
Tomaattijätti aikoo jatkaa kasvu-uralla
Närpiöläisiä Siggin veljeksiä eivät miljoonahankkeet pelota. Uusin, 5,3 miljoonan euron kasvihuoneinvestointi valmistui juuri, ja lisärakennuksia suunnitellaan jo.
Suomen suurimmalla tomaattitilalla Siggin perhe viljelee tomaattia kolmannessa polvessa ja neljäskin polvi, kolmevuotias Emma Sigg, tutustuu jo paikkoihin Gunlis-isoäidin kanssa. Kuva: Johannes Tervo
Siggin veljesten kasvihuoneiden pinta-ala on noin seitsemän hehtaaria. 2020-luvun tavoitteena on lisälaajennus 12 hehtaariin. Kuva: Johannes TervoNÄRPIÖ (MT)
Jättimäisen kasvihuoneen aulassa timpurit rakentavat toimisto- ja sosiaalitilojen seiniä, mutta tuotanto-osastolla on ollut monta viikkoa täysi hönkä päällä. Upouuden kasvihuoneen ensimmäiset tomaatinvarret kipuavat kohti korkeuksia. Sadonkorjuuseen päästään huhtikuun puolivälin jälkeen.
Viimeistä silausta saava rakennushanke teki Patrik ja Tommy Siggin kasvihuoneyrityksestä Suomen suurimman tomaattiviljelmän. Mittava, 3,5 hehtaarin kasvihuonealan laajennus maksoi 5,3 miljoonaa euroa. Kokonaisviljelyala nousi noin seitsemään hehtaariin.
”Uskomme alan tulevaisuuteen”, perustelee Patrik Sigg tuotannon lisäystä. ”Tulee halvemmaksi rakentaa kerralla isoa kuin usein pientä. Saamme urakoista paremmat tarjoukset, ja ne kiinnostavat useampia yrityksiä.”
Siggien uudella viljelyalalla tuotetaan ainoastaan sesonkitomaattia eli viljelyaika on keväästä syksyyn. Veljekset halusivat laajentaa sesonkituotantoa, koska monet pienet viljelijät ovat lopettaneet.
Patrik Sigg arvioi, että alan suurin uhkakuva on ulkomainen tuonti. ”Huolena on, että kotimainen tuotanto supistuu liian pieneksi kesäaikana. Jos kuluttajat tottuvat ostamaan ulkomaista tomaattia, se vaarantaa myös kotimaisen talviviljelyn.”
Erikoistomaattien tuotantoon Siggit eivät ole ryhtyneet kovan ulkomaisen kilpailun vuoksi. Esimerkiksi ulkomaista kirsikkatomaattia myydään Suomessa niin halvalla, ettei kisaan ole kannattanut ryhtyä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


