LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

WHO:n johtaja varoittaa terveydenhuoltojärjestelmien romahtamisesta "koronatsunamin" vuoksi – Ranskassa ja Yhdysvalloissa ennätysmäärä koronavirustartuntoja

Toistaiseksi tartuntojen räjähdysmäinen kasvu ei ole johtanut koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten lisääntymiseen.
LEHTIKUVA/AFP
Koronakuolemia on raportoitu maailmalla keskimäärin noin 6 450 tapausta päivässä viimeisen viikon aikana.

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoittaa terveydenhuoltojärjestelmien romahtamisesta.

Tedros sanoo, että koronaviruksen omikron- ja deltavarianttien hyökyaaltomainen leviäminen lisää terveydenhuoltohenkilöstön uupumusta entisestään. Siksi koko terveydenhuoltojärjestelmä on vaarassa romahtaa.

Ranskassa ja Yhdysvalloissa on todettu tiistaina uudet päivittäiset koronavirustartuntaennätykset. Ranskassa uusia tartuntoja on vahvistettu 208 000, Yhdysvalloissa yli 265 000.

Ranskan terveysministeri Olivier Veran sanoi parlamentin kuulemisessa, että viime päivien tartuntamääriä ei voisi enää kutsua aalloksi vaan maanvyöryksi. Veranin mukaan kymmenisen prosenttia ranskalaisista on ollut kontaktissa sellaisen ihmisen kanssa, joka on saanut tartunnan. Veran sanoi tilanteen olevan jo sellainen, etteivät rokotukset tarjoa riittävää suojaa.

"Viruskierto on liian voimakasta", Veran sanoi.

Veran varoitti jo maanantaina, että tammikuun alussa Ranskassa saatetaan todeta jopa yli 250 000 tartuntaa päivittäin.

Yhdysvalloissa on vahvistettu ennätyksellinen määrä uusia koronavirustartuntoja, kertoo Johns Hopkins -yliopisto. Yliopisto kertoo, että sen ylläpitämän seitsemän vuorokauden keskiarvolaskurin mukaan tiistaina oli todettu yli 265 000 uutta koronavirustartuntaa.

Aiempi ennätys oli lähes 252 000 tartuntaa tämän vuoden tammikuun puolivälissä.

Yhdysvaltojen tautikeskus CDC:n tiedottaja Jasmine Reed kertoi aiemmin Politico-uutissivustolle, että Yhdysvalloissa korkeat tartuntamäärät johtuvat raportoinnin viivästymisestä ja tapausmäärät tasoittuvat vuoden vaihduttua.

Maailmanlaajuisesti on todettu ennätysmäärä koronavirustartuntoja viimeisen seitsemän päivän aikana, selviää uutistoimisto AFP:n seurannasta.

Päivittäin todettiin keskimäärin 935 000 koronatartuntaa viime viikon keskiviikosta eiliseen asti. Yhteensä tartuntoja todettiin 6,55 miljoonaa.

AFP:n seurannan luvut perustuvat maiden terveysviranomaisten päivittäin julkaisemiin lukuihin.

Todellisuudessa tartuntojen määrä voi olla kuitenkin suurempi. Suuri osa lievistä tai oireettomista tartunnoista jää havaitsematta laajoista testauksista huolimatta. Myös testauskäytännöt vaihtelevat maittain.

Viikon luvut ovat korkeimmat sen jälkeen, kun uusi koronavirus havaittiin ensimmäisen kerran vuoden 2019 lopulla. Ne ylittävät reilusti edellisen ennätyksen huhtikuun lopulta, jolloin viikon aikana maailmassa todettiin keskimäärin 817 000 tartuntaa päivittäin.

Valtaosa tartunnoista on todettu Euroopassa. Viimeisen viikon aikana Euroopassa todettiin yli 3,5 miljoonaa tartuntaa eli keskimäärin yli 510 000 joka päivä. Euroopassa ei ole aiemmin kirjattu yli 300 000:ta tartuntaa päivässä.

Maailmanlaajuiset tartunnat ovat lisääntyneet lokakuun puolivälistä lähtien. Edelliseen seitsemän päivän jaksoon verrattuna kasvua oli nyt 37 prosenttia.

"Nopea kasvuvauhti on todennäköisesti yhdistelmä immuniteetin kiertämistä sekä omikronmuunnoksen olennaisesti lisääntyneestä tarttumisesta2, Maailman terveysjärjestö WHO sanoi tiistaina.

WHO:n mukaan omikronmuunnoksen aiheuttama riski on edelleen korkea.

Toistaiseksi tartuntojen räjähdysmäinen kasvu ei ole johtanut koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten lisääntymiseen. Koronakuolemat ovat olleet laskussa viimeisten kolmen viikon ajan.

Koronakuolemia on raportoitu keskimäärin noin 6 450 tapausta päivässä viimeisen viikon aikana, mikä on pienin lukema sitten viime vuoden lokakuun lopun

Lue lisää

Koronapandemia laittaa kapuloita jääravien rattaisiin

Uusia koronavirustartuntoja todettu Suomessa 8  661 – sairaalahoidossa 700 potilasta

WHO: Nykytahdilla yli puolet eurooppalaisista saa koronatartunnan seuraavien kahden kuukauden aikana – rokotteet suojaavat hyvin vakavalta taudilta

Uusia koronavirustartuntoja todettu Suomessa 9 768 – kolme rokotetta 1,57 miljoonalla suomalaisella