Talous

Brexitin pelätään aiheuttavan vajausta Ison-Britannian ruokakauppojen hyllyille

Tuontivaje voi haitata myös elintarviketehtaita ja johtaa tuotantolinjojen hetkellisiin sulkuihin.
Hanna Linnove
Brexit voi näkyä brittien lihatiskeissä.

Sopimuksettoman brexitin uhka lähenee. MT kertoi maaliskuussa, että Ison-Britannian EU-ero voi viivästyttää tuotteiden rajanylityksiä ja tuottaa lisämaksuja elintarvikeyrityksille.

Nyt Ison-Britannian ruoka- ja juomateollisuusliitto FDF arvioi, että kova brexit voi johtaa elintarvikepulaan. Etenkin lyhyen hyllyajan tuotteista, kuten tuoreesta lihasta ja kalasta voi tulla ajoittaista vajausta brittiläisissä kaupoissa.

Tuonnin viivästykset voivat kostautua elintarviketehtaille, jotka tulevat FDF:n mukaan kärsimään tarkasti tiettyinä ajankohtina tarvittavista raaka-aineista. Lopputuloksena tuotantolinjoja voidaan joutua sulkemaan väliaikaisesti.

FDF vaatii, että Ison-Britannian hallitus tarjoaisi joustoa kilpailulakiin mahdollisen sopimuksettoman brexitin toteutuessa.

"Tarvitsemme vedenpitävän vahvistuksen siitä, ettei kilpailulakia noudateta liian liukasti" FDF:n johtaja Tim Rycfort toteaa liiton tiedotteessa.

Lue lisää:

"Brexit ilman sopimusta tietäisi suuria vaikutuksia erityisesti maatalousmarkkinoille"

Britanniassa hamstrataan ruokaa jo brexitin varalle – kaupat alentavat ruuan laatuvaatimuksia ja testaavat paremmin säilyviä tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kauppauhat tuovat metsäteollisuudelle synkkiä pilviä – Myös mahdolliset hiilitullit heikentäisivät kilpailukykyä

Britannian niskurointi ei pysäytä EU:ta – jäsenmaat hyväksyivät 27 komissaarin listan

Britannian puolueet käyvät vaalitaistoon – välineinä brexit ja luokkajako