Tiede & tekniikka

MT:n kysely: Liki puolet suomalaisista kieltäisi turkistarhauksen – nuoret, naiset ja vihreät innokkaimpia elinkeinon kieltäjiä

Alueellisesti halut kieltää turkistarhaus vaihtelevat yllättävän vähän.
Johannes Tervo
Suomalaiset turkistuottajat arvioivat menettäneensä myyntituloja koronan takia yli sata miljoonaa euroa.

Suomalaisista hieman alle puolet katsoo, että turkistarhaus pitäisi kieltää lailla. Tiukasti kieltoa vaatii neljännes kansalaisista. Neljänneksellä ei ole mielipidettä asiasta.

Noin 30 prosenttia suomalaisista sallisi turkiseläinten tarhaamisen jatkossakin.

MT kysyi lokakuussa suomalaisilta, pitäisikö turkistarhaus kieltää lailla Suomessa. Kyselyyn vastasi 1 020 äänestysikäistä kansalaista.

Ikäluokista nuoret ovat kaikkein innokkaimpia kieltämään turkistarhauksen. Alle 30-vuotiaista elinkeinon haluaisi lopettaa liki 60 prosenttia, kun taas yli 64-vuotiaista kiellon kannalla on 27 prosenttia.

Vastauksissa painottuu myös sukupuoli. Naisista hieman yli puolet kieltäisi tarhauksen. Miehistä kieltoa ajaa noin 36 prosenttia vastaajista.

Naisista turkistarhauksen jatkamisen kannalla on joka viides vastaaja, kun taas miehistä tarhauksen sallisi 40 prosenttia.

Alueellisesti halut kieltää tarhaus vaihtelevat yllättävän vähän. Pääkaupunkiseudulla kiellon kannalla on liki puolet vastaajista ja Etelä-Suomessa noin 43 prosenttia. Länsi-Suomessa, jossa iso osa tarhoista sijaitsee, kieltämisen kannalla on noin 42 prosenttia. Pohjois- ja Itä-Suomessa turkistarhauksen kieltäisi noin 42 prosenttia vastaajista.

Yrittäjistä, ammatinharjoittajista ja viljelijöistä turkistarhauksen kieltäisi noin 40 prosenttia.

Puoluekannatuksen perusteella löytyy eroja. Vihreitä äänestävistä noin 75 prosenttia kieltäisi turkistarhauksen ja vasemmistoliittoa kannattavista noin 73 prosenttia. Sosiaalidemokraatteja kannattavista puolet vastustaa tarhausta ja perussuomalaisten kannattajista noin kolmannes.

Kokoomusta ja keskustaa kannattavista joka neljäs kieltäisi turkistarhauksen.

MT:n kyselytutkimusten perusteella turkistarhauksen vastustus on lisääntynyt. Lehden vuonna 2012 teettämässä kyselyssä turkistarhauksen täydellistä kieltoa kannatti 18 prosenttia äänestysikäisistä suomalaisista.

Lue lisää

EU:n kaavailema häkkikielto saattaa osua turkistuottajiin – meppi Elsi Katainen pitää mahdollisena, että turkisala ujutetaan ratkaisuun

Viro kieltää turkistarhauksen vuodesta 2026 alkaen – "Vain chincilla-kanin tarhausta, ei merkitystä markkinoille"

Käräjäoikeus hylkäsi turkistarhaajan korvausvaatimuksen – yrittäjä vaati valtiolta satojatuhansia euroja, koska parvovirusohjeisus muuttui ja esti kettujen viennin Kiinaan

Suhtautuminen turkistarhaukseen jakaa kansan – tutkimuksen mukaan vajaa puolet kannattaa