavuttanut 376 mepin määräenemmistöä keskiviikon täysistunnon äänestyksessä. Kuva: Anni-Sofia HoppiEuroopan komission esitys fosforihapon, di-, tri- ja polysulfaattien ( E 338-452) käytön sallimisesta kebablihassa etenee. Esitys koskee sekä lampaan-, naudan- että kananlihakebabia.
Parlamentin kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan komissiolle tekemä vastaesitys fosfaattien käytön vastustamisesta ei saavuttanut 376 mepin määräenemmistöä keskiviikon täysistunnon äänestyksessä. Esitystä tuki 373 meppiä, vastaan äänesti 272 meppiä, ja tyhjää 30 meppiä.
Terveysvaliokunnan vastaesityksen taustalla oli huoli fosfaattien aiheuttamista kansanterveydellisistä vaikutuksista kuten sydän- ja verisuonisairauksista.
Valiokunta olisi halunnut odottaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten (EFSA) tieteellistä selvitystä ennen fosfaatin käytön sallimista. Selvityksen on määrä valmistua vuoden 2018 loppuun mennessä.
Komissio perustelee fosfaattien käyttöä lihavalkuaisen osittaisella uuttamisella ja hajottamisella, jolloin fosfaatti muodostaa valkuaiskalvon pystyssä kypsennettävien pakastettujen lihavartaiden pinnalle. Se sitoo lihapalaset yhteen, jolloin sekä jäätyminen että paistaminen on tasaista.
Euroopan Unionin säännöissä ei sallita fosfaattien käyttöä lisäaineena lihanvalmistuksessa sisämarkkinoilla, ellei sitä ole erityisesti sallittu lainsäädännöllisellä listalla. Komission esitys koskee pystyssä kypsennettävien pakastettujen lihavartaiden eli kebabin lisäämistä listalle.
Lisää aiheesta:
Kebab kuohuttaa EU-parlamentissa: mepit vastustavat fosfaattien käyttöä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
