Turkistarhoilla koronaviruksen leviämistä torjutaan noudattamalla hygieniaohjeita. Suojaimien ja maskien käyttö on pakollista, ja työvaatteet sekä jalkineet pestään ja vaihdetaan rutiininomaisesti.
Tutkimusjohtaja Jussi Peura ja eläinlääkäri Johanna Korpela Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitosta (Fifur) kertovat, että työntekijöitä ohjeistetaan pitämään sosiaalista etäisyyttä sekä välttämään matkustelua ja kokoontumisia myös vapaa-ajalla.
Kausityöntekijöillä on tiukat karanteenisäännöt ja testaukset. Turkistarhoille ja nahkontayrityksiin palkataan joka syksy muutamia satoja kausityöntekijöitä, joista osa asuu Suomessa ja osa tulee tyypillisesti Virosta, Latviasta, Liettuasta, Ukrainasta ja Puolasta.
Suurin osa kausityöntekijöistä ei ole tekemisissä eläinten kanssa, vaan käsittelee nahkoja.
Tiloilla saavat käydä vain tarhan toiminnan kannalta välttämättömimmät henkilöt. Viime vuonna turkistiloilla työskenteli runsaat 1 200 henkilöä. Tällä hetkellä eläimiä ei siirretä lainkaan tarhojen välillä.
"Sellainen käsitys on tuottajien omista pikaviestikanavistakin, että kaikkensa tehdään taudin torjumiseksi ja ryhmäkuri on tiukka", Fifuristra kerrotaan.
Lokakuussa Fifurilla oli 651 jäsenyritystä. Lopetusilmoituksia oli tullut noin parikymmentä johtuen Covid-pandemian talousvaikutuksista, mutta muutama uusikin yrittäjä on aloittanut.
Suomalaiset turkistuottajat ovat menettäneet myyntituloja tänä vuonna koronan takia yli sata miljoonaa euroa.
Lue myös: