Talous

"Turkistuotantoa pakko vähentää koronakriisin vuoksi" – Saga Fursin uusi toimitusjohtaja Magnus Ljung: "En usko että tarhojen määrä painuu Suomessa alle 500:n"

Koronapandemian vuoksi koko maailma on lähes pysähtynyt, sanoo turkisten huutokauppayhtiön Saga Furs Oyj:n uusi toimitusjohtaja Magnus Ljung. "Koronakriisi on iskenyt lujasti myös turkiselinkeinoon. Tuotantoa on nyt pakko vähentää. Tilapäisesti."
Saga Furs
Koronapandemian vaikutukset talouteen ovat mittavat, Saga Furs Oyj:n toimitusjohtaja Magnus Ljung sanoo.

Turkistuotanto Suomessa supistuu, se on tosiasia. Monet turkistuottajat ovat jo vähentäneet eläinmääräänsä, toimitusjohtaja Magnus Ljung sanoo.

"Tällä meneillään olevalla kaudella kettuja tuotetaan suomalaisilla turkistarhoilla 30–40 prosenttia vähemmän kuin edellisellä tuotantokaudella", Ljung kertoo.

Sinikettu on suomalaisen turkistuotannon tärkein eläin. Turkisten huutokauppayhtiön Saga Furs Oyj:n edellinen toimitusjohtaja Pertti Fallenius on vaatinut sinikettujen määrän vähentämistä.

"Kettutuotantoa on pienennettävä, jotta hintataso saadaan tuottajille kannattavaksi", Fallenius totesi MT:ssä 7.4.2020.

Ljungin mukaan vähentämistavoite koskee myös minkkejä ja suomensupeja.

"Minkkituotannossa tilanne on ollut haastava jo vuosia. Hinnat ovat olleet alamaissa pitkään. Tuotanto on vähentynyt itsestäänkin."

Lue lisää:

Saga Furs vaatii tarhaajia vähentämään kettujen määrää: "Uuden turkistuotannon rahoittamiseen on nyt tavallista vähemmän varoja"

Ylituotantoa, vuosia jatkunut hintakriisi ja nyt koronan iskut: "Moni turkistarhayhtiö kärsii sekä kannattavuus- että maksuvalmiusongelmista"

Saga Furs Oyj tiedotti keskiviikkoiltana, että yhtiön toimitusjohtaja vaihtuu. Edellinen toimitusjohtaja Pertti Fallenius jätti tehtävänsä välittömästi.

"Saga Furs Oyj on vakaalla pohjalla, mutta viime vuosina yhtiön taloudellinen tulos ei kuitenkaan ole ollut odotusten mukainen”, arvioi Saga Fursin hallituksen varapuheenjohtaja Kenneth Ingman pörssitiedotteessa, jossa kerrottiin toimitusjohtajan vaihtamisesta.

Samassa tiedotteessa todettiin, että Saga Fursin toimintaa on tehostettava. Tiedotteessa mainittiin myös rakenneuudistusten välttämättömyys.

Lue lisää:

Saga Furs vaihtaa toimitusjohtajaa: "Taloudellinen tulos ei viime vuosina ole ollut odotusten mukainen"

Uusi toimitusjohtaja Magnus Ljung haluaa parantaa alan yhteistyötä.

"Se tarkoittaa kaikkien toimijoiden yhteistyön tehostamista", Ljung sanoo ja luettelee turkisten huutokauppayhtiön, tarhaajat ja heidän liittonsa, rehukeittiöt ja rehukeittiöille raaka-aineita toimittavat asiakkaat.

Huutokauppayhtiön on pystyttävä nostamaan nahkoista saatavaa hintaa, Ljung sanoo.

"Yksi keino on markkinoinnin tehostaminen."

Alan rakenneuudistuksesta uusi toimitusjohtaja sanoo esimerkkinä turkistilojen määrän muutoksen.

"Viisi vuotta sitten Suomessa oli lähes tuhat tarhayritystä. Nyt lähestytään 500 yrityksen määrää."

Ljung ei usko, että tarhojen määrä painuu alle 500:n.

"Turkisten käyttö lisääntyy maailmanlaajuisesti", Ljung sanoo.

"Siinä mielessä tuotantoa on pystyttävä lisäämään heti, kun tästä akuutista kriisistä päästään eroon."

Tarkoittaako se lisää turkistarhoja Suomeen vai jäljellä olevien tarhojen tuotannon lisäämistä?

"En ota siihen kantaa. Hyvä puoli on, että suomalaiset tarhayritykset ovat kilpailukykyisiä sekä kettu- että minkkituotannossa."

Ljungin mukaan suomalaiset pystyvät kilpailemaan myös kiinalaisten tuottajien kanssa.

"Olemme hyvissä asemissa, kun markkinatilanne paranee."

Lue lisää:

Kiina tuottaa jo neljä kertaa enemmän ketunnahkoja kuin Suomi

Keskusta esittää turkistarhauskeskittymän vahvistamista – Jari Leppä puolueensa työllistämistoimista: ”Totta kai turkistalous on meidän papereissamme mukana"

Kevään perinteiset turkishuutokaupat peruuntuivat tänä vuonna. Suuret eurooppalaiset huutokauppayhtiöt Saga Furs Oyj ja tanskalainen Kopenhagen Fur järjestivät kumpikin verkkohuutokaupan.

Ljung sanoo, että verkkohuutokauppaa kehitetään. Ongelmatonta nettimyynti ei kuitenkaan ole.

"Netissä on erittäin vaikea myydä isoja nahkamääriä. Perinteinen huutokauppasalissa järjestetty myynti on tehokas: yhden päivän aikana pystytään myymään kolme tai jopa neljä kertaa enemmän nahkoja kuin verkkohuutokaupassa."

Magnus Ljung on koulutukseltaan diplomi-insinööri.

"Tulin ensimmäisen kerran Saga Furs Oyj:n palvelukseen vuonna 2011. Välillä olin lähes kaksi vuotta pois", Ljung kertoo.

Hänellä on työkokemusta esimerkiksi Pohjois-Amerikasta, jossa hän oli käynnistämässä Saga Fursin sikäläistä yksikköä.

"Viime kuukausina olen ollut Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton palveluksessa auttamassa tarhaajia koronakriisin aiheuttamissa tilanteissa."

Ljung on kotoisin Pedersörestä ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta.

"Turkistarhauksen tunnen jo kotoa, sillä isälläni oli turkistarha", Ljung kertoo.

Lue lisää:

Turkishuutokaupan siirto oli ikävä uutinen suomalaisille tarhayrittäjille – "Turkisala on viime viikkoina ajautunut kuilun partaalle"

Ensimmäisen verkkohuutokaupan tulos vahvistettiin: Saga Furs välitti turkisnahkoja 31 miljoonan euron arvosta

Johannes Tervo
Sinikettu on suomalaisten turkistarhojen tärkein tuotantoeläin.
Lue lisää

Saga Fursin turkishuutokaupan välitysmyynnin arvo jäi 20 miljoonaan euroon – "Myyntituloksesta ei voi päätellä, että kiinnostus turkiksia kohtaan olisi laskenut"

Saga Furs vaatii tarhaajia vähentämään kettujen määrää: "Uuden turkistuotannon rahoittamiseen on nyt tavallista vähemmän varoja"

Vantaan varastot pursuavat ketunnahkoja huutokaupan alla

Minkkien koronarokote toimii: "Kesä olisi optimaalinen aika aloittaa rokotukset" – Suomen turkistiloilta ei ole löytynyt koronaa